Vanaf eind april na de eerste versoepelingen van de lockdown is de sportprogrammering op de diverse courts in de wijken weer snel op gang gekomen. Vanaf september zijn veruit de meeste onderdelen rond sportprogrammering weer op niveau. De verscherping van de maatregelen vanaf oktober heeft met name invloed gehad op de binnensportprogrammering. De inzet en ondersteuning richting sportverenigingen en andere sportaanbieders heeft zich de afgelopen periode gefocust op het vitaal houden en het ondersteunen bij de herstart van het sportaanbod en het uitvoering geven aan de diverse coronaprotocollen. Tegelijk is met sportverenigingen die dat aankonden al wel de eerste inzet op toekomstbestendigheid gepleegd met bijvoorbeeld ontwikkelen van nieuw sportaanbod en flexibele lidmaatschappen. De resterende maanden van 2020 wordt daar weer uitvoeriger op ingezet.
Het jaar 2020 was als Olympisch jaar beoogd met traditioneel minder incidentele evenementen als EK’s en WK’s. Naast de structurele evenementen als de Marathon, Zesdaagse en het CHIO zou het OKT Waterpolo in 2020 in Rotterdam plaatsvinden. Het coronavirus en de aanpalende maatregelen hebben gigantische impact gehad op de evenementensector. Effectief zijn ongeveer alle evenementen vanaf maart 2020 afgelast of verplaatst.
In de eerste helft startte de continuous dialogue met het IOC over de Youth Olympic Games 2026 (YOG). In juli 2020 maakte het IOC bekend dat de YOG van 2022 door corona niet kunnen plaatsvinden en dat eerder aangewezen gaststad Dakar, de YOG van 2026 zal organiseren.
Sportprogrammering om meer Rotterdammers structureel te laten bewegen of sporten
• Het college wil Rotterdammers een leven lang met plezier laten sporten en bewegen.
• Een aantrekkelijk en passend sportaanbod voor alle levensfasen waarin Rotterdammers zich bevinden. Hierbij is specifiek aandacht voor jeugd in achterstandspositie, ouderen en mensen met een beperking. Naast zorgen voor passend aanbod wordt ook ingezet op toeleiding van de verschillende levensfasen naar het aanbod.
• Topsport en sportevenementen versterken het sportieve klimaat van de stad. Door keuzes te baseren op het DNA van Rotterdam, stijgt het rendement op terreinen als sportdeelname, economie, maatschappij en imago.
• Sportevenementen en de prestaties van topsporters maken emotie los. Ze brengen grote aantallen Rotterdammers op de been en trekken een internationaal publiek naar de stad. Deze kracht van topsport en sportevenementen wordt benut om Rotterdammers te enthousiasmeren om mee te doen en om trots te zijn op hun stad. Door te kiezen voor sporten die aansluiten bij het DNA van Rotterdam versterken zij het internationale profiel en de bekendheid van Rotterdam.
• Meer vitale en toekomstbestendige sportverenigingen en overige sportaanbieders. Dat betekent onder meer: met een goed vrijwilligersbeleid, voldoende en competent kader, een goede ledenopbouw, financieel gezond, een vernieuwend en passend sportaanbod, flexibele lidmaatschappen, betrokken ouders en een toekomstbestendige en duurzame sportaccommodatie.
• Het college werkt aan een pedagogisch verantwoord, veilig en positief sportklimaat bij sportaanbieders.
Het college gaat door met het programma Lekker Fit! en stelt als ambitie het aantal kinderen met overgewicht in Rotterdam terug te dringen. Ook wil het college gezond gedrag makkelijker en aantrekkelijker maken door onder andere het stimuleren van beweging, gezond eten en terugdringen van diabetes. Met de ambities voor gezondheid en gezond gewicht sluit de coalitie aan bij de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord ‘de gezondheid verbeteren van mensen en van Nederland als geheel’.
Rotterdam zet met het programma ‘Lekker Fit! in de wijk 2019-2022’ in op een fitte en gezonde generatie kinderen en jongeren in de stad. Het maken van gezonde keuzes wordt de sociale norm in Rotterdam. Waardoor toekomstige generaties in goede gezondheid opgroeien. Waar het vanzelfsprekend is dat kinderen, jongeren en hun ouders verstandige – en minimaal weloverwogen – keuzes maken in hun eigen leefwereld, binnen hun context. Dat betekent dat:
- De jeugd een actieve leefstijl heeft.
- De jeugd een gezond voedingspatroon heeft.
- De sociale omgeving van de jeugd gezonde(re) keuzes maakt of aanreikt.
- De leefomgeving van de jeugd gezonder wordt en uitnodigt tot activiteit.
- Dat doen we samen. Partners in de omgeving van kinderen zijn mede-eigenaar van deze norm en vertalen deze in de eigen activiteiten. Door inzet op preventie voor alle kinderen en ouders in Rotterdam, is het bereik en daardoor de impact groot.
Sportprogrammering om meer Rotterdammers structureel te laten bewegen of sporten
• We hebben in samenwerking met diverse stakeholders de sportnota 2021+ opgesteld.
• Door Sportregie van het sportbedrijf Rotterdam is per levensfasen de sport- en beweeg vraag en behoefte van die levensfase onderzocht en in beeld gebracht.
• Sportregie heeft op basis van wijkanalyses de vraag en aanbod naar sportaanbod in een wijk in beeld gebracht en Op basis daarvan is het aanbod beter aangesloten op de vraag.
• In 2020 is, vanwege sluiting van binnensportvoorzieningen extra intensief geprogrammeerd op Cruijff courts en Krajicek Playgrounds. Verder is via de schoolsportverenigingen de jeugd gestimuleerd om laagdrempelig kennis te maken met sport en sportverenigingen.
• We werkten samen met het programma Rotterdam, ouder en wijzer en ondersteunen gezamenlijk activiteiten om het belang van bewegen voor ouderen en de deelname aan sport- en beweegactiviteiten te vergroten.
• Het college heeft de netwerkorganisatie Sport op Maat gesubsidieerd om de drempels die Rotterdammers met een beperking ervaren om te gaan sporten of bewegen te verlagen.
• We voerden subsidieregelingen uit ten bate van diverse levensfasen en doelgroepen (o.a. ouderensport, sportinitiatieven, aangepast sporten, urban sports, cityLab010).
• Inzet combinatiefuncties: er is inzet gepleegd van diverse functies vanuit de diverse partners in de stad om doelgroepen die achter blijven in sportdeelname te stimuleren richting beweegaanbod.
• Het college subsidieerde samen met PGW&Z SportMEE om Rotterdammers met een beperking (en chronische aandoening) te ondersteunen bij het vinden van een passende sport.
• We werkten samen met PGW&Z om kwetsbare Rotterdammers, zoals mensen met een chronische aandoening of overgewicht, te stimuleren om te gaan bewegen t.b.v. een gezonde leefstijl door sport- en beweegaanbod aan te laten sluiten bij interventies en waar nodig passend sport- en beweegaanbod op te stimuleren via Sportsupport of Sportregie.
• Het in juni 2019 vastgestelde Actieprogramma Verenigingen is verder uitgevoerd met voor sportverenigingen de nadruk op de acties: flexibele lidmaatschappen, multisportaanbod, aanbod esports bij verenigingen, nieuwe organisatievormen en de inzet van verenigingsconsulenten.
• We hebben het servicepunt voor sportverenigingen, Rotterdam Sportsupport in stand gehouden om in te zetten op de vitalisering en toekomstbestendigheid van Sportverenigingen en een pedagogisch en veilig sportklimaat.
• Vanuit het Sportbedrijf Rotterdam (Sportregie) is ingezet op het stimuleren van passend aanbod gericht op de behoefte van de Rotterdammers bij sportaanbieders.
• We hebben ingespeeld op de beperkingen die Corona met zich meebracht voor de sportverenigingen door online esports aan te bieden en met de inzet van de Summer- en Winter of Esports. De ontwikkeling en implementatie van aanbod aan esports als aanvulling op het kernaanbod van sportverenigingen, evenals het onderzoek, zijn verder met de methode ‘living lab’ uitgewerkt en staan klaar om bij opening van de sportverenigingen ingezet te worden.
• We hebben gewerkt aan het vergroten van de bewustwording van het VN-verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met een beperking bij sportaanbieders.
We hebben het programmaplan Lekker Fit! in de wijk 2019-2022 bestaande uit vijf programmalijnen uitgevoerd:
• Focus op 20 prioriteitswijken. Opzet voor de community based wijkaanpak om meer partijen in de wijken (rondom het kind en de ouders) te betrekken bij het thema gezonde leefstijl. In twee gebieden loopt een pilot Ketenaanpak overgewicht en obesitas voor jeugd waarbij kinderen worden begeleid naar passend aanbod uit het zorg- en sociale wijknetwerk. Als onderdeel van de wijkaanpak, gezonde buitenruimte, is in december 2020 de subsidieregeling ‘watertappunten scholen Rotterdam’ beschikbaar gekomen waarmee scholen met landelijke subsidie ook in aanmerking kunnen komen voor aanvullende Rotterdamse subsidie ter realisatie van watertappunten.
• Verbreden naar de hele wijk Methoden en kennis zijn breed in de stad beschikbaar gesteld. De vernieuwde LF! website is gelanceerd met informatie over gezonde leefstijl voor professionals en ouders. Via het jaarlijkse LF! event hebben professionals vanuit verschillende disciplines kennis en ervaring uitgewisseld over gezonde leefstijl van kinderen. In 2019-2020 zijn 12 vo-/mbo-scholen van start gegaan met de aanpak gezonde kantines, waarvan 3 scholen de schoolkantineschaal hebben behaald. De gemeente Rotterdam heeft het Convenant Gezonde Sportevenementen ondertekend dat met ingang van 1 januari 2020 is ingegaan. Het aanbod in sporthallen, zwembaden, en kinderboerderijen is gezonder gemaakt en marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen is in deze accommodaties niet toegestaan. In de meerjarenovereenkomst met het Sportbedrijf en Natuurstad is opgenomen dat zij hieraan blijven werken.
• Beginnen bij ouders en het jonge kind (0-4 jaar). Inzet op ouders en het jonge kind is erop gericht om zo veel mogelijk jonge kinderen en hun ouders te bereiken. Het aantal kinderopvanglocaties dat bezig is met Lekker Fit! is uitgebreid naar 192 locaties (53%), waarvan 18 locaties in 2020 zijn gestart. Daarnaast hebben vier groepen kraamverzorgenden van verschillende Kraamzorgorganisaties een online training communiceren over gezonde leefstijl gevolgd. Bovendien is ter ondersteuning van de training een Rotterdamse versie gemaakt van het boekje ‘Nieuwe start voor kraamgezinnen’ van HAGG (Haagse Aanpak Gezond Gewicht) dat wordt uitgedeeld bij de kraamgezinnen en besproken door de kraamverzorgenden.
• Lekker Fit! pakket. De inzet Lekker Fit! Basisonderwijs voor groepen 3 t/m 8 is gecontinueerd op de scholen waar dit het meest nodig is. Met relevante partners vanuit onderwijs en sport zijn we in gesprek over een breed gedragen visie en uitvoeringsstrategie voor bewegen tijdens en na schooltijd op de basisschool. 94 Lekker Fit! basisscholen werken met onderdelen van de aanpak Lekker Fit! Kleuters. In het schooljaar 2019/2020 hebben ook 12 van de overige basisscholen hiermee een start gemaakt. Voor de overige scholen wordt ook de aanpak Lekker Fit! BO Op Maat ontwikkeld om hen waar mogelijk en wenselijk te ondersteunen bij het werken aan gezonde leefstijlthema’s. Voor meer inzicht in wat scholen al doen en welke vorm van ondersteuning zij wensen, is een vragenlijst/scan in de maak.
• Uitbreiden van kinderen naar tieners In 2020 is onderzoek gestart voor de doelgroep tieners met als doel interventies te ontwikkelen afgestemd op de behoefte van de doelgroep.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Aantal vitale sportverenigingen* | Streefwaarde | 90% | 92% | ||||
Realisatie | 88% | 86% | |||||
Aantal leden van sportverenigingen* | Streefwaarde | 77.250 | |||||
Realisatie | 75.000 | 76.524 | |||||
* In het kader van het Actieprogramma Verenigingen wordt opdracht gegeven voor een 0-meting, welke in 2019 zal worden uitgevoerd. |
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Klanttevredenheid sportprogrammering* | |||||||
Schoolsport | Streefwaarde | nvt | PM | ||||
Realisatie | 7,0 | ||||||
Sportregie | Streefwaarde | nvt | PM | ||||
Realisatie | 7,2 | ||||||
Lekker Fit!-programma | |||||||
Aantal Lekker Fit!scholen | Streefwaarde | 94 | 94 | 94 | 94 | 94 | |
Realisatie | 94 | ||||||
0-4 jaar op kinderopvanglocaties | Streefwaarde | 145 | 180 | 215 | 250 | 285 | |
Realisatie | 145 | ||||||
Kleuteraanpak op LF! en NLF! scholen*** | Streefwaarde | 95 | 105 | 120 | 138 | ||
Realisatie | 75 | ||||||
* Deze wordt om de drie jaar gemeten, de eerst volgende meting is in 2021 | |||||||
** Streefwaarden klanttevredenheid 2021 (eerst volgende meting) worden vastgesteld in de eind 2019 af te sluiten meerjarenovereenkomst 2020-2023 tussen gemeente en Sportbedri | |||||||
** Lekker Fit! en Niet-Lekker Fit! scholen, de scholen met en zonder een LF! programma in groep 3-8 |
Overzicht van baten en lasten Sportbeleid en activering | Oorspr. Begroting 2020 | Bijgestelde Begroting 2020 | Realisatie 2020 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 1.814 | 2.202 | 1.863 | -339 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 0 | 465 | 462 | -3 | |
Overige opbrengsten derden | 1.814 | 1.737 | 1.401 | -337 | |
Overige baten | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 15.842 | 16.233 | 14.550 | -1.683 |
|
Apparaatslasten | 5.314 | 5.281 | 4.857 | -424 | |
Inhuur | 106 | 210 | 81 | -129 | |
Overige apparaatslasten | 127 | 106 | 86 | -20 | |
Personeel | 5.082 | 4.965 | 4.690 | -275 | |
Intern resultaat | -7.428 | -7.340 | -7.247 | 93 | |
Intern resultaat | -7.428 | -7.340 | -7.247 | 93 | |
Programmalasten | 17.956 | 18.292 | 16.940 | -1.351 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 9.231 | 9.746 | 8.691 | -1.055 | |
Kapitaallasten | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige programmalasten | 40 | 40 | -13 | -53 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 8.684 | 8.505 | 8.262 | -243 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -14.028 | -14.031 | -12.688 | 1.344 | |
Saldo voor reserveringen | -14.028 | -14.031 | -12.688 | 1.344 | |
Reserves | 0 | 1.250 | 1.025 | -225 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 250 | 25 | -225 | |
Vrijval reserves | 0 | 1.000 | 1.000 | 0 | |
Saldo | -14.028 | -12.781 | -11.662 | 1.119 |
Overzicht afwijkingen | Afwijking baten | Afwijking lasten | Afwijking reserves | Afwijking saldo |
---|---|---|---|---|
1. Lekker Fit | -328 | -626 | 0 | 298 |
2. Apparaatslasten | 0 | -275 | 0 | 275 |
3. Brede regeling combinatiefuncties | 0 | -170 | 0 | 170 |
4. Sportakkoord | 0 | -200 | -200 | 0 |
5. Diverse afwijkingen | -11 | -412 | -25 |
376 |
Totaal afwijkingen | -339 | -1.683 | -225 | 1.119 |
1. Lekker Fit
De positieve afwijking op het product Lekker Fit bedraagt € 298. De twee kleuterconsulenten, welke voorheen werden ingehuurd, zijn in 2020 in dienst gekomen van Gemeente Rotterdam. Het daarbij behorende budget is in 2020 niet aan de formatie toegevoegd, waardoor er een onderbesteding binnen het project was. Daarnaast is er op diverse projecten minder uitgegeven vanwege sluitingen van accommodaties wegens corona. Onder andere ‘’Gezonde Kantines".
2. Apparaatslasten
De onderbesteding op personeel betreft vertraging in het proces van opvullen van vacatureruimte. In 2020 is er veel (natuurlijk) verloop geweest, veel inzet gepleegd op het vervuld krijgen van vacatures. In 2021 zal dit verder ingevuld worden.
3. Brede regeling combinatiefuncties
Vanwege ingang nieuwe regeling per het nieuwe schooljaar 1-7-2020 is er een lagere uitputting van het beschikbare budget.
4. Sportakkoord
Het projectplan voor Sportakkoord-living lab, e-sport, vereniging van de toekomst is voor 3 jaar. Het project is laat in kalenderjaar 2019 gestart. Door de coronacrisis konden er weinig experimenten gestart worden bij sportverenigingen. Afhankelijk van de mogelijkheden en ontwikkeling van corona zal dit worden ingehaald in 2021.
5. Diverse afwijkingen
Dit zijn diverse kleine afwijkingen waaronder de geplande onderzoeken, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, konden vanwege corona niet doorgaan en zijn hierdoor uitgesteld.
De inzet is om meer Rotterdammers met plezier te laten sporten en bewegen. Hiertoe ondersteunt het college sportverenigingen en andere organisaties op sport- en beweeggebied, stimuleert het college recreatieve sportbeoefening, sport en bewegen in wijken en buurten en het (top)sportklimaat en zet het in op het binnenhalen van sportevenementen. Hiermee draagt het college ook bij aan andere maatschappelijke doelstellingen, zoals gezondheid, bewonersparticipatie en economie en werkt het aan een vitale en levendige stad.
Toelichting op doelstellingen
Sportprogrammering om meer Rotterdammers structureel een leven lang te laten bewegen of sporten
Extra aandacht voor een aantal specifieke doelgroepen: kinderen in achterstandssituaties, ouderen en mensen met een beperking.
Benutten kracht van sportevenementen en topsport
Topsport en sportevenementen versterken het sportieve klimaat van de stad. Door keuzes te baseren op het DNA van Rotterdam, stijgt het rendement op terreinen als sportdeelname, economie, maatschappij en imago.
Toekomstbestendige en vitale sportverenigingen en overige sportaanbieders en sportief ondernemerschap
De inzet is dat sportverenigingen zich gereed maken voor de toekomst door mee te gaan met veranderende ontwikkelingen en een veranderende vraag. Hierdoor moeten sportverenigingen langdurig vitaal worden. In het Actieprogramma Verenigingen zijn hiervoor acties vastgesteld.
Lekker Fit! in de Wijk
Het hoofddoel is om alle kinderen in Rotterdam vanaf 9 maanden voor de geboorte tot en met 12 jaar de basis mee te geven voor een gezonde leefstijl.