Doel: Een evenwichtig cultureel ecosysteem
Wat willen we bereiken?
- De stad beschikt over een compleet en evenwichtig cultureel ecosysteem dat elementen binnen de culturele sector met elkaar verbindt en een stevige meerwaarde heeft voor andere sectoren.
- Een veerkrachtige en weerbare culturele sector.
- Ruimte voor nieuwe makers, creatieven, kunstenaars en talenten uit de hele stad om zich optimaal te ontplooien.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Samen met de Stichting Kunstaccommodaties Rotterdam (SKAR) werken we aan slim over de stad verspreide werk- en atelierruimten voor kunstenaars en creatieven. Dit gebeurt op basis van gemeentelijk atelier- en broedplaatsenbeleid. Het nieuwe uitvoeringsbeleid ateliers en broedplaatsen wordt najaar 2023 vastgesteld.
- We faciliteren nieuwe vormen van samenwerking tussen instellingen onderling en cultuursector en gemeente. Dit maakt de sector weerbaarder, wendbaarder en veerkrachtiger.
- We stellen een noodsteunregeling Energie en Inflatie ter beschikking om de culturele infrastructuur in stand te houden.
- We maken de betekenis van de culturele en creatieve sector voor andere domeinen zichtbaar- concreet en beleefbaar met de plusprogramma’s. Er worden coalities gesmeed om de samenwerking en integrale aanpak tussen cultuur en andere domeinen te verduurzamen.
- We stellen een Ruimtelijk Kader Cultuur op waarop de bestaande culturele voorzieningen te zien zijn en waarop aanvullende stedelijke voorzieningen een plek krijgen die daarmee een bijdrage kunnen leveren aan het evenwichtige cultureel ecosysteem. Het Ruimtelijk Kader Cultuur is naar verwachting in Q2 2024 gereed.
- We werken aan een Integraal Huisvestingsplan 2024-2034 dat de investeringsopgave volledig, gestructureerd en toekomstgericht in beeld brengt.
- We starten met de voorbereidingen voor kenniswerkplaats om de waarde van het culturele ecosysteem beter meetbaar te maken.
Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?
- Het nieuwe uitvoeringsbeleid ateliers en broedplaatsen is najaar 2023 vastgesteld. De drie hoofddoelstellingen – ruimte voor creatief talent, betaalbaarheid en betekenis voor de stad – zijn erin gehandhaafd. Het aantal werkplekken voor creatieven wordt opnieuw uitgebreid en de verduurzaming van de ateliers begint. Gelet op de groei van de creatieve industrie wordt ingezet op een uitbreiding van het huidig aantal vierkante meter van 67.500 m² bruto vloeroppervlakte (bvo) naar 100.000 m² bvo in 2030. Eind 2023 is de eerste 1000 m² uitbreiding gerealiseerd.
- In 2023 is een noodsteunregeling Energie en Inflatie ter beschikking gesteld en daarmee hebben zijn 32 instellingen in de culturele sector ondersteund.
- In 2023 waren in het kader van de plusprogramma’s diverse coalities actief voor:
- mentale weerbaarheid van jongeren (o.l.v. Quardin met onderwijs, welzijn, zorg en cultuur);
- jongerenparticipatie/Blockparty van de toekomst (onder leiding van Notes met Rotterdam Festivals, VSB Fonds, Nieuwe Instituut);
- nieuwe makers: o.a. New Producers Acadamy (Netflix Creative Equity Fund/NL Filmfonds e.a.), Ellae Foundation/Acadamy (o.a. Harper’s Bazaar Business Club, Groei met Google Marketing Bootcamp);
- inclusieve stad (o.l.v. the Niteshop in samenwerking met Boekmanstichting, Dutch Designweek, MVRDV, Unesco).
- In 2023 is een inhoudelijk concept van het Masterplan “Cultuur&Campus Doklaan” opgeleverd. Daarin zijn de beleidsthema’s kansengelijkheid, talentontwikkeling en broedplaatsen verankerd. Cultuur is een belangrijk onderdeel van een interdisciplinair programma met (kunstvak)onderwijs, wetenschap en maatschappij. In 2023 is een Europese subsidiebijdrage (€ 5 mln.) toegekend aan Cultuur&Campus. In aanloop naar de uitvoering van het plan wordt in 2024-2025 ervaring opgedaan op kleinere schaal in het gemeentelijke monument Putselaan 178. In 2023 was Cultuur&Campus programmapartner van het Bloemhof festival 2023. In het kader van Zomer op Zuid is dit jaarlijkse wijkfestival versterkt met educatief programma (i.s.m. Rotterdams Weerwoord). Daarvoor is talent uit de wijk verbonden met talent van het hoger kunstvakonderwijs en is een studioprogramma vormgegeven met Erasmus Verbindt
Hoe meten we dat?
Verder
- Het begrotingsprogramma Cultuur werkt beperkt met kwantitatieve indicatoren, maar meer met kwalitatieve doelstellingen die elke vier jaar halverwege de beleidsperiode geëvalueerd worden. Rapportage vindt daarom op een apart moment plaats. Deze evaluatie speelt zich halverwege de beleidsperiode af. Begin 2024 is de evaluatie van de beleidsperiode 2021-2022 gepubliceerd. Hierin staan kwalitatieve analyse van de meerjarenbeleids- en jaarplannen van de culturele instellingen op o.a. de 4 p’s - programma, publiek, personeel en partners. Ook staan er kwantitatieve data in die inzicht geven in de stand van zaken van de doelstellingen.
- Ruimtelijk Kader Cultuur is in ontwikkeling en wordt in het tweede kwartaal van 2024 naar de raad gestuurd. We brengen hiermee in kaart hoe het ervoor staat met cultuur in de stad aan de hand van verschillende indicatoren zoals aantal m2 en locaties cultuurvoorzieningen, cultuurparticipatie en nabijheid cultuurvoorzieningen