Voorjaarsnota en Eerste herziening 2024

Rotterdam: Eén stad

Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027 Pagina 164

Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027

Excessief geweld: zware schietincidenten / explosies

De inzet op de aanpak van dit fenomeen blijft onverminderd groot. In samenspraak met de gemeente Rotterdam en de deelnemers van het Vlaardingenoverleg (diverse regiogemeenten, politie en Openbaar Ministerie) werkt het ministerie Justitie en Veiligheid aan de inrichting van de landelijke taskforce. Vanuit dit gremium wordt de aanpak samen met diverse departementen georganiseerd en versterkt.  

Ook werkt de Erasmus Universiteit in overleg met het Vlaardingenoverleg aan de voorbereiding van een wetenschappelijk onderzoek naar Excessief Geweld en de aanpak ervan. De gemeente Rotterdam coördineert en faciliteert dit onderzoeksproject.

 

Controleren drugslabs/ cocaïnewasserijen

Na de explosie aan de Schammenkamp verkent de gemeente in nauw overleg met de driehoekpartners en experts van de DCMR en Veiligheidsregio of drugslabs en cocaïnewasserijen eerder zijn te traceren.

Het creëren van een gevaarlijke situatie, door de aanwezige chemicaliën en explosiegevaar, is voor de gemeente het uitgangspunt. Het handhaven van de Opiumwet is de verantwoordelijkheid van het OM en politie. De aanpak is erop gericht de bevoegdheden zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten waardoor de informatiepositie en aanpak verbetert.  

De gemeente verkent innovatieve middelen zoals e-noses (snel traceren van chemicaliën in de lucht), op welke terreinen gemeentelijke professionals spullen en expertise nodig hebben en hoe de gemeente Rotterdammers moet informeren over het herkennen van signalen en waar zij die kunnen melden.

Levendige stad

In november 2023 heeft het college het B/C-evenementenoverzicht 2024 vastgesteld met alle grootschalige evenementen die mogen plaatsvinden. Dit zijn er 54 in 2024. Ook neemt de gemeente de eerste voorbereidingen voor evenementen van 2025. De laatste jaren is er een flinke toename te zien in het aantal bezwaarzaken op evenementen. Rotterdammers in bepaalde gebieden zijn het niet eens met de hoeveelheid evenementen in hun gebied en weten beter en makkelijker de weg richting bezwaar te vinden. Organisatoren geven ook aan dat de organisatie van evenementen steeds ingewikkelder wordt, niet alleen financieel, ook organisatorisch. Dit is terug te zien in de vergunningprocedure die steeds ingewikkelder en langer verloopt. In 2024 is begonnen met de actualisatie van de Nota Evenementenvergunningen.

 

Tweede fase campagne drugsgebruik

De start van de 2e fase van de campagne is in juni 2024 begonnen.

De campagne bestaat uit twee delen: een brede publiekscampagne en een op doelgroepen gericht deel, waarbij bezoekers van festivals, horeca en studenten centraal staan.

Tijdens deze campagne investeert de gemeente ook in het gesprek met gebruikers. De gemeente plant debat/gespreksavonden waarbij de deelnemers vanuit verschillende perspectieven spreken over drugsgebruik en de impact ervan op Rotterdam.

Samen met studentenverenigingen ontwikkelt de gemeente rond de Eurekaweek verschillende activiteiten waarbij eerstejaars studenten de primaire doelgroep zijn.