Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Gezonde stad Pagina 152

Wat willen we bereiken?

Een leefomgeving die beschermt tegen gezondheidsschade en die uitnodigt tot gezond gedrag.

Wat gaan we daarvoor doen?

Samen met partners werkt de gemeente vanuit ‘Gezond010: het akkoord 2020-2023’ (en het opvolgende beleidsplan Gezonder010) aan een gezonde woon- en leefomgeving door onder andere verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Dit doen we onder andere door het bewaken van kwaliteitsnormen (bijvoorbeeld luchtkwaliteit), het geven van advies over en het verbeteren van een gezonder voedselaanbod op diverse plekken in de stad. Door meer plekken in de stad beweegvriendelijker, groener, toegankelijker en rookvrij te maken.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

  • Alle tramhaltes in het centrum zijn rookvrij gemaakt en alle Centra voor Jeugd & Gezin hebben een rookvrije ingang.

  • Alle scholen van het Albeda College in Rotterdam hebben een gezonder voedselaanbod in de kantine: 60% of meer van het aanbod is gezond.

  • Er zijn twee publiekscampagnes ontwikkeld. Een campagne voor ouderen om vallen te voorkomen (valpreventie) en een campagne voor een breed publiek over de invloeden van onze voedselomgeving op de keuzes die we maken en de gevolgen van die keuzes op onze gezondheid en voor de  leefomgeving. 

  • 748 Rotterdammers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben in 2023 een gezondheidstraject, gericht op het verbeteren van fysieke en mentale gezondheid, afgerond en daarmee hun gezondheid duurzaam verbeterd. Ook zijn in 2023 al 734 nieuwe aanmeldingen voor trajecten in 2024.  

Hoe meten we dat?

Over de voortgang van de uitvoering van het lokale preventieakkoord en de lokale nota volksgezondheid (Gezond 010: het akkoord 2020-2023) vindt jaarlijks rapportage aan de gemeenteraad plaats.

Eens in de vier jaar verschijnt de GGD Gezondheidsmonitor.