Effecten voor de gemeente in 2021
Vanwege nieuwe coronagolven en nieuwe varianten kreeg de Nederlandse samenleving opnieuw te maken met coronamaatregelen en de tijdelijke sluitingen of beperkte opening van horeca, winkels, musea, zwembaden en andere openbare instellingen. Ook scholen en onderwijsinstellingen waren genoodzaakt een deel van het jaar af te zien van fysieke lessen en schakelden weer over naar digitaal lesgeven.
De basisregels zoals het houden van 1,5 meter afstand, thuisblijven en testen bij klachten en het gebruik van mondkapjes bleven van kracht en tijdelijk werden er aanvullende regels toegevoegd om de overdracht van het virus te beperken. Om de financiële en maatschappelijke gevolgen te beperken werden de financiële steunmaatregelen voor getroffen burgers en instellingen verlengd en kwamen er gelden beschikbaar om diverse Covid-19 gerelateerde maatschappelijke effecten op te vangen.
Effecten op activiteiten van de gemeente
De GGD en de clusters Maatschappelijke Ondersteuning en Werk & Inkomen hadden in 2021 wederom veel extra werkzaamheden vanwege het opschalen of continueren van de Covid-19 gerelateerde werkzaamheden. Maar ook bij andere onderdelen van de gemeente zoals dienstverlening, handhaving en het beheer van de stad werden werkzaamheden aangepast of uitgebreid om hun taken uit te kunnen blijven voeren.
Werkzaamheden liepen uiteen van het snel en kundig afhandelen van aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), het verwerken van aanvragen voor bijstandsuitkeringen, het regelen van extra opvangplekken in de maatschappelijke opvang, het aanpassen van bestaande locaties om aan de maatregelen te voldoen, het verlenen van financiële steun aan sportverenigingen en cultuurpodia, het handhaven van de coronamaatregelen en het verwerken van extra huisafval.
Enkele activiteiten uitgelicht:
Naast het uitvoeren van coronatesten en contactonderzoek werden er in 2021 bij de GGD, vaccinatie- en boostercampagnes opgezet en uitgevoerd. In de regio zijn er 57 grootschalige en kleinere vaccinatielocaties opgezet die in 2021 ruim 1,4 miljoen prikken hebben gezet. Vanwege de golven in besmettingen moest de testcapaciteit van de GGD-organisatie meerdere keren worden op- en afgeschaald.
De coronamaatregelen, waaronder de lockdown en avondklok hebben gedurende 2021 voor veel beperkingen gezorgd voor culturele instellingen, sport, speeltuinen, et cetera. Van volledige sluiting tot beperkte opening en deels verplicht stellen van een coronatoegangsbewijs. Om de horeca te steunen werd er een nultarief gehanteerd voor precario op terrassen en werd de mogelijkheid gegeven de terrassen uit te breiden. Ook in 2021 gaf de gemeente noodsteun voor de culturele en creatieve sector. De hoop is dat deze ronde noodsteun voldoende is om de cruciaal geachte culturele infrastructuur in de stad in stand te houden. De Denktank New Deal Cultuur Rotterdam heeft aanbevelingen gedaan aan de gemeente voor noodsteun, herstart en transitie van de cultuursector.
Om de algemene/publieke dienstverlening aan Rotterdammers, ondanks de beperkingen voort te kunnen zetten, heeft de gemeente het afgelopen jaar investeringen gedaan en maatwerk geleverd om aan de behoefte van Rotterdammers te voldoen. Zo is de digitale dienstverlening uitgebreid met bijvoorbeeld de Digitale Balie en Live-chat via de gemeentelijke website.
De kosten van afvalinzameling lagen lager dan in 2020, maar hoger dan de oorspronkelijke ambitie. Het thuiswerken leidde tot meer huishoudelijk afval en doordat horecagelegenheden en terrassen gesloten waren trokken veel mensen naar parken of bijvoorbeeld het Kralingse Bos. De grote drukte zorgde voor grote hoeveelheden afval en verpakkingen.
De coronacrisis heeft ook effect gehad op de gemeentelijke organisatie. De crisis bood naast noodzakelijke aanpassingen ook kansen om ons werk beter te organiseren. Het concept ‘Anders Werken’ van de gemeente Rotterdam speelt hierop in middels digitaal samenwerken en plaats- en tijdonafhankelijk werken. In 2021 is er een pilot gehouden om een beeld te krijgen wat een goede balans is van thuis werken, in de wijk en op kantoor. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen en de thuiswerknorm kon het experiment niet worden afgemaakt. De proef is in 2022 opnieuw opgepakt.
Het in 2020 ingezette programma “Rotterdam. Sterker door.”, is in 2021 voortgezet. Doel van het programma is om de stad, haven en regio tijdens en na de Coronacrisis er weer bovenop te helpen, het openbare leven te herstarten en de sociaaleconomische schade te beperken of herstellen. In 2021 zijn wederom diverse initiatieven ontplooid waaronder:
- Het beschikbaar stellen van digitaliseringsvouchers voor het MKB. In de tweede ronde van deze subsidieregeling lag de focus op de hardst getroffen sector gericht op die consumentendiensten. Van 11 maart tot en met 31 mei 2021 zijn 96 aanvragen gedaan en 46 subsidies verleend.
- Het Coronaloket was vanaf juli 2020 actief en is zo ingericht dat ondernemers direct worden verwezen naar het voor hun vraag passende loket (evenementenloket, horecaloket et cetera), waardoor ze zo snel mogelijk worden geholpen. Bijvoorbeeld bij verzoeken voor terrasoverkappingen en terrasuitbreidingen, verzoeken voor het plaatsen van tijdelijke standplaatsen/ foodtrucks en verzoeken van huisartsen voor portocabins voor spreekuur Covid.
- De intensivering van inzet op innovatieve ondersteuning van het MKB langs de lijnen van digitalisering, duurzaam en circulair ondernemerschap, door onder andere het aanbieden van workshops en trainingen. Tot en met december 2021 zijn 2.720 ondernemers bereikt.
- Het herstel van de aantrekkingskracht van de binnenstad, onder meer het waar nodig faciliteren van de 1,5 meter economie in de horeca en retail en het aantrekken van (zakelijke) bezoekers naar de stad.
- Rotterdam Sterker door Jongeren. Een integrale aanpak gericht op het bereiken en betrekken van jongeren en middels activiteiten en programma’s perspectief geven op vrije tijd, onderwijs en werk. Onderdeel hiervan was onder andere een ideeënwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar.
Samen met de kooplieden is er gezorgd dat de markt, met diverse aanpassingen vanwege de coronamaatregelen, zo goed mogelijk doorgang kon vinden.
De gemeente is in 2021 met het rijk in gesprek gebleven om aan te geven waar we als stad behoefte aan hadden en welke aanpassingen en investeringen noodzakelijk waren tijdens de crisis. Dit heeft bijgedragen aan de compensatie door het rijk.
Effecten van Covid-19 op de targets van de gemeente
De rekenkamer Rotterdam geeft in haar rapport Tijd voor targets (bron: Rekenkamer Rotterdam - R.O.21.10-Tijd voor targets, februari 2022) over de bestuurlijke eindverantwoording 2018-2022 van het college aan dat iedereen, dus ook het gemeentebestuur, door deze coronapandemie grote uitdagingen heeft en dat deze de uitvoering van de collegetargets en het wel of niet bereiken daarvan in een ander daglicht plaatsen. Tevens constateert de rekenkamer dat de gemeente zich naast crisisbeheersing en alle Covid-19 gerelateerde werkzaamheden en additionele inspanningen ook is blijven inzetten voor de uitvoering van het ‘normale’ gemeentelijke beleid en de oorspronkelijke pre-corona-ambities.
In de laatste maanden van 2021 heeft de gemeente te maken gehad met veel uitval van personeel als gevolg van ziekteverzuim en quarantaineregelingen door met name Covid-19. Mede door deze uitval zijn bepaalde (dienstverlening) targets niet gerealiseerd en is er vertraging opgetreden in lopende trajecten. Daarnaast bleek fysiek contact of overleg met (vaak kwetsbare) groepen door de coronamaatregelen moeilijk te realiseren.
Hieronder worden Covid-19 gerelateerde effecten voor enkele targets toegelicht. Voor een overzicht van de resultaten op de collegetargets wordt verwezen naar de Bestuurlijke eindverantwoording college Rotterdam, de samenvatting collegetargets in de Voortgang jaarstukken 2021 en de toelichting bij de programma’s in het jaarverslag 2021.
Op het gebied van de Maatschappelijke ondersteuning zijn (mede) als gevolg van Covid-19 meerdere doelstellingen niet behaald, bijvoorbeeld de target op het gebied van het verlagen van de eenzaamheid onder ouderen en het opstellen van individuele ondersteuningsplannen voor Rotterdammers met financiële problemen.
Covid-19 leidde tot angst onder ouderen om er op uit te gaan of familie te ontmoeten. Gedurende de pandemie is waar mogelijk op alternatieve wijze de aanpak eenzaamheid voortgezet. Er is getracht de ondersteuning voort te zetten door gebruik te maken van digitale dienstverlening en dienstverlening via de telefoon. In 2021 zijn 24 extra projecten gestart om de eenzaamheid te bestrijden zoals via het gesprek aan de deur in plaats van het huisbezoek 75+ achter de voordeur, de telefonische of digitale gebiedsgerichte bijeenkomsten over zingeving en rouwverwerking en het digitaal een kopje koffie drinken.
Door de beperktere mogelijkheid van fysiek contact is het voor kwetsbare Rotterdammers met financiële problemen moeilijker ondersteuning te vragen. De ondersteuning verliep de afgelopen periode vooral digitaal en via de telefoon wat minder effectief werkt. Rotterdammers die geen toegang hadden tot digitale middelen konden in 2021 echter altijd terecht door een afspraak te maken bij een van de stadswinkels, desnoods met spoed. Als mensen niet in staat waren langs te komen, dan verzorgde de gemeente dienstverlening aan huis.
De targets gericht op het meedenken en meebeslissen van Rotterdammers over hun eigen leefomgeving worden niet gehaald. In ieder geval hebben de coronamaatregelen ervoor gezorgd dat er minder kon worden meegedacht en mee besloten, dat er minder werd georganiseerd en dat we minder zichtbaar waren. Zo waren de contacten beperkt en waren nagenoeg alle voorzieningen gesloten. Daarnaast zien we in 2021 ten opzichte van 2020 een stijging in de behoefte om fysiek te participeren, terwijl het aanbod door de crisis geen fysieke mogelijkheden toeliet. Naar aanleiding hiervan is met de gemeenteraad ingezet op het door ontwikkelen van het initiatievenloket, het verbeteren van digitale vormen van participatie zoals ‘mijnrotterdam’ en er is geïnvesteerd in een passend model van lokale vertegenwoordiging dat directere vormen van inspraak organiseert in de wijk, bekend als ‘Wijk aan zet’.
Er zijn door Covid-19 ook positieve ontwikkelingen. Naast een afname van het autogebruik, files en fijnstof werd er meer gebruik gemaakt van de fiets en werd er meer gesport in de openbare ruimte. De stad gaat steeds meer online en hybride participeren. Dit heeft onder andere tot gevolg dat we beter in staat zijn de verschillende doelgroepen te bereiken. Daarnaast hebben de coronamaatregelen tot gevolg gehad dat het aantal High Impact Crimes is verminderd doordat daders minder gelegenheid hadden tot het plegen van delicten. Naast een persoonsgerichte aanpak van daders en de verschillende voorlichtingscampagnes met tips om dergelijke delicten te voorkomen is Covid-19 een belangrijke reden dat de target ruimschoots is behaald.