Wat willen we bereiken?
- Het realiseren van groene en blauwe verbindingen en het verlevendigen van de rivieroevers. In een steeds drukkere stad is een prettige buitenruimte belangrijk. Daarom richten we ons op:
- betere routes langs de rivieren;
- verlevendiging van de oevers door er functies aan toe te voegen;
- verbetering en vergroening van verbindingen tussen wijken en door wijken heen, zodat er aantrekkelijke routes ontstaan voor beweging, ontmoeting en recreatie.
- Deze collegeperiode ligt de focus op vier groenblauwe verbindingen: Steilrand, Heemraadssingel – Van Aerssenlaan, Rotterdamse Rotte, Rondje bruggen Nieuwe Maas.
- Ruim baan voor fietsers en voetgangers. In de hele stad, in het bijzonder in de binnenstad en bij ov-knooppunten, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het ov. Dit zorgt voor een veiliger gevoel en ruimte voor ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca. Daarnaast zorgt dit voor mogelijkheden de stad te verdichten terwijl de gezondheid verbetert en de wijken prettig blijven. Waar nodig en mogelijk de invoering van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur als norm. De ruimte die vrijkomt bij de mobiliteitstransitie kunnen we gebruiken voor kwaliteitsverbetering en vergroening. Dit draagt bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.
- Het groener en meer klimaatadaptief maken van parken, straten, plein en boulevards. Om fijn te kunnen leven, maakt de gemeente de stad meer biodivers en groener. Dat staat in de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit die wordt opgenomen in de Groenagenda. In ‘stenige’ stadswijken verbetert en vergroent de gemeente de openbare ruimte. Verder zorgt zij voor:
- betere pleinen door meer groen en groeiruimte voor bomen;
- betere wateropvang;
- nieuwe groene locaties in de wijken.
Dit zorgt voor koelere buitenruimte in de zomer, een gezondere leefomgeving en minder kans op wateroverlast bij hevige regenbuien.
- Verbetering van de (milieu)kwaliteit van de leefomgeving. De overheid heeft de plicht om de milieukwaliteit op orde te brengen of te houden. Rotterdam doet dit door:
o geluidsoverlast, luchtvervuiling en bodemverontreiniging terug te dringen; en
o de kans te beperken op en het effect van milieu-incidenten bij het werken met en vervoeren van gevaarlijke stoffen.
Zo ontstaat een gezonde en aangename leefomgeving, voor bestaande en toekomstige bewoners. De opgave is het vinden van de juiste balans tussen rust en reuring.
Aan de ene kant ziet de gemeente het belang van economische groei van de regio en aan de andere kant het goed functioneren van de haven. Daarnaast wil zij ook dat de gezondheid van omwonenden voldoende wordt beschermd en verbeterd.