Voorjaarsnota en Eerste herziening 2024

Rotterdam: Eén stad

Doel: Instandhouden erfgoed Pagina 57

Wat willen we bereiken?

Onze Erfgoedagenda heeft als doel het gebouwde en aangelegde erfgoed in stand te houden, te koesteren, te laten inspireren en van betekenis te laten zijn bij de ontwikkeling van de stad. De Erfgoedagenda Rotterdam is opgebouwd vanuit drie programmalijnen: 

  • Bescherming en instandhouding 
    Dit gaat om de invulling van de wettelijke taken vanuit de landelijke en gemeentelijke regelgeving. 
     
  • Kennisontwikkeling en onderzoek 
    Kennis van de stadsgeschiedenis en inzicht in de ruimtelijke, architectonische en (bouw)historische achtergronden van de bebouwing vormen een basis bij het ontwikkelen in de stad. 
     
  •  Kennisoverdracht en dialoog  
    Bijzondere gebouwen en gebieden zijn altijd verbonden met verhalen. Verhalen over het ontstaan, het gebruik en de manier van leven en werken in een bepaalde periode. Verhalen helpen bij het creëren van bewustwording en draagvlak voor het erfgoed in de stad en bij het gesprek over de betekenis en waarde van gebouwen en plekken. Daarbij gaat het ook om de verhalen die van waarde zijn bij discussies over herontwikkeling of sloop. 

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Bescherming en instandhouding 
    We zetten hierbij in op behoud van het gebouwde erfgoed door dit te beschermen met een bijzondere (juridische) status. Rotterdam heeft op dit moment zo'n 1.200 beschermde monumenten.

    We treden op als vergunningverlener en houden toezicht bij restauratie, renovatie herbestemming en vernieuwing van cultuurhistorisch erfgoed. 

    Er is extra aandacht en waardering voor de particuliere monumenteneigenaren. En voor de voorlichting en communicatie rond nieuwe ontwikkelingen van onderhoud, restauratie en verduurzaming van monumenten.  

  • Kennisontwikkeling en onderzoek 
    We bevorderen en bewerkstelligen specifiek onderzoek door Cultuurhistorische Verkenningen, Bouwhistorisch Onderzoek en Waardestellingen. Wij brengen de conclusies uit deze onderzoeken actief in bij alle planprocessen, transformaties en de ontwikkelingen in de stad, waarbij beschermd erfgoed betrokken is. 

    Wij doen in het kader van aanwijzingsprogramma’s voor gemeentelijke monumenten ook gericht onderzoek naar voor Rotterdam kenmerkende gebouwtypen, perioden en stromingen. In de periode tot 2028 vindt er naast specifiek gebiedsgericht onderzoek onder meer onderzoek plaats naar religieus erfgoed, scholen en naar de architectuur na 1965.   

  • Kennisoverdracht en dialoog 
    We bevorderen actief de ontsluiting en verspreiding van cultuurhistorische kennis en de daarmee verbonden verhalen. We doen dit onder meer door het ontwikkelen en onderhouden van het erfgoednetwerk en de bevordering van de onderlinge samenwerking tussen cultuurhistorische partners in de stad. In 2023 is bijvoorbeeld een uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek naar Pernis via de wijkraad gedeeld met bewoners en betrokkenen. Ook verschijnen er jaarlijks een aantal kleine publicaties die actuele cultuurhistorische gebeurtenissen in de stad markeren. Vanuit bureau Monumenten en Cultuurhistorie worden eind 2023 de laatste reeks erfgoedboekjes gepubliceerd met de onderwerpen Pernis en de Rotterdamse architectuur na 1965 (Post 65).