Wat willen we bereiken?

  • Dat de stad levendig én leefbaar blijft. Dit vraagt om een goede verankering van cultuur in beleidsdomeinen die een relatie hebben met de fysieke groei van de stad, zoals gebieds- en vastgoedontwikkeling.
  • Een stad die aantrekkelijk is voor bewoners, bedrijven en bezoekers, zodat Rotterdam nu en op de lange termijn zowel nationaal als internationaal interessant is als werk-, woon- en verblijfplaats, en als toeristische trekpleister.
  • Zichtbaarheid van Rotterdam nationaal en internationaal.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Evenementenbeleid uitvoeren dat leidt tot een aantrekkelijk aanbod voor alle Rotterdammers, een goede balans tussen levendig en leefbaar en een sterker nationaal en internationaal profiel van de stad. We doen dit samen met onder meer Rotterdam Festivals.
  • Meerjarige architectuuragenda uitvoeren die is gericht op Rotterdamse eigenheid, een krachtige ontwerpsector, goed opdrachtgeverschap en innovatie. Er is daarbij een sterke samenhang met stedelijke ontwikkeling en maatschappelijke ontwikkeling.
  • Film- en mediabeleid uitvoeren door het Rotterdam Film en Media Office als aanspreekpunt. Op die manier investeert de gemeente in talentvolle makers en bindt de gemeente producenten aan de stad. De gemeente werkt hierin samen met diverse partners, waaronder de lokale omroep.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

  • In 2023 was de evenementenkalender bijzonder goed gevuld met een gevarieerd aanbod. Naast het eenmalige evenement Zomer op Zuid zorgde de viering van Koningsdag en tien jaar koningschap ervoor dat alle ogen op Rotterdam gericht waren. De stad kon zich in al haar facetten presenteren, aan het hele land.
  • In het kader van de meerjarige architectuuragenda hebben meerdere publieksactiviteiten plaatsgevonden, zoals de Rotterdam Architectuur Maand en Heilige Huisjes. Verder zijn jaarprogramma’s van het Nieuwe Instituut, het Keilecollectief en programma die aansluiten op de publicatie Metro010 ondersteund. Met deze projecten is nadrukkelijk de relatie gelegd tussen maatschappelijke ontwikkeling en stedelijke ontwikkeling.
  • In de uitvoering van het Film- en Mediabeleid heeft de gemeente geïnvesteerd in talentvolle makers en in de relatie met producenten. De kern van het beleid richt zich op het onderhouden van de film- en media-accounts -zoals de lokale omroep- en het faciliteren van draailocaties. In 2023 zijn bijna 1.000 draailocaties gefaciliteerd en daarmee is Rotterdam de tweede filmlocatiestad van Nederland. Aanvullend zijn projecten ondersteund waarvan de verwachting is dat zij een impuls geven aan de Rotterdamse film- en mediasector. Zo was in 2023 de vierde editie van de succesvolle RTM Pitch: de selectie van één Rotterdams talent om een korte film te maken die te zien is op het IFFR. Verder was in 2023 de tweede editie van de New Producers Academy (NPA), een landelijk initiatief om nieuwe en vernieuwende producenten op te leiden. De NPA is gevestigd in Rotterdam. De films zijn te zien op Netflix en zijn ingediend bij het IFFR.

Hoe meten we dat?

  • In het begrotingsprogramma Cultuur wordt niet gewerkt met kwantitatieve indicatoren, maar met kwalitatieve doelstellingen die elke vier jaar halverwege de beleidsperiode geëvalueerd worden en rapportage vindt daarom op een apart moment plaats. Deze evaluatie speelt zich halverwege de beleidsperiode af. Begin 2024 is de evaluatie van de beleidsperiode 2021-2022 gepubliceerd. Hierin worden naast de kwalitatieve analyse van de meerjarenbeleids- en jaarplannen van de culturele instellingen op o.a. de 4 p’s (programma, publiek, personeel en partners), kwantitatieve data gebruikt om inzicht te geven in de stand van zaken van de doelstellingen.
  • Evaluatie evenementenbeleid.