IT en informatievoorziening
Digitalisering
Voor het college en de gemeentelijke organisatie staan de maatschappelijke opgaven in de stad centraal. Digitalisering biedt voorzieningen om de dienstverlening te verbeteren en de collegedoelen sneller en beter te realiseren. De ontwikkelingen van digitalisering gaan snel. De manier waarop Rotterdammers werken, onderwijs volgen, wonen, zorg ontvangen, recreëren en zich verplaatsen verandert. De organisatie moet goed toegerust zijn om met deze ontwikkelingen mee te gaan. Dit betekent dat de gemeente over betrouwbare ICT-voorzieningen beschikt en snel en flexibel inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Er zijn stappen gezet om deze voorzieningen toekomstbestendig te houden en te verbeteren.
In 2023 is gewerkt aan de volgende punten:
- Het algoritmeregister is aangevuld met zowel nieuwe als bestaande algoritmes. In 2023 is een koppeling met het landelijke register gerealiseerd. Voor deze werkzaamheden is een algoritme-expert aangenomen. Het algoritmekader is intern geëvalueerd en de algoritme-risicoscan is gebruiksvriendelijker gemaakt. De externe Algoritmeadviesraad heeft over verschillende algoritmes haar advies uitgebracht. Voor medewerkers is een e-learning gemaakt over het gebruik van algoritmetoepassingen. Betrokken medewerkers kunnen zich voor ontwikkelingen en kennisuitwisseling rond Artificiële Intelligentie aansluiten bij een gebruikersgroep (community of practice).
- Voor de Rotterdamse datastrategie ‘Daden met data 2021-2025’, zijn stappen gezet om data voor maatschappelijke opgaven in te kunnen zetten. Zo zijn technische voorzieningen om data uit te wisselen (het datafundament) opgeleverd. Daarnaast zijn procedures geïmplementeerd voor het toetsen op verantwoorde inzet van data (privacy, security en ethiek). Hiervoor zijn teams met gebundelde expertise ingesteld die informatieproducten toetsen. Tot slot zijn via een data-academie een groot aantal ambtenaren getraind in datagebruik.
- De bestuurlijke samenwerking in VNG-verband en met andere grote gemeenten is voortgezet. Waar mogelijk groeit deze samenwerking toe naar één digitale overheidsarchitectuur en één basisinfrastructuur, met gezamenlijke kaders en gezamenlijke voorzieningen: Common Ground en Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (‘1x ontwikkelen, 342x toepassen’). De gemeente Rotterdam is samen met de VNG en andere gemeenten bezig met deze ontwikkeling. Rotterdam is hierbij nadrukkelijk met de VNG en G4 in gesprek over het beheer van de door Common Ground ontwikkelde producten.
- De Rotterdamse verbindingen met Europa groeien en de positie van Rotterdam wordt op Europees niveau relevanter en daarmee waardevoller. Voor de Digitale transformatie neemt de gemeente deel aan verschillende netwerken en partnerschappen, voor Europese lobby op vele wet- en regelgeving voor digitalisering (AI, Data uitwisselingsstandaarden, Cybersecurity, e-Identity) en voor samenwerking bij Europese subsidie-/projecten.
In 2023 is Rotterdam voorzitter van de cities council van OASC (Open Agile Smart Cities) en lid geworden van Cities Coalition for Digital Rights. Rotterdam was gastheer van de Immersive Techweek. - In 2023 was informatiebeveiliging opnieuw van essentieel belang, vanwege toegenomen wereldwijde dreiging. Met als doel het zo hoog mogelijk houden van de cyberweerbaarheid van digitale systemen van de gemeente. En tegelijkertijd aantoonbaar voldoen aan landelijke verplichtingen, zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Vanuit de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) verantwoordingsproces heeft de gemeente Rotterdam voldaan aan de wettelijke verplichtingen.
- Voor de bewustwording op alle niveaus binnen de organisatie zijn verschillende activiteiten ondernomen. Zoals de voortzetting van de 'Blijf Alert'-campagne en het organiseren van het HACK010-event, waarmee de gemeente samen met ethische hackers aandacht vraagt voor kwetsbaarheden.
In november 2023 deed gemeente Rotterdam voor het eerst mee aan de grootschalige cybercrisisoefening ISIDOOR. Tijdens deze oefening activeerde de gemeente haar crisisplannen en is de veerkracht van haar organisatie getest.
Tot slot is in 2023 het informatiebeveiligingsbeleid herschreven. Het beleid is aangepast aan de nieuwe wetten en regels waaraan de gemeente moet voldoen. Dit gaat specifiek om de nieuwe Europese NIS2-wetgeving, die in 2024 van kracht wordt. - In 2023 is verder gewerkt aan het verminderen van het aantal websites en gebruikersportalen. Door ze onder te brengen onder Rotterdam.nl, Mijnloket of uit te faseren. Bestaande portalen zijn samengevoegd. Ter vervanging van het zaaksystem eSuite is PodiumD in gebruik genomen. Dit zaaksysteem is eigentijds en is voor meer producten in te zetten.
Afsluitend zijn in 2023 grote stappen gezet in het mogelijk maken van DigiD-machtigingen, zowel vrijwillig als via bewindvoerders. In 2024 zijn deze vormen van machtigen breder in te zetten. Hiermee is Rotterdam een van de eerste gemeenten in Nederland die deze nieuwe vorm van machtigen aanbiedt aan Rotterdammers en ondernemers.
In 2023 is de lopende Digitaliseringsagenda afgerond en is het vervolg - de Opgave Digitale Transformatie begonnen.
DE MIP
De Monitor ICT Projecten (MIP) geeft inzicht in de voortgang van de grootste en meest risicovolle ICT-programma’s en -projecten. Het college en de gemeenteraad bespreken de rapportage. In 2023 zijn 3 MIP-rapportages opgeleverd (4-maandelijks). In 2024 verschijnt de MIP-rapportage 2 keer per jaar (6-maandelijks).
Project opschonen websites
De gemeente is een concernbreed traject begonnen om het aantal websites te verminderen. En om alle websites die dat nog niet zijn, te laten voldoen aan wet- en regelgeving. Inmiddels zijn de aantallen externe websites en domeinnamen omlaag gebracht van 360 naar 99 eind 2023. Daarmee is het einde nog niet in zicht. De gemeente werkt aan de overgang van meerdere sites naar de website www.rotterdam.nl. De gemeente toetst de websites vooral op toegankelijkheid.
Binnen de organisatie is ook de afspraak gemaakt dat alle aanvragen voor nieuwe websites via de afdeling communicatie verlopen. Zo houdt de gemeente zicht op de kwaliteit én op de kwantiteit van websites.