We werken aan een robuuste groene, gezonde en duurzame leefomgeving voor alle Rotterdammers die uitnodigt tot ontmoeten, sporten en recreëren en bijdraagt aan een aantrekkelijk werk- en leefklimaat.
Deze collegeperiode staat in het teken van uitvoering van het plan van aanpak Rotterdam gaat voor groen! Met alle partners in de stad het Rotterdamse groenareaal groter, beter en aantrekkelijker maken. Dat doen we met bedrijven, instellingen, corporaties, ondernemers, natuurorganisaties, terreinbeheerders, groene initiatiefnemers en bewoners. Bij de begroting van 2019 heeft het college als collegetarget de ambitie geformuleerd om deze periode 20 hectare groen toe te voegen. Eind december 2021 werd bekend dat dit collegetarget is gehaald. Er is 21,5 hectare groen toegevoegd binnen de vier onderdelen:
- Groene daken
- Groene werklocaties
- Groen in de openbare ruimte
- Groen dicht bij huis
Het programma Rotterdam gaat voor Groen loopt tot en met 2022, maar daarna is de opgave voor het vergroenen van de stad niet afgerond. De visie op de Openbare Ruimte biedt een doorkijk tot 2030. De visie schetst het belang van verdere vergroening van de stad en goede verbindingen met de groene landschappen om de stad. Dit is noodzakelijk om een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat te blijven bieden en verder te ontwikkelen in relatie tot de binnenstedelijke verdichting, klimaat, energie, mobiliteit en gezondheid.
Extra inzet is gepleegd op:
- Het realiseren van drie slimme, ecologische verbindingen tussen groene plekken, parken en de stad uit:
1. van het park Twee Heuvels naar het Eiland van Brienenoord (deze route is bijna gereed, afronding in 2022),
2. Steilrand van Schie naar Rottemeren, de toekomstvisie is opgeleverd in 2021,
3. via de Heemraadssingel naar het Vroesenpark. Hiervan is het ecologisch onderzoek in 2021 afgerond en zijn de eerste ‘quick wins’ uitgewerkt, die in 2022 uitgevoerd kunnen worden.
- Rondom biodiversiteit zijn de volgende resultaten behaald:
- Biotopen en doelsoorten in Rotterdam zijn bepaald;
- Een eerste beeld van de stand van de Rotterdamse biodiversiteit is gemaakt op basis van een historische analyse van data over 2010-2020;
- Monitoringssysteem voor 2022 -2025 opgezet;
- De ‘10 soorten van 010’ zijn breed gecommuniceerd;
- Start Gesprek met de stad over biodiversiteit heeft plaatsgevonden;
- Biodiversiteit is onderdeel van de gemeentelijke subsidie klimaatadaptatie;
- Bij veertien groene en blauwe projecten stimuleren we expliciet de biodiversiteit in 2021. Voorbeelden zijn het groenblauwe dak op De Doelen, de inrichting van het Alexanderplein, Bijenlint, de gebiedsontwikkeling M4H, Kralingse bos en de visie Meerjaren Bosplantsoen.
- Realiseren van een groene kwaliteitsimpuls, door oplevering van diverse inrichtingsplannen waarmee op grote en kleine schaal extra groen als kwaliteit is toegevoegd en er gewerkt is aan een stedelijk groen netwerk voor sport, recreatie en verblijf.
- Extra inzet is en wordt gepleegd op vergroening in de binnenstad.
- De buitenruimte van met name de stadswijken, tuinsteden en focuswijken op Zuid. Dit wordt gekoppeld aan het brede maatregelenpakket van NPRZ. Zo is onder andere het plein aan de Kokerstraat opgeleverd en de buitenruimte bij de Kindercampus bij de Putsebocht. Daarnaast is er gewerkt aan diverse herinrichtingsplannen, die in 2022 uitgevoerd zullen worden.
- Het versterken van het regionale landschap en de bereikbaarheid en toegankelijkheid daarvan via deelname aan Recreatieschap Rottemeren, Nationaal Park Hollandse Duinen, het programma Rotterdam gaat de boer op en regionale Landschapstafels als BPL Midden-Delfland en IJsselmonde. De provincie werkt ook aan groenblauwe verbindingen tussen stad en regio, waaronder de Nieuwe Maas, Rotte en de Schie als verbinding met omliggende groene landschappen.
- In 2021 is het Ontwikkelplan voor Landschapspark De Rotte vastgesteld door het recreatieschap Rottemeren. Hierin is de hele Rotte opgenomen in het Landschapspark. Het Rotterdamse deel wordt via het programma Rivieroevers uitgevoerd. In 2022 wordt dit Ontwikkelplan uitgewerkt naar een uitvoeringsagenda.
- Voor Nationaal Park Hollandse Duinen is in 2021 een onderzoek gestart naar de haalbaarheid en locatie van de beoogde entreepoort in Hoek van Holland.
- Begin 2021 heeft Natuurmonumenten een bijdrage van de Postcodeloterij ontvangen.
- Het groenblauwe netwerk in buurten en wijken in en om de stad uitbreiden voor langzaam verkeer (voetganger en fiets), zowel functioneel (werk) als recreatief, en waar mogelijk verbinden met de routes door de stadsranden naar het regionale landschap. Koppeling van het regionale fiets- en wandelnetwerk aan het stedelijke fiets- en wandelnetwerk, zowel recreatief als werkverkeer. De lobby hiervoor is in volle gang samen met de buurgemeenten, de landschapstafels en MRDH.
- Kleine kwaliteitsingrepen toepassen bij herbestrating die bijdragen aan de functionaliteit, vergroening en duurzaamheid (functionele wijzigingen). Daarnaast inzet op structureel integrale aanpak bij vervangings- en onderhoudswerkzaamheden in de openbare ruimte. Op vele plekken is er kwaliteit toegevoegd, onder andere bij de rioolvernieuwing in de Architectenbuurt (Prins Alexander).
- Bijdragen aan het opstellen en realiseren van een integraal plan voor de klimaataanpak (grond)water voor wateroverlast, waterveiligheid en hittestress (Rotterdams Weerwoord). De uitwerking in een uitvoeringsstrategie heeft brede consequenties voor de inrichting van de openbare ruimte. Denk aan inrichtingsprincipes (bijvoorbeeld groene infiltratie greppels of rioolscheiding) en materiaalgebruik (bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating).