Voorjaarsnota en Eerste herziening 2024

Rotterdam: Eén stad

Doel: Evenwichtig cultureel ecosysteem Pagina 77

Wat willen we bereiken?

  • De stad beschikt over een compleet en evenwichtig cultureel ecosysteem dat elementen binnen de culturele sector met elkaar verbindt en een stevige meerwaarde heeft voor andere sectoren.
  • Een veerkrachtige en weerbare culturele sector.
  • Ruimte voor nieuwe makers, creatieven, kunstenaars en talenten uit de hele stad om zich optimaal te ontplooien.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Samen met de Stichting Kunstaccommodaties Rotterdam (SKAR) werken we aan slim over de stad verspreide werk- en atelierruimten voor kunstenaars en creatieven. Dit gebeurt op basis van gemeentelijk atelier- en broedplaatsenbeleid. De nieuwe uitvoeringsnota ateliers en broedplaatsen 2030 is in september 2023 door het college vastgesteld.
  • We faciliteren nieuwe vormen van samenwerking tussen instellingen onderling en cultuursector en gemeente. Dit maakt de sector weerbaarder, wendbaarder en veerkrachtiger.
  • We maken de betekenis van de culturele en creatieve sector voor andere domeinen zichtbaar, concreet en beleefbaar met onder meer de plusprogramma’s. Plusprogramma’s zijn gericht op innovatie (op het gebied van publiek en programma) binnen de sector, waarbij cultuur kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Er worden coalities aangegaan met als doel om de samenwerking en integrale aanpak tussen cultuur en andere domeinen te verduurzamen. Dit wordt zichtbaar gemaakt met onderzoek.
  • We stellen een Ruimtelijke Visie Cultuur op (tweede kwartaal 2024) die inzichtelijk maakt hoe de Rotterdamse culturele infrastructuur eruitziet, waar de verschillende doelgroepen zich bevinden en waar de stedelijke ontwikkelingen zijn voorzien. Dit geeft inzicht in de kansen en opgaven voor cultuur in de stad en is een instrument voor de uitvoering van het cultuurbeleid en het streven naar een evenwichtig cultureel ecosysteem.
  • We werken aan een herijking van het Integraal Huisvestingsprogramma dat de investeringsopgave volledig, gestructureerd en toekomstgericht in beeld brengt.
  • We starten met een Kenniswerkplaats om kennis over het culturele ecosysteem beter meetbaar en zichtbaar te maken.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2022

Realisatie

2023

Begroting

2024

Realisatie

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2030

Aantal m2 werk- en atelierruimte 67.500 m² 68.500 m² nvt   nvt nvt nvt 100.000 m²

Toelichting indicatoren

  • Voor het begrotingsprogramma Cultuur wordt gewerkt met kwalitatieve doelstellingen die elke vier jaar worden geëvalueerd. Deze evaluatie speelt zich halverwege de beleidsperiode af. In de Evaluatie cultuurbeleid Rotterdam 2021-2022 worden kwalitatieve analyses van de meerjarenbeleids- en jaarplannen van de culturele instellingen gemaakt op onder andere de 4 p’s (programma, publiek, personeel en partners). Daarnaast worden er kwantitatieve data gebruikt om inzicht te geven in de stand van zaken van de doelstellingen. De volgende evaluatie over de jaren 2025 en 2026 wordt halverwege de nieuwe beleidsperiode gedaan in 2027
  • Nulmeting: Ruimtelijke Visie Cultuur wordt in het tweede kwartaal van 2024 opgeleverd en dient als nulmeting voor onder andere het aantal m2 culturele voorzieningen.
  • De evaluatie en kennisdeling van de plusprogramma’s vindt plaats in het derde of vierde kwartaal van 2024.