Collegetarget CO2-reductie: We zetten in op minimaal 25% CO2-reductie in 2025 voor het stedelijk gebied, gemeten ten opzichte van 1990.
Realisatie 2021: 27,2 Mton
Begroting 2022: Stedelijke CO2-uitstoot minimaal -10% t.o.v. 1990 (3,09 Mton) is 27,8 Mton
Realisatie 2022: Bekend najaar 2023
Uit de monitoringsrapportage van de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) van september 2022 blijkt dat de Rotterdamse CO2-uitstoot gestaag daalt. Jarenlang was er sprake van een stijging. In 2021 was de totale CO2 -uitstoot in Rotterdam met 27,2 Mton nog 1,2 Mton (4,5%) hoger dan in 2020. Deze toename komt gedeeltelijk doordat het effect van corona in 2021 minder groot was dan in 2020. De uitstoot ligt echter nog steeds lager dan voor de coronapandemie, namelijk 1,8 Mton (6%) ten opzichte van 2019.
Voorjaar 2023 rekent de DCMR opnieuw de plannen door. Daarmee herijkt de DCMR de voorgaande doorrekening op -55% in 2030. Ook maakt DCMR deze doorrekening specifieker voor het stedelijke doel dat in 2025 de CO2-uitstoot met 25% is verminderd.
Smart Energy Systems
In 2022 zijn er met de subsidieregeling Smart Energy Systems zeven innovaties voor het energiesysteem gefinancierd. Het programma omvat inmiddels 27 innovatieprojecten. De allereerste projecten, zoals Gradyent en Elestor, zijn inmiddels gegroeid tot grotere innovaties en hebben nieuwe investeerders kunnen aantrekken.
Zonne-energie
Op het gebied van opgewekte zonne-energie is in 2022 een aantal stappen gezet:
Windenergie
In 2022 werd duidelijk dat de provincie van de gemeente Rotterdam verwacht dat de realisatie van windenergie aan het Beneluxplein en de Uitbreiding Landtong Rozenburg doorgaat.
Er is een samenhangende, brede aanpak nodig om de doelstelling te realiseren voor de CO2-reductie voor mobiliteit. Dit ‘verschonen van de stedelijke gemotoriseerde mobiliteit’ gebeurt via 4 pijlers, volgens de Aanpak Nul Emissie Mobiliteit (NEM):
De gemeente werkt ook aan verschoning van mobiele werktuigen. Met diverse proeven is ervaring opgedaan en de markt gestimuleerd voor het gebruik van zero emissie mobiele werktuigen. In grote raamwerkcontracten van de gemeente is stevig ingezet op het werken met zero-emissieapparatuur. Daarnaast is een pilot uitgevoerd waarbij grote apparaten zijn getest. Het blijkt dat hier veel mogelijkheden liggen voor vermindering van de uitstoot van CO2 en andere luchtvervuilende stoffen. Een vervolgaanpak is in voorbereiding.
In 2022 ging Rotterdam door met bevordering van de energietransitie in de bestaande woningvoorraad. Met 23 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is begonnen met de begeleiding naar een groen meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en duurzame investeringen. Met de begeleiding voor eengezinswoningen zijn 136 woningen overgegaan op verduurzaming. Met verschillende subsidies zijn isolatiemaatregelen in woningen aangebracht. Daarnaast zijn 32.000 dozen met energiebesparende middelen uitgereikt. Medio 2023 is informatie over de voortgang op het gebied van aardgasvrij in 2022 beschikbaar. De voortgang in de gebiedsaanpakken is al wel bekend.
In Heindijk zijn in 2022 volgens planning 300 woningen aangesloten op stadsverwarming. In 2023 volgen de overige 70 woningen en nog een aantal utiliteitsgebouwen. In Pendrecht-Zuid en Reyeroord-West kregen gebouweigenaren het aanbod over te stappen op stadsverwarming. Beide aanpakken stonden in 2022 op pauze vanwege de ontwikkelingen rondom Warmtebedrijf Rotterdam (WbR). In het najaar van 2022 besloot het kabinet om warmtenetten meer publiek te maken. Daardoor krijgt de overheid een grotere rol. Vattenfall reageerde door de aanpak in Pendrecht en Reyeroord tijdelijk te pauzeren. Het bedrijf gaf aan niet zeker te weten of het zijn investering kan terugverdienen. De gemeente overlegt nu met Vattenfall en het ministerie van Economische zaken over het vervolg.
In Bospolder-Tussendijken zijn 436 woningen van Havensteder aangesloten op stadsverwarming. In Prinsenland – Het Lage Land is voortgang geboekt met de aanbesteding van aanleg, beheer en exploitatie van een warmtenet. In Rozenburg is nog niet met de aanbesteding begonnen vanwege de ontwikkelingen rond het Warmtebedrijf Rotterdam. Een verkenning moet uitwijzen of de ontwikkeling van een warmtenet mogelijk is door een meer publiek warmtebedrijf.
In januari 2022 kreeg de gemeente de specifieke uitkering (SPUK) energiearmoede van het Rijk. Met dit geld betaalt de gemeente projecten om de energierekening van bewoners te verlagen. De uitvoering van verschillende projecten is gestart.
In 2022 werkte de gemeente aan een regionale arbeidsmarkt agenda (RAA). De energietransitie, circulaire economie en digitalisering zijn de belangrijkste opgaven. De RAA biedt hierbij een kapstok voor alle acties. Rapporten van TNO dienden als basis voor de RAA. Uit de rapporten bleek dat de werkgelegenheid bij de aanleg van het warmtenet groot en divers is. In een aantal wijken waar nu werkzaamheden lopen voor de aanleg van een warmtenet, startten projecten om mensen uit de wijk op te leiden. In het Energiehuis in Heindijk startte bijvoorbeeld de opleiding voor plaatsing van de warmte-afleversets. Verder is een Kansen voor West 3 subsidie toegekend om in verschillende wijken Leer Praktijk Centra op te zetten. Hierbij ligt de nadruk op technische beroepen in de verduurzaming.
In 2022 enthousiasmeerde de interactieve theatervoorstelling Huis van Sarah bedrijven, werkzoekenden en leerlingen om aan de slag te gaan of een opleiding te kiezen in de verduurzaming.
In 2022 verbruikten de chemische industrie en de aardolie-industrie al 10 tot 20% minder aardgas. Dit is een gevolg van de ontwikkelingen op de internationale energiemarkt. Daar staat een hoger gebruik van kolen tegenover. De gemeente heeft de walstroominstallatie in Rozenburg in gebruik genomen. Andere successen zijn de samenwerking met veel kleine innovatieve bedrijven in en om de haven, de succesvolle World Hydrogen Summit (topconferentie over waterstof) in Rotterdam en de investeringsbeslissingen voor twee grote electrolyzers op de Tweede Maasvlakte. Electrolyzers zetten elektrische energie om in waterstof.