Wat willen we bereiken?
- Energiebesparing en verduurzaming van de woningvoorraad en andere gebouwen
- Bestaande woningen: Eigenaar-bewoners en VvE's nemen duurzame energiebesparende maatregelen om hun woningen toekomstbestendig te maken. Het streven is om in 2028 geen corporatiewoningen en bezit particuliere verhuurders te hebben met energielabels E, F en G. Rotterdammers met een smalle beurs nemen kleine duurzame energiebesparende maatregelen met hulp van energieklussers.
- Nieuwbouw: Rotterdam heeft een ambitieus nieuwbouwprogramma met flinke duurzame ambities. Met het programma Duurzaamheid in Gebiedsontwikkeling (DGO) helpen we planteams en ontwikkelaars om Rotterdamse duurzaamheidsambities concreet te maken en op te nemen in hun projecten. Door duurzaamheid vanaf het begin in het proces mee te nemen houden we bovendien tempo in de bouwopgave en voorkomen we vertraging verderop in het proces.
- MKB ruimtes, horecagelegenheden en andere gebouwen: 95% van de kantoren voldoet in 2025 aan energie label C-verplichting. We ondersteunen het MKB met het toepassen van energiebesparende maatregelen.
- Betaalbaarheid van de energietransitie en tegengaan energie armoede. De energietransitie moet betaalbaar zijn voor alle Rotterdammers. Alle Rotterdammers moeten kunnen meedoen We ontzien kwetsbare Rotterdammers bij maatregelen die een financiële inbreng nodig hebben
- Geen fossiele energie in woningvoorraad per 2050. In 2026 heeft Rotterdam minder aardgasaansluitingen dan in 2022. We geven uitvoering aan de Rotterdamse Transitievisie Warmte (RTvW). Voorwaarde is dat hiervoor externe financiële middelen beschikbaar komen. Maatregelen voor de energietransitie stimuleren de werkgelegenheid in deze sector
- Faciliteren concernbrede en stadsbrede verduurzaming. Er komt een organisatiebrede en stadsbrede verduurzaming. Het doel is dat binnen heel Rotterdam, zowel de stad als de ambtelijke organisatie alle duurzaamheidsambities als vanzelf meegaan in het de normale werkzaamheden.