Wat willen we bereiken?

Inburgering 

Rotterdamse inburgeraars participeren maximaal in de samenleving (door opleiding voor Rotterdammers jonger dan 27 jaar of werk van Rotterdammers boven 27 jaar) en ze beheersen zo snel mogelijk de Nederlandse taal. 

Samenleven 

We willen discriminatie zoveel mogelijk voorkomen. Elke Rotterdam heeft recht op een gelijke behandeling waarbij:

  • we erkennen dat verschillen ertoe doen
  • we leren om ook voorbij deze verschillen te kijken en elkaars unieke eigenschappen te waarderen.
  • we geven aandacht aan wat ons verbindt.


Discriminatie kan grote invloed hebben op maatschappelijke en individuele ontwikkeling en gezondheid van mensen die dit ervaren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot talentverspilling, ziekte, schooluitval, zelfisolatie, afkeren van de samenleving, armoede, polarisatie of tot crimineel gedrag. Dit gaat ten koste van de mensen zelf en van de samenleving in het algemeen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inburgering

We voeren de Wet inburgering uit op basis van de hiervoor bedoelde rijksmiddelen. Statushouders die onder eerdere wetten vallen, worden, zoals alle andere Rotterdamse werkzoekenden, begeleid naar werk of een  opleiding. Als extra impuls blijven we de Rotterdamse Taalstart aanbieden aan nieuwkomers en begeleiden we gezinsmigranten. Vanaf 2023 wordt de raad jaarlijks geïnformeerd met de rapportage Monitor Inburgering.  

 

Samenleven

Het actieplan Samenleven in een stad 2024 – 2027 beschrijft welke concrete acties er worden ingezet om discriminatie te bestrijden op leefgebieden als woningmarkt, arbeidsmarkt, veiligheid op straat, en waar nodig welke specifieke inzet gericht is op de verschillende discriminatiegronden. In oktober 2023 is het actieplan vastgesteld door de gemeenteraad.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

Inburgering

In 2023 hebben we voor inburgering onder meer bereikt:

  • De taakstelling huisvesting statushouders 2023 is behaald
  • We bieden meer maatwerk aan de statushouders door de leerroutes (inburgeringscursussen) ook in de avonden en of de weekeinden te laten plaatsvinden
  • Het bijstandsvolume is gestegen naar 3.334. Dit komt door de hogere taakstelling en dus instroom van statushouders in de bijstand. Wel is in 2023 de uitstroom ook toegenomen. In 2022 zijn dit 483 huishoudens en in 2023 zijn 649 huishoudens uitgestroomd. Het grootste gedeelte hiervan, 67%, is naar werk uitgestroomd.
     

Samenleven

  • Eind 2022 en begin 2023 zijn er ongeveer 50 stadsgesprekken georganiseerd. Rotterdammers konden - in aanloop naar het actieplan Samenleven in een Stad 2024-2027- meepraten over het beleid van de gemeente. Ruim 500 Rotterdammers spraken met elkaar en met ambtenaren over discriminatie, gelijkwaardigheid en inburgering. Het definitieve actieplan is in oktober door de raad vastgesteld. Intussen lopen alle activiteiten door die discriminatie tegengaan en de acceptatie van diversiteit bevorderen. In maart 2023 is de antidiscriminatie campagne ‘Zie het. Zeg het. Meld het’ intensiever ingezet. Als onderdeel daarvan is de Erasmusbrug blauw aangelicht in het teken van gelijkwaardigheid

  • Het Stadsprogramma Koloniaal en Slavernijverleden zette ook in 2023 in op dialoog, kennisdeling en bewustwording over (de doorwerking van) het koloniale verleden en slavernijverleden. Deze vonden extra groots plaats tijdens het herdenkingsjaar van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het gaat onder andere om lesmateriaal voor scholen en docenten, de stadswandelingsapp Koloniaal Rotterdam, de  verspreiding van het publieksboek, stamboomworkshops en de regeling kosteloze naamswijziging.  Vanuit de toen- en nu subsidieregeling zijn 29 initiatieven of projecten uit de stad toegekend. Deze  faciliteren activiteiten die bijdragen aan dialoog, kennisuitwisseling en bewustwording op dit thema.  

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2021

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie

2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Bijstandsvolume statushouders

2.180 3.118   3.334        

Slagingspercentage inburgering

               

Omnibusenquête (% acceptatie van diversiteit):

               

Seksuele en gender- diversiteit

87%

87%   84%        
Culturele diversiteit 75% 73%   73%        
Religieuze diversiteit 75% 73%   75%        
Het is leuk om te wonen in een stad met mensen met verschillende achtergronden 80% 78%   75%        

Wijkprofiel: Zegt géén disciriminatie te ervaren in of buiten de eigen woonbuurt

81%

80%   83%        
Inclusiviteitsindex (EUR)                

Discriminatiemonitor:

               
Aantal meldingen van discriminatie door Rotterdammer bij ADV (over voorval in of buiten Rotterdam) 674 355   301        
Aantal meldingen over voorval dat plaatsvond binnen Rotterdam 240 248   250        
Aantal geregistreerde discriminatie-incidenten bij de politie 470 520   486        

Toelichting indicatoren

  • Het slagingspercentage inburgering geldt voor de nieuwe instroom van inburgeraars die volgens de nieuwe wet sinds 2022 onder de regie van gemeenten vallen. Het inburgeringstraject duurt minimaal drie jaar. DUO heeft deze cijfers momenteel nog niet beschikbaar
  • De inclusiviteitsindex van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het antidiscriminatie agentschap RADAR zijn te vinden op inclusief010.nl.  Deze trendontwikkeling, inzichten en website zijn onderdeel van het plan Rotterdam Tegen Racisme wat is ondernomen door gemeente Rotterdam en is gerealiseerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en het anti-discriminatie agentschap RADAR