Wat willen we bereiken?
We streven naar een doelmatige inzet en samenstelling van de vastgoedportefeuille voor maatschappelijke doelstellingen. De portefeuille sluit aan bij de behoeften van gebruikers en inwoners van Rotterdam.
We streven naar een doelmatige inzet en samenstelling van de vastgoedportefeuille voor maatschappelijke doelstellingen. De portefeuille sluit aan bij de behoeften van gebruikers en inwoners van Rotterdam.
Aansluiten bij de behoefte
Het maatschappelijk vastgoed sluit aan bij de behoefte aan voorzieningen. Daarvoor monitort de gemeente en voert hier regie op zodat het voorzieningenniveau op peil is. Prioriteit ligt bij onderwijs, cultuur, sport en recreatie, zorg, welzijn, parkeren en de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Bij deze inzet spelen aspecten als betaalbaarheid en duurzaamheid een belangrijke rol.
IHP en verduurzaming
Vanuit de beleidsprogramma’s wordt bepaald wat er moet gebeuren en zorgt de gemeente voor de benodigde financiën om dit beleid uit te kunnen voeren. Via de Integrale Huisvesting Plannen (IHP's) draagt de gemeente zorg voor vervanging of grootschalige renovaties van maatschappelijke panden, die niet meer aan de gebruikers- en duurzaamheidseisen voldoen.
Het goed uitvoeren van het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed en het verduurzamen van de vastgoedportefeuille is een basistaak van Vastgoed. Het streven is de kernportefeuille uiterlijk in 2027 te voorzien van geactualiseerde duurzame meerjarenonderhoudsplannen (DMJOP’s). Dit gebeurt op basis van de resultaten van de uitgevoerde pilot DMJOP’s.
De gemeente stuurt op verduurzaming van gemeentelijke bezittingen om zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Vergroening en waterberging dragen bij aan de leefbaarheid in vitale wijken. Deze aanpak zorgt voor de toekomstbestendigheid van de gemeentelijke bezittingen. Onder verduurzaming valt het energiezuinig of energieneutraal maken, maar ook het circulair maken van materiaalgebruik en aanpassingen aan klimaatveranderingen. Daar waar mogelijk gebruiken we daken voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit doet de gemeente zelf, of de gemeente stelt daken ter beschikking aan energiecoöperaties of de gemeente werkt mee aan plannen van haar huurders. Op 1 mei 2024 lagen er in totaal 23.205 zonnepanelen op bezittingen van de gemeente Rotterdam. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden voor groene daken en wateropvang. De termijn van realisatie van deze ambitie is sterk afhankelijk van de beschikbare middelen.
Verkoop van objecten
Als een bezitting niet meer bijdraagt aan de huidige gemeentelijke beleidsdoelstellingen en niet van strategische waarde is, verkoopt de gemeente in beginsel dit object. Tot aan het verkoopmoment zoekt de gemeente naar mogelijkheden om de objecten zo goed mogelijk (tijdelijk) te verhuren, waarbij ook gekeken wordt naar behoeften uit de wijk en naar placemaking. Is dit niet mogelijk? Dan komt er leegstandsbeheer in de panden.
In 2023 waren 133 objecten opgenomen op de verkooplijst. Van deze 133 objecten zijn 33 objecten verkocht en geleverd in kalenderjaar 2023. Dit betekent dat er nog 100 objecten op de verkooplijst staan. Gedurende het jaar kunnen wijzigingen optreden in de verwachte verkoopdatums. Redenen hiervoor kunnen zijn:
Op dit moment is de verwachting dat een aantal verkopen niet zal worden gerealiseerd in 2024 maar doorschuift naar 2025. Bij de 2e herziening 2024 / begroting 2025 is hier een goed beeld van en zullen eventuele aanpassingen worden verwerkt. Aanpassingen hebben een kasschuif tot gevolg. De verwachting dat de objecten van de oorspronkelijke verkooplijst zijn verkocht in 2025 blijft ongewijzigd.
Bijdragen aan de CO2-ambities
De bijdrage van de concernhuisvestigingsplannen aan de CO2-ambities van de gemeente wordt met de CO2-prestatieladder bijgehouden. Omdat de gemeente van veel huurders geen inzicht heeft in het daadwerkelijke energieverbruik, houden we voor de energieprestaties van de gebouwen de energielabels bij. Bij op te leveren nieuwbouw en grote renovaties wordt de BREEAM- (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) of GPR-score geregistreerd. De CO2-prestatieladdder staat online op Energie - Duurzaam 010.
Verkoopopgave
Er staan momenteel nog 100 objecten op de verkooplijst. Van deze verkooplijst worden er naar verwachting 64 objecten in 2024 verkocht en de resterende 36 in 2025.