Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Verstedelijken en verbinden Pagina 48

Wat willen we bereiken?

Rotterdam werkt met vereende krachten aan de bouwopgave van de stad. Een belangrijk onderdeel daarvan is een efficiënt proces van vergunningverlening. Dat betreft niet alleen de bouwgerelateerde vergunningverlening. Het gaat ook om vergunningverlening met raakvlakken als vergunningen voor standplaatsen, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), en woningvorming en -splitsing. Ook dragen we zorg voor actuele kaders en voldoende participatie.  

Daarmee faciliteert de gemeente de bouwopgave, de ruimtelijke ordening en bewaking van de ruimtelijke kwaliteit:

  • goede groei van de stad;
  • een toekomstbestendige stad;
  • leefbare wijken.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Faciliteren bouwopgave 
    Het college blijft zich deze collegeperiode inspannen voor een hoge bouwproductie. Participatie bij de totstandkoming van plannen wordt gestimuleerd. Het doel is een zo groot mogelijk draagvlak en vermindering van bezwaar- en beroepsprocedures. Met de invoering per 1 januari 2024 van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ontstaan belangrijke wijzigingen in de vergunningverlening. De Wkb is gericht op privatisering van toezicht op de bouwproductie. De gemeente blijft echter bestuurlijk verantwoordelijk voor het beoordelen, toezicht en ingrijpen wanneer dat nodig is. 
  • Bewaken ruimtelijke kwaliteit
    • Integratie huidige welstandbeleid in het kader van de invoering Omgevingswet per 1 januari 2024 
    • Actualisatie Welstandsnota in verband met invoering Omgevingswet 
    • Verduurzaming van erfgoed: verruiming mogelijkheden tot het plaatsen van zonnepanelen op erfgoed 
  • Faciliteren ruimtelijke ordening
    De bestemmingsplannen vormen het planologische-juridische kader van de stad. Op grond van wettelijke voorschriften moeten bestemmingsplannen actueel zijn. Daarnaast passen we deze bestemmingsplannen aan op grond van concrete initiatieven en politieke wensen.   

    Een van de onderdelen van de transitie is de omzetting van de huidige gebieds- en projectbestemmingsplannen naar hét Omgevingsplan voor heel Rotterdam. Tijdens de transitiefase voor de Omgevingswet vormen de geldende bestemmingsplannen het tijdelijke omgevingsplan. Het echte omgevingsplan is breder. De ruimtelijk relevante zaken worden erin vastgelegd, en de regels voor de fysieke leefomgeving. Het deel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor het kappen van bomen wordt straks ook opgenomen in het omgevingsplan.  

    Het grondgebied van Rotterdam is nu opgedeeld in ongeveer 150 bestemmingsplannen. Dat wordt een opdeling in 39 gebieden, en die gebieden moeten vervolgens worden omgezet in één omgevingsplan. Hiervoor is een planning gemaakt. Deze omzetting (transitiefase) moet eind 2030 zijn gerealiseerd. In de transitiefase werkt de gemeente zoveel mogelijk beleidsneutraal.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

In 2023 is de Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen ingevoerd in de gemeentelijke werkwijze. Met regelmaat is met initiatiefnemers gesproken over bouwplannen en aanvragen van vergunningen. Bij die gesprekken en de behandeling van conceptaanvragen is verwezen naar informatie over de vormgeving van participatietrajecten. Veel aanvragen om een omgevingsvergunning hebben tot een vergunning geleid.

In 2023 heeft de gemeentelijke organisatie voorbereidingen getroffen om per 1 januari 2024 klaar te staan voor de Omgevingswet. Processen zijn aangepast, trainingen georganiseerd, ICT-systemen verbeterd en is er met diverse belanghebbenden blijvend contact.

In het laatste kwartaal van 2023 is nog een behoorlijk aantal aanvragen om een omgevingsvergunning ingediend. Op deze aanvragen zijn de Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen niet van toepassing. Het grote aantal aanvragen was verwacht; daardoor stonden voldoende medewerkers klaar om de piek op te vangen.

In 2023 lag de nadruk op het ter inzage leggen van bestemmingsplannen. Dit kon tot uiterlijk 1 januari 2024. Er zijn nog geen gebieden omgezet. Dit kon pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet. De transitietermijn is verruimd tot eind 2031.

In 2023 is besloten om het omgevingsplan Rotterdam gebiedsgericht op te bouwen. Daartoe is Rotterdam opgesplitst in 39 gebieden. Eind 2023 is er een start gemaakt met 5 gebieden. Inmiddels is het geraamte van het omgevingsplan gereed.

De nieuwe verordening die de bescherming en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit regelt, is in werking getreden. De voormalige welstandscommissie heet daardoor nu Commissie omgevingskwaliteit en cultureel erfgoed.

Ook is er een start gemaakt met de actualisatie van de Welstandsnota.

Het college heeft de verruimingsmogelijkheden vastgesteld voor plaatsing van zonnepanelen op erfgoed. De verruimingsmogelijkheden zijn daarna ter inzage gelegd op overheid.nl en aangeboden aan de gemeenteraad.

Hoe meten we dat?

Op basis van ‘oude’ wetgeving, de Wet ruimtelijke ordening, zijn 25 project- en gebiedsbestemmingsplannen opgesteld en begeleid. Deze werkzaamheden lopen door in 2024.

In 2023 zijn ruim 1.000 formele conceptaanvragen ingediend. Dit staat los van het aantal losse vragen van potentiële aanvragers.

In 2023 zijn ruim 3.300 nieuwe aanvragen ontvangen om een omgevingsvergunning voor het bouwen. Een deel hiervan is uitgevallen, vanwege het uitblijven van noodzakelijke aanvullingen, aanpassingen aan aanvragen, of intrekking van de aanvraag.

Er zijn in 2023 ruim 2.000 omgevingsvergunningen voor het bouwen verleend.

Indicator Realisatie
2021
Realisatie
2022
Realisatie
2023
Raming
2024
Raming
2025
Raming
2026
Raming
2027
Omzetten gemiddeld aantal gebieden per jaar
naar omgevingsplannen 
N.v.t. N.v.t. N.v.t. 6 6 6 6