Voorjaarsnota en Eerste herziening 2024

Rotterdam: Eén stad

Leeswijzer Pagina 12

Opbouw website

De begroting is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 

Totaalbeeld

Onder Totaalbeeld staat de Voorjaarsnota en Eerste herziening op hoofdlijnen toegelicht. Het Totaalbeeld is onderverdeeld in:

  • Voortgang 2024 gaat in op de ontwikkelingen in het lopende jaar 2024
  • Bestuurlijke hoofdlijnen geeft de grote lijnen aan voor de toekomstige jaren
  • Financiële hoofdlijnen 2024-2028 geeft inzicht in de belangrijkste financiële ontwikkelingen en kengetallen
  • Collegetargets geeft een totaaloverzicht van alle collegetargets én de huidige stand van zaken
  • Coalitieakkoord bevat een korte samenvatting en een link naar het Coalitieakkoord: Eén stad dat een nadere uitwerking is voor de uitgewerkte begroting
  • Commissie- en Raadsbehandeling geeft aan wanneer de behandeling plaats vindt en een link naar de raadsbesluiten
  • Commissies geeft inzicht in welke commissies welke programma's en paragrafen aan de orde kunnen komen
  • Leeswijzer geeft een uitleg van de opbouw van de begroting en een toelichting op de overgang naar de nieuwe programma-indeling

 

Programma's

De programma's geven een totaalbeeld van een beleidsmatig onderwerp. Per programma wordt een toelichting gegeven op de voortgang, de bestuurlijke hoofdlijnen, de doelen, projecten, financiën, kaders en verbonden partijen. Dit wordt hieronder verder toegelicht.

 

Paragrafen

De paragrafen geven een overkoepelend beeld over de programma's. Er zijn paragrafen die vanuit het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV) zijn voorgeschreven en paragrafen die zijn toegevoegd om een totaal beeld te geven. 

Verplichte paragrafen: Lokale heffingen, Weerstandsvermogen en risicobeheersing, Onderhoud kapitaalgoederen, Financiering, Bedrijfsvoering, Verbonden partijen en Grondbeleid.

Niet verplichte paragrafen: BBV Indicatoren, Duurzaam, Financiële kengetallen, Investeringen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Subsidies en Sustainable development goals.

 

Financiën 

Het onderdeel Financiën bestaat uit de:

  • Balans waaronder de geprognotiseerde balans, het kasstroomoverzicht, de reserves en voorzieningen zijn opgenomen.
  • Grondslagen en regelgeving waaraan de begroting, herzieningen en jaarstukken moeten voldoen.
  • Overzicht van baten en lasten met een totaal overzicht van de baten en lasten van de hele gemeente, het overzicht van incidentele baten en lasten en een overzicht van de baten en lasten per programma.

 

Wijken

Hier zijn nu nog de wijkagenda's 2018-2022 opgenomen. Ondertussen zijn de wijkraden bezig met het uitwerken van de Wijkakkoorden, deze komen in 2023 ter beschikking.

Opbouw programma's

De programma's zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Voortgang 2024: aansluitend op de Voortgang 2023 onder de Hoofdlijnen maar specifiek voor het programma.
  • Bestuurlijke hoofdlijnen 2025-2028: aansluitend op Bestuurlijke hoofdlijnen onder de Hoofdlijnen maar specifiek voor het programma.
  • Doelen van het programma: hier zijn meerdere doelen per programma mogelijk, voor ieder doel worden de vragen beantwoord: "Wat willen we bereiken?" en "Wat gaan we daarvoor doen?". Hierbij hoort ook steeds een set van indicatoren: de collegetargets, effectindicatoren die aansluiten op "Wat willen we bereiken?" en prestatieindicatoren die aansluiten op "Wat gaan we daarvoor doen?".
  • Projecten: de belangrijkste projecten die (gaan) bijdragen aan het realiseren van de doelen van het programma worden hier kort toegelicht.
  • Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: tot nu toe werd hiervoor de engelse term Sustainable development goals gebruikt, maar we willen nu overstappen op de nederlandse naam Voor ieder programma wordt aangegeven aan welke SDG's het programma bijdraagt, van daaruit wordt verwezen naar de paragraaf Sustainable Development Goals waar een totaalbeeld wordt geschetst.
  • Verantwoordelijke collegeleden: hier is opgenomen welke collegeleden verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste delen van het programma.
  • Omschrijving, kaders en verbonden partijen: hier is ruimte voor een eventueel uitgebreidere omschrijving, een opsomming van de belangrijkste kaders met een link en wordt aangegeven welke verbonden partijen bijdragen aan het bereiken van de doelen van dit programma. Een uitgebreide toelichting op de Verbonden partijen is te vinden in de paragraaf met hetzelfde onderwerp.

Soorten van financiële bijstellingen

In deze begroting worden verschillende categorieën van financiële bijstellingen onderscheiden, namelijk:

  • Onvermijdelijke ramingsbijstellingen: begrotingswijzigingen ten aanzien van bestaand beleid als gevolg van exogene factoren of als juridische verplichtingen zijn.
  • Vermijdbare ramingsbijstellingen: Een vermijdbare ramingsbijstelling betekent dat zonder deze extra financiële middelen een eerder vastgestelde doelstelling niet of slechts deels gehaald kan worden.
  • Intensiveringen: Een intensivering betekent dat er een voorstel is om iets nieuws te doen of extra te intensiveren op iets bestaands. Hierdoor zullen er dus nieuwe of hogere doelstellingen ontstaan.
  • Taakstellingen en bezuinigingen: Een bezuiniging betekent dat er een voorstel is om iets minder of niet meer te doen. Dit betekent over het algemeen ook dat er doelstellingen wijzigen. Een taakstelling is een bezuiniging die inhoudelijk nog verder ingevuld moet worden.
  • Reserves: toevoegingen, onttrekkingen en vrijval van bestemmingsreserves.
  • Taakmutaties: begrotingswijzigingen als gevolg van wijzigingen in het  gemeentelijke takenpakket die leiden tot  een wijziging van het Gemeentefonds.
  • Kasschuiven: bijstellingen door verschuiving van budgetten tussen begrotingsjaren.
  • Technische mutaties: deze zijn technisch van aard zijn en hebben geen beleidsmatige impact.

 

Algemeen

In de tabellen met bijstellingen worden de effecten op het saldo van baten en lasten van het betreffende programma gepresenteerd. Negatieve bedragen (met “-“ teken) hebben een negatief effect op het saldo. Het gaat dan (per saldo) om hogere lasten of lagere baten. Positieve bedragen hebben een positief effect op het saldo. Het gaat dan (per saldo) om lagere lasten of hogere baten.

Bij de bijstellingen op reserves geldt dat deze in de regel als neutraal worden gepresenteerd (dus geen effect op het saldo). Hogere lasten zorgen namelijk voor een hogere onttrekking aan een reserve of andersom. In de reserves ontstaan alleen effecten op het exploitatiesaldo in het geval van vrijval (er staat dan geen hogere last tegenover) of toevoegingen aan reserves (reserveren van middelen voor de toekomst).

Bij taakmutaties zijn de baten vanuit het Gemeentefonds opgenomen in het programma Algemene middelen. De lasten zijn te vinden in de beleidsmatige programma's waarvoor de middelen zijn bedoeld.

Op concernniveau zijn de taakmutaties en technische mutaties saldoneutraal. Kasschuiven zijn saldoneutraal binnen de meerjarenraming.

Alle bedragen in deze website zijn in 1.000-tallen weergegeven, tenzij expliciet anders is aangegeven. Door de afronding in 1.000-tallen kan het zijn dat de totalen een (minimale) afwijking tonen.

Wijzigingen na publicatiedatum

Datum doorvoeren wijziging Pagina van de wijziging Toelichting wijziging
20 juni 2024

Websitepagina 8: Vergelijk begrotingssaldi en per programma in de paragraaf Financiën onder de knop: Vergelijk saldo.

Tabellen vergelijk begrotingssaldi waren bij de publicatie vanaf de Tweede herziening 2023/Begroting 2024. Dit is aangepast naar de Tweede herziening 2022/Begroting 2023.
20 juni 2024 Websitepagina 224 Paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. In de tabel met de risico’s staat helemaal rechts een groen pijltje waarop je kunt klikken voor meer toelichting. In de tabel stond bij ieder jaartal een groen pijltje. Er staat echter alleen een toelichting bij het laatste jaar dat het risico zich voordoet. De tabel is nu aangepast dat dan alleen bij het laatste jaar waar de toelichting staat een groen pijltje verschijnt en bij de andere jaren niet.
20 juni 2024 Websitepagina 89 Doel: Goed klantcontact. De link naar  “de Rotterdamse Dienstverlening” werkte niet. Dit is aangepast.
20 juni 2024

Websitepagina 29: Doel een inclusieve samenleving, Wat gaan we daarvoor doen, Samenleven, laatste zin.

"Een conceptversie van het actieplan is voor de zomer naar de raad gegaan. De raad ontvangt in september een geactualiseerde versie ter vaststelling." Aangepast naar: "Het actieplan Samenleven in één stad 2024 -2027 is op 12 oktober 2023 door de gemeenteraad vastgesteld."

20 juni 2024 Websitepagina’s 32 en 201: Programma en Rotterdamse taakvelden. Bij beide programma’s is in de tabel de naam van een taakveld weggevallen. De naam van het taakveld is toegevoegd.
20 juni 2024 Websitepagina 159: toelichting Bestemmingsreserve Doorbouwfonds. In deze toelichting stond een verkeerd bedrag opgenomen. Het juiste bedrag (€ 0,6 mln) is toegevoegd.
25 juni 2024 Websitepagina 134: Projecten programma Overhead. Het project Datagedreven werken is verwijderd; dit project is beëindig per 31-12-2023.
25 juni 2024 Websitepagina 210: paragraaf Bedrijfsvoering, Informatievoorziening en IT Toelichting onder Digitalisering, derde bullet is aangepast.
26 juni 2024 Websitepagina 109, programma Energietransitie, doel Duurzaam energiesysteem. De hyperlink naar de WAT-kaart werkte niet en is aangepast.
26 juni 2024 Websitepagina 110, programma Energietransitie, doel Energietransitie gebouwde omgeving. De hyperlinks naar de WAT-kaart en de Rotterdamse Transitievisie Warmte werkten niet en zijn aangepast.