Beleid
Rotterdam groeit, verandert en veroudert. Om hierop in te spelen moet de gemeente investeren. Door te investeren op een wijze die past bij de grote maatschappelijke opgaven van onze tijd, werkt de gemeente doelbewust toe naar een toekomstbestendig Rotterdam, waarin het fijn wonen en werken is.
Om te kunnen investeren, moet de gemeente over investerend vermogen beschikken. Het beleid is erop gericht om dit investerend vermogen te borgen. Er worden drie investeringsruimten onderscheiden:
- De investeringsruimte voor vervanging, renovatie of restauratie van de gemeentelijke bezittingen;
- De reguliere investeringsruimte voor nieuwe investeringen, die leiden tot nieuwe bezittingen;
- Extra investeringsruimte voor nieuwe investeringen, die is ontstaan wegens de verkoop van Eneco.
Met verstandig investeringsbeleid willen we zeker stellen dat deze investeringsruimten nu en in de toekomst voldoende omvang hebben, passend bij de verwachte groei van de stad, de maatschappelijke opgaven waarvoor de stad staat en bij het huidige voorzieningenniveau. Daarnaast wilt de gemeente bevorderen dat de schaarse investeringsruimten weloverwogen en transparant worden ingezet.
De gemeente Rotterdam staat er gelukkig niet alleen voor. De gemeente Rotterdam trekt samen op met inwoners, ondernemers, woningcorporaties, waterschappen, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), het Rijk, de Europese Unie en andere partijen. Daarbij geldt: hoe meer investerend vermogen van deze partijen wordt aangetrokken, hoe beter dat is voor Rotterdam en voor de Rotterdammers. Het eigen investerend vermogen fungeert daarbij als hefboom voor het aantrekken van extern investerend vermogen.
In de Beleidsnota-Investeringen-2020 is aangegeven hoe we dit beleid vormgeven.