Wat willen we bereiken?
Gezond wonen en een klimaatneutraal gebouwde omgeving zijn uitgangspunten voor een toekomstbestendige stad. De gemeente is toezichthouder op de basiskwaliteit van de bestaande woningvoorraad. In die rol levert de gemeente een groeiende bijdrage aan de toekomstbestendige stad. Dat begint bij een goede fundering.
Door de druk op de woningmarkt en de stijgende energielasten staat de betaalbaarheid van wonen onder druk. In de rol van marktmeester op de particuliere verhuurmarkt stuurt de gemeente op goed verhuurderschap.
Om een brede groep Rotterdammers een aantrekkelijke wooncarrière te kunnen bieden, is in sommige wijken een grotere verscheidenheid in de woningen noodzakelijk.
Voor een basisniveau van veiligheid en leefbaarheid is toezicht op naleving van het omgevingsrecht noodzakelijk. Hoe beter de naleving, hoe groter de kans op een aantrekkelijke woonstad. Daarom zet de gemeente haar wettelijke bevoegdheden in, en ook de opgedane kennis en ervaring op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Doel daarvan is de naleving van het omgevingsrecht vast te houden, te verhogen en desnoods af te dwingen. Waar mogelijk werkt de gemeente hierin samen met veiligheidspartners.
Concreet wil de gemeente het volgende bereiken:
- een woningvoorraad van voldoende basiskwaliteit;
- een toekomstbestendige woningvoorraad, door een combinatie van investeringen in onderhoud en verbeteringen met slimme, stapsgewijze verduurzaming;
- wijken met een voldoende verscheidenheid (differentiatie) aan woningen, die aantrekkelijk zijn voor diverse doelgroepen;
- wijken met woningen die tegen redelijke huurprijzen goed worden verhuurd en gehuurd;
- woningen met een goede fundering;
- inzicht in de stapeling van opgaven en de eigendomssituatie in de particuliere woningvoorraad;
- naleving van het omgevingsrecht, zodat de veiligheid en leefbaarheid zijn geborgd