Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Doelmatige vastgoedportefeuille Pagina 50

Doel: Het zorgen voor een toekomstbestendige gemeentelijke vastgoedportefeuille

Per doel is aangegeven 'Wat willen we bereiken?', 'Wat gaan we daarvoor doen?' en 'Hoe meten we dat?'. De eerste 2 vragen blijven onveranderd t.o.v. de Begroting 2024 / Tweede herziening 2023.

Bij de Jaarstukken 2023 is een extra blok toegevoegd: 'Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?' Hier graag aangeven wat in 2023 is bereikt én gedaan. Hierbij kan een verwijzing worden gemaakt naar 'Hoe meten we dat?' en de indicatoren. 

Bij 'Hoe meten we dat?' staan de indicatoren. Hier graag de realisatie 2023 invullen én toelichten.  Als de realisatiecijfers niet kunnen worden ingevuld, toelichten wanneer deze wel beschikbaar komen.

 

Wat willen we bereiken?

We streven naar een doelmatige inzet van de vastgoedportefeuille voor maatschappelijke doelstellingen, afstoting van vastgoed dat geen gemeentelijk beleidsdoel meer dient, bevordering van urgente transities in de stad en goed onderhoud en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Monitoren van de behoefte. Voor het maatschappelijk vastgoed monitort de gemeente de behoefte aan voorzieningen. Wij voeren hier de regie op zodat het voorzieningenniveau op peil is. Prioriteit ligt bij onderwijs, cultuur, sport en recreatie, zorg, welzijn, parkeren en de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Bij deze inzet spelen aspecten als betaalbaarheid en duurzaamheid een belangrijke rol. Vanuit de programma’s wordt bepaald wat er moet gebeuren en zorgt de gemeente voor de financiën. Via de Integrale Huisvesting Plannen (IHP's) draagt de gemeente zorg voor vervanging van maatschappelijke panden aan het einde van hun levensduur.
     
  • Onderhoud en verduurzaming. Het goed uitvoeren van het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed en het verduurzamen van de vastgoedportefeuille. Het streven is dat de totale portefeuille uiterlijk in 2027 van geactualiseerde duurzame meerjarenonderhoudsplannen (DMJOPs) is voorzien. Op basis van de resultaten van de uitgevoerde pilot DMJOP’s  is de verdere invulling vormgegeven.
    De gemeente stuurt op verduurzaming van gemeentelijke bezittingen om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Vergroening en waterberging dragen bij aan de leefbaarheid in vitale wijken. Deze aanpak zorgt voor de toekomstbestendigheid van de gemeentelijke bezittingen. Onder verduurzaming valt in dit verband het energiezuinig of energieneutraal maken, maar ook het circulair maken wat betreft materiaalgebruik en aanpassingen aan klimaatveranderingen. Daar waar mogelijk gebruiken we daken voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit doet de gemeente zelf, of de gemeente stelt daken ter beschikking aan energiecoöperaties of werkt mee aan plannen van haar huurders. Eind september 2023 lagen er in totaal 15.932 panelen op bezittingen van de gemeente Rotterdam. Daarnaast worden mogelijkheden bekeken voor groene daken en wateropvang.
     
  • Bijdragen aan de CO2-ambities. De bijdrage van de concernhuisvestigingsplannen aan de CO2-ambities van de gemeente wordt met de CO2-prestatieladder bijgehouden. Omdat de gemeente van veel huurders geen inzicht heeft in het daadwerkelijke energieverbruik, houden we voor de energieprestaties van de gebouwen de energielabels bij. Bij op te leveren nieuwbouw en grote renovaties wordt de BREEAM- (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) of GPR-score geregistreerd. De CO2-prestatieladdder staat al online op Energie - Duurzaam 010.
     
  • Verkoop van objecten. Als een bezitting niet meer bijdraagt aan de ondersteuning van de gemeentelijke beleidsdoelstellingen, verkoopt de gemeente in beginsel dit object. Leidraad is de Kadernota Vastgoed. Tot aan het verkoopmoment zoekt de gemeente naar mogelijkheden om de objecten zo goed mogelijk te verhuren. Is dit niet mogelijk? Dan komt er leegstandsbeheer in de panden. Begin 2023 was de verwachting dat jaar 51 objecten te verkopen, 79 in 2024 en de 3 resterende in 2025.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

In 2023 heeft de officiële opening van comedy club Club Haug plaatsgevonden. Club Haug is gevestigd aan de Boompjeskade in het voormalig Waterfrontpand en maakt onderdeel uit van de strategische vastgoedportefeuille. Met de opening van de club zijn piketpalen geslagen voor verdere invulling van de Boompjeskade-strip. Dit moet in 2024 verder vorm krijgen.

In 2023 is de website www.gemeentelijkvastgoed010.nl live gegaan. Op deze website publiceert de gemeente al het te huren en verkopen vastgoed. Hiermee is er een duidelijk platform voor alle geïnteresseerden in het huren of kopen van ons gemeentelijk vastgoed.

Na de brand die op 28 juni het pand Keilewerf 1 in as legde, is het gelukt om een aantal ondernemers hun bedrijfsvoering te laten voortzetten in een bedrijfsruimte aan de Ceintuurbaan 124. De Keilewerf treedt voor de gemeente op als huurder. De betrokken ondernemers zijn geholpen met de verhuring door de gemeente aan de Keilewerf, en ook is het een welkome invulling voor de locatie aan de Ceintuurbaan in de vorm van placemaking.
Bij placemaking worden samen met betrokkenen en de gemeenschap ideeën ontwikkeld en getest. Daarna worden deze uitgevoerd om zowel tijdelijke als permanente ruimtes en plekken tot leven te brengen.

In 2023 is het gerenoveerde Drijvend Paviljoen aan de Dokhaven in Heijplaat opgeleverd aan de Hogeschool Rotterdam. Na de feestelijke opening heeft de hogeschool het paviljoen meteen in gebruik genomen voor het onderwijsprogramma en evenementen.

De Jongeren- en Sporthub ‘Spot’ in het centrum van Hoogvliet, aan de Nederhage 10-12, is na verbouwing feestelijk geopend en in gebruik genomen. De verbouwing is betaald door de wijkraad van Hoogvliet.

In 2023 zijn er vier scholen opgeleverd: de Vrije school Vredehof, de Plevier, de Shri Saraswatie en de Nelson Mandela. Voor een behoorlijk aantal scholen is de bouw volop bezig. De projecten die in 2018 zijn gestart worden nu een voor een opgeleverd.

Twee ontwikkelingen voor scholenbouw hebben de Rotterdamse Architectuur Prijs gewonnen. Het Zuidergymnasium won de juryprijs; de jury waardeerde vooral het streven naar behoud van het gebouw en de publieke functie in het gebouw. De Fridtjof Nansen in Ommoord won de publieksprijs.

Daarnaast realiseert de gemeente de duurzaamheidsambities voor de bestaande gebouwen via de Duurzame Meerjarenonderhoudsplannen (Duurzame MJOP's). De MJOP’s brengen de kansen voor verduurzaming in beeld. In 2023 zijn 36 objecten van een DMJOP voorzien. De CO2-prestatieladder maakt de CO2-uitstoot zichtbaar van de gemeente, inclusief de huisvesting van haar organisatie. De certificering voor de CO2 prestatieladder is rond.

Hoe meten we dat?

In 2023 stonden totaal nog 133 objecten op de verkooplijst. In 2023 zijn 33 objecten verkocht. De 18 objecten die niet zijn verkocht in 2023 schuiven door naar 2024 en 2025. Mede door de nieuwe Kadernota Vastgoed wordt de verkoopplanning voor 2024 en latere jaren opnieuw bekeken. Verkopen kunnen eventueel op een later moment plaatsvinden dan in de oorspronkelijke planning.

De verklaringen voor het niet realiseren van de verkoop, en dus de verkoopopbrengsten, van de 18 genoemde vastgoedobjecten lopen uiteen. Zo kan het in de eerste plaats zijn dat de juridische levering van het vastgoedobject pas plaatsvindt nadat de omgevingsvergunning is afgegeven, in de tweede plaats dat er geen bereidwillige koper is gevonden, of in de derde plaats, dat de Bibob-screening nog niet is afgerond. Andere verklaringen liggen in het feit dat sommige maatschappelijke partijen meer begeleiding nodig hebben bij de aankoop van een vastgoedobject. Zij vragen veelal om een langere financieringstermijn.

Indicatoren

Begroting

2023

Realisatie

2023

Aantal te verkopen objecten

51 33

Resultaat verkoop objecten (opbrengst minus boekwaarde)

€ 22,5 mln € 17,7 mln