Jaarstukken 2023

Rotterdam: Eén stad

Projecten Pagina 16

Projecten

Aan de orde zijnde deelnemingen.

RET

In 2023 had Rotterdamse Elektrische Tram NV (RET) nog te maken met de gevolgen van corona. Het aantal reizigers lag begin van het jaar nog steeds lager dan voor corona. Ook had het bedrijf te maken met een hoog ziekteverzuim en gestegen energiekoten. Hierdoor was de financiële situatie bij RET zorgelijk. RET heeft met concessieverlener Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeente Rotterdam als aandeelhouder gewerkt aan een oplossing om het bedrijf financieel gezond te krijgen. Dit heeft geleid tot een toekomstplan voor RET. In december 2023 heeft het bestuur van MRDH dit plan goedgekeurd. Om het toekomstplan te kunnen uitvoeren, is een versterking van het werkkapitaal van RET nodig. Dit geld maakt de gemeente als aandeelhouder aan RET over, onder een aantal voorwaarden. De details van deze kapitaalstorting worden momenteel uitgewerkt. Zodra dit proces is doorlopen, wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd. 

 

Havenbedrijf Rotterdam

Als aandeelhouder van Havenbedrijf Rotterdam NV bepaalt Rotterdam het beloningsbeleid van de algemene directie. Rotterdam heeft als uitgangspunt dat het salaris binnen de WNT-norm valt. Dat is een ander uitgangspunt dan het Rijk, dat ook aandeelhouder is. Om het beloningsbeleid te wijzigen is overeenstemming tussen beide aandeelhouders nodig. In 2023 heeft discussie plaatsgevonden over de hoogte van het salaris van de nieuwe algemeen directeur. Na het inschakelen van een mediator zijn de aandeelhouders en de raad van commissarissen eens geworden. De uitkomst is dat het salaris van de algemene directie wordt verlaagd. De nieuwe algemeen directeur gaat minder verdienen dan zijn voorganger. De gemeenteraad is hierover per brief geïnformeerd.

Stedin

Voor de overgang naar duurzame energie moet netbeheerder Stedin Holding NV veel investeren in het netwerk. Stedin moet daarvoor veel financiering aantrekken en heeft daarom extra eigen vermogen nodig. Rotterdam is een van de aandeelhouders van Stedin. In september hebben de aandeelhouders, Stedin en het Rijk overeenstemming bereikt over de bijdrage van het Rijk. Het Rijk wordt aandeelhouder van Stedin en stort € 500 mln. in het bedrijf. In december 2023 heeft het Rijk het geld overgemaakt. Bij de Voorjaarsnota 2024 wordt bezien of bijstelling nodig is van de raming van de dividenduitkering van Stedin aan Rotterdam.

Vooralsnog vraagt Stedin geen nieuwe bijdrage van Rotterdam en de andere gemeentelijke aandeelhouders. Met de bijdrage van het Rijk kan Stedin de komende periode vooruit. Door de omvangrijke investeringen in de energietransitie is de kans aanwezig dat Stedin in de toekomst meer geld nodig heeft. Een positieve ontwikkeling is dat de provincie Utrecht, de provincie Zeeland en een aantal Zeeuwse en Utrechtse gemeenten willen bijdragen. Zij zijn bereid om geld beschikbaar te stellen en aandeelhouder van Stedin te worden. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd (zie collegebrief 24bb000932).

 

Sportbedrijf

In 2023 heeft de gemeente als aandeelhouder ingestemd met het wijzigen van de structuur van het Sportbedrijf Rotterdam BV. Vanaf 1 januari 2024 bestaat het Sportbedrijf uit een holding. Daaronder zijn twee dochtervennootschappen actief. Voorheen was het Sportbedrijf één vennootschap. Voor gemeente Rotterdam heeft deze verschuiving geen effect. 

 

Nadere toelichting op de deelnemingen is te lezen in paragraaf Verbonden Partijen