Toelichting indicatoren
BlueLabel
Het college van B&W van de gemeente Rotterdam heeft college targets bepaald. Nummer 10 van de collegetargets is een stijging van het aantal panden in Rotterdam dat geen verhoogde kans heeft op wateroverlast bij een bui van 100 mm in 2 uur van 88% naar 90%. Deze collegetarget is gebaseerd op BlueLabel, een labelingsystematiek per gebouw voor wateroverlast.
BlueLabel is een digitale tool voor risicoanalyse die panden en gebieden in de stad lokaliseert die kwetsbaar zijn voor wateroverlast als gevolg van extreme regen. BlueLabel vertaalt het overstromingsgevaar in een eenvoudig te begrijpen rangschikking met behulp van label A tot en met E. Dit is vergelijkbaar met de opbouw van het energie-label. Elk pand conform de BAG-registratie in Rotterdam heeft een label gekregen. Label A en B betekenen geen tot zeer weinig overlast. Vanaf label C oplopend tot E is er wel sprake van overlast en mogelijk natte vloeren in het pand.
Prestatie
A = geen kans op wateroverlast
B = water tegen de gevel, maar weinig kans op wateroverlast
C = kans op wateroverlast aanwezig
D = grote kans op wateroverlast
E = water stroomt pand in, er ontstaat wateroverlast
Prestatie-indicator
De target stelt als doel 2% verbetering van panden met een label C, D of E naar label A of B.
Eind 2020 zijn de meest actueel beschikbare gegevens verwerkt in het model, de tussenstand op dit moment is 89,5%. Door verbetering van het gebruikte model blijkt dat de nul-situatie niet 88%, maar 86,7% is. Daarnaast vraagt het monitoren van de voortgang op de collegetarget met het BlueLabel enkele bijstellingen om de toetsbaarheid van voortgangsmetingen te vergroten. De uitkomsten uit het Bluelabel model geven de effectiviteit van de gedane inspanningen weer en daarmee indirect de kans op wateroverlast. Met enkele bijstellingen in de definitie van de collegetarget wordt de target concreter en specifieker gemaakt, waardoor de verantwoording toetsbaar is door de rekenkamer. Met reguliere inzet en extra inzet in de periode 2021 en 2022 is en blijft het wel reëel dat de gestelde target van 90% verbetering gehaald wordt.
Vervanging riolering
Als gevolg van de vele nieuwbouw in Rotterdam, na 1950, zou er vanaf ongeveer 2015 een vervangingspiek ontstaan oplopend tot ongeveer 60 tot 80 km riolering per jaar. In het GRP 2000-2005 is daarom de huidige strategie voor rioolvervanging geformuleerd. Deze strategie betekent dat vanaf 2010 jaarlijks structureel 40 km riool vervangen dient te worden om een goed functionerend rioolstelsel te kunnen waarborgen en het verder te kunnen verduurzamen.
De afspraak is om in de planperiode van het GRP4 200 km vrijvervalriolering te vervangen. Met 200 km rioolvervanging in vijf jaar (gemiddeld jaarlijks 40 km) wordt voorgesorteerd op de vervangingspiek.