Toelichting indicatoren
Toelichting:
* Collegetarget 9: De afgelopen jaren is er binnen de jeugdhulp getransformeerd. Dit heeft geresulteerd in een aanzienlijke daling van het aantal Rotterdamse jongeren in instellingen. Deze trend is ook zichtbaar in de CBS-cijfers over de jeugdzorg tussen 2018 en 2021. Daarnaast is op verschillende wijzen ingezet op ambulantisering en het stimuleren van jeugdhulp in meer gezinsgerichte situaties. De cijfers van jongeren in intramurale voorzieningen laten duidelijk een dalende trend zien de afgelopen jaren.
** Daling aantal jongeren met jeugdbeschermings-maatregel OTS: De reductie van OTS-en zet door. Dit kan ook komen doordat uitvoering van onderzoeken nog traag gaat.
*** Daling verblijfsduur jeugdigen in gesloten jeugdzorg (in maanden): De plaatsingsduur is ten opzichte van vorig jaar gemiddeld behoorlijk gedaalt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de effectiviteit van deze behandeling naar een half jaar ophoudt en het lukt steeds beter binnen dat half jaar jongeren te laten uitstromen.
**** Daling aantal delicten gepleegd door R’damse jeugdigen per 1.000 inwoners:
***** Terugbrengen wachttijden jeugdbescherming (bij toewijzing casusregie aan jeugdbescherming binnen 5 werkdagen face-to-face contact): Dit lukt in 85% van de situaties. Er wordt gewerkt aan verdere optimalisatie.
****** Doorlooptijden verminderen crisishulp: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken: In 2021 zijn er 92 Rotterdamse jongeren geplaatst op een residentiele crisisplek met een totale verblijfsduur van 3890 nachten. Dit geeft een gemiddelde verblijfsduur van 42 nachten, wat hoger ligt dan 4 weken. Maar in duur niet verschilt met de verblijfsduur in 2020.
******** Verminderen totale duur: Geen opmerkelijke toename van 22,6 naar 23,5 weken. Het streefwaarde is gerealiseerd.