Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Kwetsbaren doen mee Pagina 169

Wat willen we bereiken?

  • Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis.

  • Directe en duurzame veiligheid voor slachtoffers van huiselijk geweld (bij geweld eerst werken aan directe veiligheid van het slachtoffer en daarna aan onderliggende risicofactoren zodat het geweld niet terugkeert).

  • Verminderen van het aantal daklozen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Kwetsbare Rotterdammers wonen zoveel mogelijk zelfstandig met ondersteuning in de wijk of thuis

  • We bieden samenhangende professionele ondersteuning door verlenen basishulp en casusregie.
  • We werken samen met de regio voor een aanbod beschermd wonen inclusief spreiding.
  • We gaan differentiëren in woonzorgaanbod, onder andere door het inkopen van semimurale arrangementen.
  • We creëren goede randvoorwaarden voor zelfstandig wonen mét ondersteuning. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van het uitsluitend via directe bemiddeling laten uitstromen van cliënten uit de opvang en uit beschermd wonen naar een eigen woning. Deze mensen ontvangen een huurzorgcontract waarbij minimaal een jaar nazorg wordt geboden. In dit kader worden de procesafspraken met corporaties en zorgaanbieders aangepast.  

 

Directe en duurzame veiligheid slachtoffers van huiselijk geweld

  • We zorgen voor passende hulp voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld door: sterke wijkteams, de mogelijkheid van een huiselijk geweld arrangement, een vorm van directe toegang tot de crisisopvang en de inzet van ambulante hulpverlening.
  • We werken aan het oplossen van knelpunten in de crisisopvang vanuit een ontwikkelagenda. Knelpunten zijn er vooral in de doorstroom en uitstroom vanuit de crisisopvang. Dat heeft onder andere te maken met de krappe huizenmarkt. Er worden onder meer oplossingen gezocht in de vorm van urgentie, afspraken met wooncorporaties en het eerder in zetten van ambulante hulp om een crisissituatie te voorkomen. Dit moet nog verder worden uitgewerkt
  • We zorgen voor het meer effectief inzetten van het tijdelijk huisverbod door het vergroten van kennis en verkennen van een ruimere toepassing van dit verbod.
  • We dragen zorg voor een sterk Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (Filomena). De verhuizing naar Little C in 2023 zorgt voor betere verbinding met het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam (CSG) en het Erasmus MC.

 

Verminderen van het aantal daklozen    

  • Verminderen van instroom in opvang en beschermd wonen onder meer door preventieve inzet zoals het voorkomen van huisuitzettingen en het verbeteren van de aanpak van bankslapers.
  • We benutten 25% van de vrijgekomen sociale huurwoningen voor de uitstroom uit voorzieningen en initiatieven, zoals Wonen Eerst.
  • Verblijfsduur in de opvang verkorten: het doel is een maximale verblijfsduur voor volwassen van 3 maanden per 2026.
  • Werktrajecten als Individuele Plaatsing en Steun (IPS) verhogen: in de periode tot 2026 krijgen minimaal 50 mensen hulp naar betaald werk via de IPS.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

Kwetsbare Rotterdammers

In 2023 is druk op de opvang verder opgelopen. We zagen een toename van ongeveer 10% in het aantal nieuw afgegeven toelatingspassen (CO-pas). Er is geen duidelijke oorzaak of doelgroep die de toename verklaart. Daarnaast loopt de verblijfsduur op. Dit komt mede doordat verschillende urgente doelgroepen aanspraak doen op een beperkter aantal sociale huurwoningen. De afgenomen beschikbaarheid van sociale huurwoningen maakt dat de wachttijd voor een woning verder is opgelopen. Ook zien we GGZ-problematiek bij een deel van de mensen in de opvang. Deze problematiek en ook de wachtlijsten in de GGZ werken belemmerend in het herstel en de doorstroom. Tot de zomer zagen we nog ruimte om de bestaande capaciteit van de opvang beter te benutten. Vanaf september was die ruimte er niet meer. Vanaf het najaar zijn dan ook diverse maatregelen genomen om de druk op de opvang te verlichten wat geresulteerd heeft in de inzet van ruim 100 extra plekken.

Eén van de oorzaken van de druk op de opvang is de teruggelopen beschikbaarheid van woningen. Deze is nog verder teruggelopen dan de prognoses eerder in 2023. Hierdoor komen er nog minder woningen beschikbaar voor de uitstroom uit de opvang en (beschermde) woonzorgvoorzieningen en loopt de wachttijd voor een woning verder op. Dit maakt dat enkele ambities uit het plan van aanpak ‘Op weg naar herstel en een thuis’ momenteel lastig realiseerbaar zijn. Denk hierbij aan het terugdringen van de verblijfsduur in de opvang en de ambities met Wonen Eerst.

 

Slachtoffers huiselijk geweld

Vanuit de aanpak huiselijk geweld is veel gedaan in 2023: de uitvoering van de wettelijke taken rondom Veilig Thuis, de crisisopvang en het tijdelijk huisverbod. Er zijn daarnaast andere specifieke activiteiten uitgevoerd. Zo is met de partners van het Verandertraject een Verbeteragenda opgesteld, waaraan de komende jaren gezamenlijk wordt gewerkt. Hierin zijn onderwerpen als pleger, preventie en samenwerken opgenomen. Vanuit de HuiselijkGeweld-Leerwerkplaats zijn wisselstages en casusreflectiebijeenkomsten georganiseerd. De leernetwerken plegerperspectief en ervaringsdeskundigheid zorgden voor meer gezamenlijk kennis over deze onderwerpen.

De samenwerking tussen Filomena, het Centrum Seksueel Geweld en het Erasmus MC is versterkt door de voorbereiding van de verhuizing naar de nieuwe locatie Little C in het 2e kwartaal van 2024.

Om de kwaliteit van het tijdelijk huisverbod te vergroten, zijn scholingsworkshops gegeven aan hulpofficieren van justitie. Ook zijn we samen met de andere G4-gemeenten een lobby gestart voor het vergroten van de effectiviteit van het tijdelijk huisverbod.

Naast publiekcampagnes om kennis over huiselijk en seksueel geweld te vergroten en de route naar hulpverlening onder de aandacht te brengen, is er ook via interactief theater voorlichting gegeven in het onderwijs. Tijdens Orange the World 2023 is er veel aandacht besteed aan de campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2021

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie 2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming 2027
Toename van aantal meldingen waarbij duur van huiselijk geweld bij melding korter is dan 1 jaar 78% 86% 79% 87% 88% 88% 89%  

WORDT VANAF 2024 VERVANGEN:

Toename aantal gezinnen dat na 1 jaar passende zorg stabiel en veilig is

87% 88% 88% 81%        

NIEUW VANAF 2024:

Daling van het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
      40,4% 40% 39,5% 39,5%  

Toelichting indicatoren

Toename van aantal meldingen waarbij duur van huiselijk geweld bij melding korter is dan 1 jaar

De cijfers zijn sinds 2017 geregistreerd in het systeem van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR). De registratie wordt steeds nauwkeuriger en vollediger. Voor de indicator ‘duur geweld’ registreert VTRR de duur van het geweld vóór de eerste melding. Cliënten kunnen dit echter niet altijd aangeven. Het percentage is berekend over het aantal casussen waarvan de duur wél bekend is. De cijfers zijn 1x per jaar beschikbaar, na afloop van het jaar.

 

Toename aantal gezinnen dat na 1 jaar passende zorg stabiel en veilig is 
Deze cijfers worden sinds 2017 geregistreerd in het systeem van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR). Voor de indicator ‘duurzaam oplossen’ registreert de VTRR of de situatie van de cliënt na 12 maanden stabiel en veilig is. Dit doet de VTRR alleen voor de casussen die zelf zijn onderzocht. Aangezien dit slechts een relatief klein deel van de meldingen betreft, is besloten om deze te vervangen door een nieuwe indicator: daling van het aantal hermeldingen.

 

Daling van het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis

Via het CBS zijn vanaf 2023 ook cijfers beschikbaar met betrekking tot de aanpak van huiselijk geweld. Eén van de indicatoren is ‘daling van het aantal hermeldingen bij Veilig Thuis’. Aangezien dit een beter beeld geeft van het succesvol oplossen van het geweld wordt vanaf 2024 op deze indicator gemeten.

 

Proeftuin

De gemeente Rotterdam draagt in 2024 opnieuw actief bij aan het regionaal beproeven: de proeftuin. Op deze wijze wordt gewerkt aan de invoering van het Toekomstscenario. Daarbij benut Rotterdam de ervaringen uit de praktijk (de proeftuin) voor ontwikkeling, uitwerking en versteviging van beleid en uitvoering binnen de kind- en gezinsbeschermingsketen op lokaal, regionaal en landelijk niveau.