Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Energietransitie in mobiliteit Pagina 94

Doel: Energietransitie in mobiliteit

In de stedelijke mobiliteit liggen veel mogelijkheden voor vermindering van de CO2-uitstoot. De ontwikkelingen op het gebied van uitstootvrije mobiliteit gaan hard. Door hiervan gebruik te maken, lijkt het haalbaar om al voor 2040 over te schakelen naar een uitstootvrij mobiliteitssysteem in de stad. Daarbij vullen fiets, openbaar vervoer en deelmobiliteit elkaar aan en is het gemotoriseerd verkeer schoon. Dat is goed voor het klimaat én voor schone lucht.

Wat willen we bereiken?

  • Per 2040 stoten het stedelijk verkeer en mobiele werktuigen geen schadelijke stoffen meer uit. Voor 2026 is de inzet: 20% schone passages binnen de ring.
  • In de collegeperiode 2022 tot 2026 spant de gemeente zich in voor de invoering van de zero-emissiezone voor stadslogistiek binnen de ring van Rotterdam per 2025. Voor een aantal voertuigcategorieën geldt een overgangsregeling tot 2030.
  • We verbeteren de laadpaalinfrastructuur en breiden deze uit. We komen met een aanpak voor de komende 10 jaar. Daarin wordt aangegeven waar de laadpalen komen en hoe het energienetwerk dit aan kan. We kijken daarbij naar betere technieken en waar mogelijk dubbel gebruik met andere auto’s, andere soorten voertuigen of schepen (walstroom).
  • Er komen stappen in de richting van emissievrij personenvervoer in 2040 hieronder vallen taxi's, doelgroepenvervoer, openbaar vervoer en deelmobiliteit. Daarnaast wordt doelgroepgericht ingezet op verduurzaming, bijvoorbeeld via werkgevers en een nog op te zetten bewonersaanpak.
  • Verduurzaming van mobiele werktuigen.
  • Het gemeentelijke wagenpark is emissievrij in 2030. De voortgang hierop wordt twee keer per jaar gerapporteerd in het Klimaatactieplan Rotterdam.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Rotterdam spant zich in om 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s in te voeren. Deze inspanningsverplichting heeft het college in 2020 in het Convenant ZES vastgesteld. Invoering van de zone gebeurt in samenspraak met de logistieke sector en de partners uit het Convenant ZES. Bijkomende acties, zoals persoonlijk advies en subsidieregelingen, zorgen ervoor dat de zero emissiezone voor iedere ondernemer haalbaar is, van zzp’er tot multinational. Huidige milieuzones worden voortgezet, uitgezonderd de milieuzone stad die vervalt met de invoering van de zero-emissiezone.
  • De gemeente stimuleert de versnelling van de aanleg van laadinfrastructuur zodat iedereen in Rotterdam makkelijk kan laden waar en wanneer dat nodig is. Dit betekent meer openbare laadpalen en laadpleinen, snelladers voor logistiek en taxi, en ondersteuning van bedrijven, vve’s en huurders. Uitbreiding van het laadnetwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de netbeheerder en sluit aan bij de energiesysteemvisie van de stad. Invoering van ‘slim laden’ op alle publieke laadpunten.
  • Inzet op minder reizen, meer fietsen en lopen, en emissievrije gemotoriseerde voertuigen. De gemeente benadert alle werkgevers in Rotterdam voor de overgang naar duurzame mobiliteit. Kennisdeling en goede voorbeelden versnellen de mobiliteitstransitie in werk gerelateerd verkeer. De gemeente onderzoekt hierbij ook hoe we beter met partijen als Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) op kunnen trekken in onze gezamenlijke ambities.
  • Er komt een aanpak voor de verduurzaming van mobiele werktuigen.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

  •  

  • Voor de invoering van de zero-emissiezone wordt in 2024 een definitief verkeersbesluit genomen. Publicatie van het ontwerpbesluit is in september 2023 gebeurd en aansluitend heeft de zienswijzeprocedure plaatsgevonden.

  • De eerste elektrische touringcar in gebruik genomen door Buzz010.

  • Inmiddels doen meer dan 100 werkgevers, met meer dan 140.000 werknemers mee aan de werkgeversaanpak Duurzame Mobiliteit met als doel de uitstoot van woon-werk- en werk-werkritten te halveren.

  • In de zomer van 2023 is het 5.000 openbare laadpunt geplaatst voor het laden van elektrische voertuigen. Eind 2023 telt Rotterdam bijna 5.400 openbare laadpunten. Daarnaast heeft een aanbesteding plaats gevonden van Bedrijventerreinen Aanpak Gezamenlijke Energie en Laadvoorzieningen (BAGEL). 

  • Voor een tiental locaties zijn de voorbereidingen gestart voor het plaatsen van snelladers, vanuit de (gegunde) concessie voor openbare snelladers.

  • In oktober is de nieuwe Samenwerkingsovereenkomst getekend van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, Rotterdam vormt samen met Amsterdam, Utrecht en Den Haag een regio en werkt samen aan de realisatie van laadinfastructuur. Onderdeel hiervan is de landelijke werkgroep Slim laden voor iedereen.

  • Er is gestart met het opstellen van een aanpak voor het verschonen van de taxi's.

  • De voorbereiding van de aanbesteding van het (WMO) doelgroepenvervoer is gestart, hierin wordt het verschonen van de voertuigen (ZE) opgenomen.

  • In 2023 is het deelvervoer voor de gemeentelijke medewerkers uitgebreid naar 100 elektrische deelauto’s en 175 deelfietsen.

  • In januari en februari is de pilot binnen het raamwerkcontract Stadse Werken uitgevoerd. Enkele honderden meters riool is volledig zero-emissie aangelegd.

  • In oktober is het Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) convenant door de gemeente Rotterdam ondertekend. We onderschrijven de ambitie om in 2030 de zero-emissie mobiele werktuigen in te zetten. Op basis van het toegekende Duurzaamheidstransitiebudget (DTB) en het SEB-convenant werken we naar de doelen van het convenant toe.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Nulmeting 2021

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie

2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Schone passages binnen de ring* 8,6% 10,6%   Data nog niet bekend**   20%    

Toelichting indicatoren

Schone passages binnen de ring

*Het gaat hierbij om het percentage passages van schone motorvoertuigen (ook vracht) binnen de ring: elektrisch, waterstof en hybride. Het gaat hier niet om unieke voertuigen, wat in de praktijk betekent dat een voertuig meerdere keren geregistreerd kan worden. Met deze indicator meten we de voortgang van elektrificatie, ook wel verschoning.

 

**De data over 2023 zijn bekend in februari 2024 en wordenaangevuld bij de eerste herziening.