Anders werken
Anders Werken is een organisatieverandering met nieuw werkconcept voor de gemeentelijke organisatie na de corona-crisis periode. Digitaal samenwerken heeft de toekomst: het móet niet – het moet wel kúnnen. Plaats- en tijdonafhankelijk werken is werken waar en wanneer een medewerker op zijn of haar best is. De thuiswerkplek is ook een officiële werkplek, maar geen verplichting. ‘Het kantoor’ is waar medewerkers elkaar ontmoeten en kunnen samenwerken. Dat kan het grote kantoor zijn, maar ook een wijkhubs in de wijk of een horecagelegenheid.
Nieuwe vaardigheden moet de medewerker kunnen leren. Regelingen, zoals vergoedingen, veranderen mee. Anders Werken faciliteert medewerkers om zelf de touwtjes van het werk in handen te nemen om daadwerkelijk die ruimte te pakken, om in te springen op veranderende wensen en behoeften van de Rotterdammer, om onze dienstverlening aan de stad te blijven optimaliseren. We zorgen dat collega’s hun werk kunnen blijven doen in een veranderende wereld. Dat doet de gemeente door te faciliteren op de ‘harde’ kant, met onder andere veranderingen in apparatuur, systemen, processen en huisvesting. En ook op de zachte’ kant, met aandacht voor leiderschap, vaardigheden, sociaal contact en een goede werk-privébalans.
Het jaar 2022 was een proefperiode om te onderzoeken wat wel en wat minder goed werkt qua huisvesting en faciliteiten. Aan de ‘harde’ kant is geïnvesteerd in het aanpassen van Het Timmerhuis om aldaar het ontmoeten en samenwerken te stimuleren, in ICT-voorzieningen en gebruikersondersteuning. In komend jaar is er vooral aandacht voor de verdere inrichting van de gebouwen. De uitbreiding van devices en aanpassingen in de inrichting van de gebouwen worden in 2023 voortgezet. Voor de Rotterdamse Digitale Infrastructuur (RDI) is gekozen voor een cloudtoepassing in plaats van investeringen.