Wat willen we bereiken?

Het realiseren van een beter en passender ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren met een ondersteuningsbehoefte. We streven naar een onderwijslandschap waarin elk kind en elke jongere, ongeacht hun specifieke behoeften, de juiste ondersteuning ontvangt om succesvol te leren en zich te ontwikkelen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Om het doel te bereiken, zetten we in op de volgende maatregelen:
 

  • Taskforce dekkend netwerk
    Een speciale taskforce gaat de wachtlijsten voor gespecialiseerd onderwijs aanpakken. Deze taskforce richt zich op het in beeld brengen van knelpunten in de toeleiding en het vinden van oplossingen om de wachtlijsten te verminderen. Door nauwe samenwerking met de samenwerkingsverbanden en de scholen streven we naar een snellere en soepele overgang naar het gespecialiseerd onderwijs.
  • Taskforce thuiszitters 
    Een andere taskforce richt zich op het verminderen van thuiszitters. Samenwerking met scholen, hulpverleners en ouders moet leiden tot beter begrip van de oorzaken van thuiszitten en tot effectieve oplossingen. Door middel van gepersonaliseerde plannen, intensieve begeleiding en samenwerking met lokale instanties, streven we ernaar om thuiszitters terug te leiden naar passend onderwijs.
     
  • Stimuleren innovatieklassen 
    We investeren in de uitbreiding en ontwikkeling van innovatieklassen. Deze schoolklassen krijgen een aanbod van intensieve ondersteuning en gepersonaliseerd onderwijs voor kinderen en jongeren met ondersteuningsbehoeften. Op maat gemaakte leermethoden, gespecialiseerde leraren en ander ondersteunend (zorg)personeel creëren een omgeving waarin deze leerlingen succesvol kunnen leren en groeien.


Door deze maatregelen zetten we in op een fundamentele verbetering van het ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren met een ondersteuningsbehoefte.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

Voor het speerpunt aansluiting onderwijs, preventie en jeugdhulp zijn in 2023 diverse voorbereidende stappen gezet.

  • De Taskforce Thuiszitters behandelt casussen van leerlingen die uitgevallen zijn in het onderwijs en helpt hen een passende plek te vinden.
  • In samenwerking met partners is gewerkt aan de instelling van een Taskforce Dekkend netwerk. Deze taskforce zoekt oplossingen voor de wachtlijsten in het speciaal onderwijs en bij jeugdhulp.
  • Om dit dekkend netwerk te realiseren, organiseren onderwijs-, preventie- en jeugdhulppartners samen innovatieklassen.

Hoe meten we dat?

We streven naar een beter en passender ondersteuningsaanbod voor kinderen en jongeren met een ondersteuningsbehoefte

  • In 2027 zijn er meer samenwerkingsafspraken gemaakt tussen scholen in het regulier en het gespecialiseerd onderwijs rondom expertise-uitwisseling dan in 2024.
  • In 2027 zijn er meer innovatieklassen dan in 2024. 

Monitoring vindt eens per jaar plaats.