De invoering van het verbodsstelsel met vuurwerkzones leidde tijdens de jaarwisseling 2019-2020 niet tot een verbetering van de OOV-problematiek. Op 30 januari 2020 heeft de raad daarom het college gevraagd om een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk dat geldt in heel Rotterdam. Daarnaast nam de raad een motie aan om in de gebieden in samenspraak met bewoners wensen over de markering van de jaarwisseling te inventariseren en financiële dekking en uitvoering te organiseren. De uitvoering van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk is een ingrijpende beleidswijziging, die consequenties heeft voor de hele bevolking en verschillende concernonderdelen raakt. Medewerking van externe partners is onmisbaar. Voor de implementatie van het nieuwe beleid is een projectorganisatie opgericht, die onder leiding van een projectleider langs acht parallelle sporen alle benodigde stappen gaat uitvoeren.
Ten aanzien van ondermijning bouwt de gemeente samen met de partners verder aan de aanpak om ook in de toekomsteen sterke vuist te kunnen maken tegen ondermijning. De aanpak vergt een lange adem. Voortdurende focus met bijbehorende structurele middelen vanuit het gemeente en het Rijk is daarvoor essentieel.
De aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit blijft prioriteit. Binnen de aanpak van problematische jeugdgroepen zet het college de groeps –en persoonsgerichte aanpak voort. Daarin werkt de gemeente samen met diverse partijen aan duurzame oplossingen, onder meer door inzet van het jongerenwerk, inclusief het stedelijk team jongerenwerk en jeugdhandhaving. Ook werkt de gemeente hierbij samen met onderwijs en politie. Er is blijvende inzet op ouders van overlast gevende jeugd. De meest criminele jongeren (kopstukken) krijgen via het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond een gerichte aanpak. De aanpak van wapens en schiet- en steekincidenten is prioriteit binnen de politie, OM en gemeente. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie hebben een handelingskader opgesteld over hoe om te gaan met deze jeugdgroepen. Daarnaast wordt er zowel door het stedelijk team jongerenwerk (STJ) als het reguliere jongerenwerk preventief ingezet op jongeren om wapengeweld en -bezit te stoppen, zoals bewustwording van ouders én jongeren van de gevaren van het dragen van een steekwapen. Ook vinden er (kluis)controles op scholen plaats en wordt er intensief samen gewerkt met scholen.
Door de politie worden samen met andere partners extra maatregelen getroffen, zoals preventief fouilleren op leden van deze groep, zichtbare aanwezigheid nabij een aantal scholen door politie, het jongerenwerk en handhavers en de inzet van Mobiele Camera Units.
De burgemeester zet bevoegdheden in om de toenemende problemen met messen onder jongeren de kop in te drukken, zoals het opleggen van gebiedsverboden met een vaste looproute aan jongeren. Er is nadrukkelijk aandacht voor de rol van de ouders. Er wordt met ouders gesproken en hulp bij de opvoeding aangeboden.
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is integraal. De gemeente werkt hierin samen met de partners van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst en werken langs 4 sporen: het voorkomen, signaleren en aanpak van ondermijning, maar ook het stimuleren van positieve ontwikkelingen. Er wordt o.a. gefocust op de aanpak van drugscriminaliteit, mensenhandel, financieel-economische criminaliteit, vastgoedfraude, Outlaw Motorcycle Gangs en kwetsbare branches. De aanpak is stadsbreed maar de focus ligt op kwetsbare gebieden zoals de Spaanse Polder, Delfshaven, de haven en Rotterdam-Zuid.
De bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit is in 2019 geïntensiveerd met behulp van de 4.42 miljoen euro die door de gemeenteraad tot en met 2022 beschikbaar is gesteld. Vorig jaar is het fundament voor een langdurige, stevige en duurzame bestuurlijke ondermijningsaanpak gelegd.
Met de intensiveringsgelden is onder andere toezicht en handhaving binnen alle clusters van de gemeente uitgebreid. Dit heeft onder andere geresulteerd tot het opzetten van een "ondermijningstrein"; een multidisciplinair flexibel gemeentelijk team dat systematisch (i.s.m. andere partners zoals de Kansspelautoriteit en de politie) panden controleert op uiteenlopende zaken. In 2019 heeft de ondermijningstrein 30 bedrijfspanden bezocht. Bij 20 panden werden misstanden geconstateerd, zoals het niet op orde hebben van administratie voor de DCMR Milieudienst Rijnmond of de Belastingdienst.
Daarnaast is fors geïnvesteerd op awareness; het vergroten van het kennis- en bewustzijnsniveau rondom ondermijnende criminaliteit. Toezichthouders bij verschillende clusters zijn getraind in het herkennen van ondermijnende criminaliteit en hoe hiermee om te gaan. In 2019 is de app MeldPunt Ondermijning ontwikkeld.
De middelen komen ten goede aan de wijken, waaronder Rotterdam-Zuid (Alliantie Hand in Hand) en Rotterdam-West (Delfshaven). Deze ontwikkelingen hebben geleid tot meer inzet van gemeentelijke bevoegdheden,( zie hiervoor het Jaarverslag Bestuurlijke Handhaving. Dit verslag over 2019 komt uit in het tweede kwartaal 2020). Er zijn in 2019 o.a. meer drugspanden gesloten dan het jaar ervoor. In 2019 waren dit er 145 en in 2018 105.
De gemeente streeft naar het behalen van duurzame resultaten en effecten op straat. Malafide ondernemers worden aangepakt. Samen met pandeigenaren worden nieuwe ondernemers gezocht. Zo zijn er in 2019 80 gesprekken gevoerd met pandeigenaren. Tevens zijn tientallen bedrijfspanden getransformeerd naar woningen.
In het voorjaar van 2019 is het rapport van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR): Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven: Aard en Aanpak van het Fenomeen. Het rapport in geeft een scherp beeld van de drugssmokkel in onze haven. De raad is hierover geïnformeerd via de raadsbrief 19bb016325. De aanbevelingen uit het rapport zijn uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. De raad wordt hierover in de eerste helft van 2020 geïnformeerd.
Voor meer informatie m.b.t. de de resultaten van de aanpak van ondermijning over 2019, wordt verwezen naar de raadsbrief en infographic Aanpak Ondermijnende Criminaliteit 2019, die in de eerste helft van 2020 verschijnt.
De wetswijziging 13b-Opiumwet die het mogelijk maakt om panden te sluiten waarin versnijdingsmiddelen worden aangetroffen is op 1 januari 2019 ingegaan. Rotterdam heeft hierop de beleidsregel aangepast. Inmiddels maakt Rotterdam gebruik van deze bevoegdheid. Op basis hiervan zijn in 2019 6 panden gesloten.
De gemeente heeft in 2019 fors geïnvesteerd in het netwerk sleutelpersonen. Sleutelfiguren zijn in staat groepen te bereiken, die voor gemeenten en reguliere instellingen soms moeilijk bereikbaar zijn. Eind van dat jaar waren er 199 sleutelpersonen, die de gemeente heeft bevraagd bij internationale gebeurtenissen en oplopende spanningen. Dit gebeurde door middel van diverse gesprekken met deze sleutelpersonen en aan de hand van 5 quick scans. Verder heeft de gemeente 10 thema- en netwerkbijeenkomst voor het netwerk van sleutelpersonen georganiseerd om hen op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen en thema’s en de binding met de sleutelpersonen blijvend te versterken.
De gemeente heeft in 2019 volgens de vier actielijnen van de ‘Rotterdamse aanpak radicalisering, extremisme en terrorisme 2018- 2022’ gewerkt aan het tegengaan van onder andere extremisme. Op het gebied van weerbaarheid tegen extreme ideologieën hebben verschillende partners in de stad in opdracht van de gemeente projecten uitgevoerd voor (kwetsbare) groepen Rotterdammers. Te denken valt aan weerbaarheidstrainingen voor kwetsbare groepen jongens en meiden, trainingen ‘intercultureel opvoeden’ en trajecten ‘mediawijsheid’ voor Rotterdamse scholieren. Verder hebben 639 Rotterdamse professionals en vrijwilligers een voorlichting of training gevolgd over radicalisering en extremisme. Tot slot had het Meld- en adviespunt radicalisering (Mar) van de gemeente eind 2019 86 geradicaliseerde casussen in behandeling, waarvan 56 werden besproken in het casusoverleg van het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond (ZVHRR). In 2019 is ook gewerkt om kwetsbare locaties en evenementen in de stad meer weerbaar te maken tegen de dreiging van extremisme en terrorisme. In de eerste helft van 2019 is versterkt straatmeubilair aangebracht in de Witte de Withstraat en de Meent. Voor bestuursleden en vrijwilligers van religieuze instellingen zijn veiligheidstrainingen verzorgd, en bij verschillende religieuze locaties zijn weerbaarheidsmaatregelen genomen. In het evenementenvergunningentraject is de dreiging van terrorisme meegenomen en in de uitvoering heeft de gemeente extra maatregelen ingezet.
De stevige aanpak van High Impact Crimes heeft ook in 2019 gezorgd voor een afname van het aantal gepleegde woninginbraken, overvallen en straatroven. Ten opzichte van 2018 is de afname aanzienlijk: 10% minder woninginbraken en overvallen en 13% minder straatroven.
De aanpak van HIC stond in 2019 in het teken van intensiveren van de gemeentelijke inzet en het verstevigen van de samenwerkingsverbanden. De aanpak bestaat uit drie pijlers, te weten: preventie, de daderaanpak en het verlenen van nazorg aan slachtoffers. Zo heeft de gemeente ook in 2019 veel geïnvesteerd in het verbeteren van woningen tegen inbraken. Zowel met de woningcorporaties als voor particuliere huiseigenaren in een aantal wijken is het hang- en sluitwerk verbeterd. In het Fieldlab inbraakvrije wijk in Lombardijen zijn meerdere experimenten opgezet om verdacht gedrag in de buitenruimte vroegtijdig te detecteren en te stoppen. Daarnaast zijn er diverse trainingen, voorlichtingen en communicatiecampagnes ontwikkeld voor kwetsbare bewoners zoals senioren en bewoners van hotspots en ondernemers om hen bewust te maken van wat zij zelf kunnen doen om HIC-delicten te voorkomen.
Om daders van HIC-delicten (zgn. HIT’ers) intensief aan te pakken is door de gemeente in 2019 een team met HIT-coördinatoren opgericht. Zij werken outreachend, nemen HIT’ers aan de hand mee naar afspraken en leveren maatwerk. Voor de zwaarste categorie daders zijn in 2019 twee pilots gestart door het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond (ZVHRR) en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Het resultaat is dat beide samenwerkingsverbanden voortaan intensiever samenwerken met als doel criminele netwerken beter in beeld te krijgen. Ook experimenteert de gemeente met het opleggen van een Last onder dwangsom voor personen die met inbrekerswerktuig worden aangehouden. Deze bestuurlijke maatregel is in 2019 voor de eerste keer opgelegd.
Slachtoffers van HIC-delicten krijgen altijd nazorg aangeboden van Slachtofferhulp Nederland of door het speciale HIC-nazorgteam. Daarnaast ondersteunt de gemeente slachtoffers in materiële zin door bijvoorbeeld een deurcamera, magneetslot of overvaltraining aan te bieden. Ook heeft de gemeente aanvullende afspraken gemaakt met het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zodat ook slachtoffers die het bedrag niet voor kunnen schieten, aanspraak kunnen maken op de regeling.
Ondanks de goede resultaten is het van belang om de focus vast te houden. De koers voor de komende jaren is beschreven in ‘Een aanpak met impact’.
De gemeente en haar partners vergroten hun informatiepositie en kennis rond ‘cyber’ en zetten in op bestaande en nieuwe vormen van crisisbeheersing. Daarom is in 2019 in G4-verband de handreiking Cybergevolgbestrijding ontwikkeld en geoefend, en zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar de prevalentie van slachtofferschap in Rotterdam. Door intensivering van de samenwerking met politie en OM wordt onderzocht hoe vormen van cybercriminaliteit met een ondermijnende werking kunnen worden tegengegaan. Voorlichting aan Rotterdamse burgers en ondernemers moet leiden tot bewustwording van risico’s en gedragsverandering in de digitale wereld. In 2019 zijn diverse pilotprojecten gestart om de digitale weerbaarheid van Rotterdammers te vergroten. Dit betreft o.a. een project over digitale weerbaarheid op vier scholen, twee conferenties over cyber security voor ondernemers en digitale weerbaarheidstrainingen voor senioren.
Stand van zaken collegetargets Veilig
Collegetarget 13a: Het veiligheidsniveau van Rotterdam is in 2022 omhooggegaan ten opzichte van 2018; de Veiligheidsindex binnen het wijkprofiel heeft dan een gemiddelde score hoger dan 108.
Resultaat 2020: De veiligheidsindex is gestegen van 108 in 2018 naar 110 in 2020.
Collegetarget 13b: De gemiddelde score van de 18 wijken die in 2018 lager dan 100 scoren op de Veiligheidsindex, moet in 2022 zijn verbeterd.
Resultaat 2020: De gemiddelde score van deze wijken is gestegen van 88 in 2018 naar 92 in 2020.
Collegetarget 13c: De 5 laagst scorende wijken op de Veiligheidsindex van 2018 (Tarwewijk, Hillesluis, Bloemhof, Carnisse, Oude Westen) laten in 2022 een stijging van 5 punten op de Veiligheidsindex 2022.
Resultaat 2020: Hillesluis en Tarwewijk liggen op koers. In Oude Westen en Bloemhof gaat de beleving achteruit, maar objectief vooruit. In Carnisse gaat zowel beleving als objectief achteruit.
Algemeen: De Veiligheidsindex is subjectief gelijk gebleven op 104 en objectief gestegen van 112 naar 116. Verder inzoomend op thema’s blijkt dat diefstal en inbraak zowel subjectief als objectief zijn verbeterd (minder misdrijven), dat het thema geweld objectief is verbeterd, maar in de beleving van Rotterdammers is gedaald en dat het thema overlast zowel objectief (meer meldingen) als subjectief achteruit is gegaan. De indexscores voor de beleving van geweld en overlast zijn nu lager dan ten tijde van de nulmeting (2014). In 2019 is de beweging ingezet te komen tot plannen van aanpak voor de 5 focuswijken, deze zullen mogelijk in het voorjaar 2020 bestuurlijk worden voorgelegd.
De gemeente Rotterdam heeft zich ook in 2019 onverminderd ingezet voor de aanpak van seksuele straatintimidatie. Deze aanpak richt zich niet alleen op de daders, maar ook op slachtoffers en omstanders. Zo biedt de StopApp slachtoffers een concreet en toegankelijk middel om melding te maken van straatintimidatie. Eind 2019 was de StopApp zo’n 5.000 keer gedownload en zijn er rond de 3.400 meldingen binnengekomen. Deze meldingen hebben meer inzicht opgeleverd in de straten en locaties waar dit plaatsvindt. De handhavers van de gemeente hebben op de hotspots die uit de app naar voren zijn gekomen, handhavingsacties uitgevoerd en (preventieve) gesprekken gehouden met potentiële daders. Helaas heeft de uitspraak van het hooggerechtshof in december 2019 een streep gezet door het APV-artikel op grond waarvan straatintimidatie werd gehandhaafd. De gevolgen hiervan voor dit sluitstuk van de aanpak worden in 2020 verder in kaart gebracht. De uitspraak doet niets af aan de gemeentelijke ambitie straatintimidatie tegen te gaan. Ook in 2019 heeft de gemeente zich ingezet voor preventie, bewustwording en weerbaarheid rond dit onderwerp.
Cameratoezicht is mogelijk als sluitstuk om de balans in de wijken te waarborgen. Cameratoezicht kan worden ingezet als sluitstuk op een veiligheidsaanpak in een gebied ter handhaving van de openbare orde en veiligheid. In december 2019 is een groot cameraproject in de Landbouwbuurt en het Motorstraatgebied (gebied Feijenoord) afgerond. Daarnaast is een klein camerakastje ontwikkeld dat in een lichtmast bevestigd kan worden. Vier van deze camerakastjes zijn operationeel in het cameragebied Wielewaal.
Vanuit de Veilig Ondernemen aanpak wordt gericht gekeken naar de risico’s in een winkelgebied en of bedrijventerrein. Afhankelijk van de risicoanalyse wordt samen met de lokale ondernemers en veiligheidspartners de inzet bepaald. Een van de tools die ingezet wordt is een ‘keurmerk veilig ondernemen’ traject. Afgelopen verslagjaar 2019 zijn wederom veel ondernemers bereikt op het gebied van mee praten over veiligheidsvraagstukken, diverse criminaliteitstrainingen, camerabewaking en bedrijfscans. De kernpartners Gemeente, Politie en MKB Rotterdam Rijnmond zijn vanuit het concept programma Veilig Ondernemen een nauwe samenwerking aangegaan om ondernemers in de stad te ondersteunen bij het verminderen van misdrijven gericht op ondernemers.
In 2019 zijn 12 horecagebiedsplannen vastgesteld. Hiermee is onder andere ruimte gegeven aan ontwikkeling van nieuwe nachthoreca en ingezet op de beheersing van de shishabranche. De ontwikkelingen binnen de shisha branche hebben de aandacht. Er is dan ook verder ingezet op een beheersbare shishabranche in aard en omvang.
Daarnaast zijn eind 2019 de eerste stappen gezet naar evaluatie en vormgeving van nieuw horecabeleid. In dit kader is ook een onderzoek gestart naar de behoefte aan maatwerk bij sluitingstijden.
Evenementenorganisatoren krijgen de ruimte in stad. Balans tussen levendigheid en leefbaarheid is daarbij essentieel, niet in de laatste plaats vanwege de andere functies in de stad. In 2019 heeft het college nieuw inhoudelijk evenementenbeleid en evenementenvergunningenbeleid vastgesteld en twee experimenten uitgevoerd (A+ en evenementenkraskaart).
Tot 2019 verdeelde de gemeente Rotterdam de capaciteit van het Stedelijk team Jongerenwerk (STJ) en de jeugdhandhavers over wijken waar zich relatief veel jeugdoverlast concentreerde. Jeugdoverlast beperkt zich echter niet tot de grenzen van een wijk en manifesteert zich anders dan in het verleden. De jeugdoverlast in Rotterdam is minder dan in het verleden gebonden aan vaste locaties en groepen. Daarom zet de gemeente het STJ en jeugdhandhavers flexibeler in, zodat de inzet daar is waar de overlast zich voordoet: op basis van actuele data van subjectieve en objectieve cijfers aangevuld met kwalitatieve informatie van de professionals uit de gebieden. In 2019 zijn er 4 aanpakken problematische groepen afgesloten en 3 aanpakken gestart. Eind 2019 waren er 13 geprioriteerde groepen in Rotterdam. Tot deze groepen wordt ook de problematische groep Charlois vs. IJsselmonde gerekend.
In 2019 is in de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 een stelsel van een vuurwerkverbod met vuurwerkzones opgenomen in plaats van vuurwerkvrije zones. Daarbij werd een amendement aangenomen dat de werking van het verbod begrensde. Plaatsen zonder een historie van OOV-problematiek dienden te worden aangewezen als vuurwerkzone. Met behulp van 32 gebiedsadviezen en met advisering van de adviezen is een vuurwerkzoneringskaart opgesteld. In juni 2019 is het college op verzoek van de raad in gesprek gegaan met de Rotterdamse vuurwerkbranche over een vrijwillige beperking van de verkoop van knalvuurwerk (motie 19bb13577). Dit leidde niet tot resultaten. Gesprekken op landelijk niveau met de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland leidden evenmin tot een vrijwillige inperking van het assortiment.
Bij de jaarwisseling 2019-2020 werden bij wijze van proef twee professionele vuurwerkshows gehouden als alternatief voor het afsteken van consumentenvuurwerk. Uit bewonersonderzoek bleek dat de gemeentelijke vuurwerkshows gunstig effect had gehad op de aankoop van consumentenvuurwerk en had bijgedragen aan de feestvreugde. Deze shows worden mogelijk gecontinueerd.
Reizigersoordeel
Uit de resultaten van het in het voorjaar 2019 verschenen OV-reizigerstevredenheidonderzoek(OV-klantenbarometer) over 2018, blijkt dat reizigers in Rotterdam en omstreken het vervoer van de RET in 2018 met een 7,8 waarderen. Dat is 0,1 punt hoger dan het landelijke gemiddelde. In 2017 gaven reizigers de RET een 7,7. Het reizigersoordeel over veiligheid in het OV is wederom gestegen; voor de metro een 7,5 en voor de tram een 7,9 (zie tabel). In april 2020 zal de raad geïnformeerd worden over de cijfers over 2019.
Metro 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Veiligheid algemeen 7,1 7,2 7,1 7,3 7,3 7,5
Tram 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Veiligheid algemeen 7,4 7,5 7,6 7,7 7,7 7,9
Zelfverdedigingscursussen
De zelfverdedigingscursussen voor OV-surveillanten zijn op verzoek van het college in 2019 gecontinueerd. De training is afgestemd op de aard van de functie en bestaat uit agressiebeheersing en de-escalatietraining. De training wordt door de OV-surveillanten zeer goed ontvangen en gewaardeerd.
Inzet OV-reis- en verblijfsverbod
In 2019 is de inzet van het OV-reisverbod op alle tramlijnen gecontinueerd. De inzet van het OV-reisverbod ‘bedelen metro’ is eveneens gecontinueerd, met dien verstande dat de pilot is omgezet naar een structurele maatregel. De pilot OV-verblijfsverbod schennisplegers is in 2019 verlengd.
Inzet OV-surveillanten
Per 1 oktober 2019 worden de OV-surveillanten volledig risicogestuurd ingezet, met inbegrip van de Hoekse Lijn.
Woonoverlast kan overal voorkomen, alle lagen van de bevolking hebben ermee te maken. Deze overlast ontstaat door verschillende vormen van sociale en/ of maatschappelijke problematiek. Denk bijvoorbeeld aan verschil in leefstijl, asociaal gedrag, strafbaar gedrag, verstoorde (buren) relaties, overbewoning, uitzichtloosheid en personen met verward gedrag. De aanpak van woonoverlast is een ketenaanpak, waarbij veel partners betrokken zijn met verschillende achtergronden, denk bijvoorbeeld aan veiligheid, huisvesting en zorg. Vanwege de impact van woonoverlast op de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving, heeft de gemeente de regie op deze ketensamenwerking. In de samenwerking maken de gemeente en haar partners gebruik van ervaringen, instrumenten en opgedane expertise, denk bijvoorbeeld aan buurtbemiddeling en de Wet aanpak woonoverlast. De gemeente heeft het ‘Actieplan woonoverlast 2015-2019’ door een extern bureau laten evalueren. Om de effectiviteit van de aanpak nog verder te vergroten en deze verder te professionaliseren is er een nieuw actieplan aanpak woonoverlast 2019-2023 (‘Samen tegen woonoverlast’) ontwikkeld en vastgesteld door de gemeenteraad.
Effectindicatoren | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Collegetarget 13a: Het veiligheidsniveau van Rotterdam is in 2022 omhoog gegaan ten opzichte van 2018; de Veiligheidsindex binnen het wijkprofiel heeft dan een gemiddelde score hoger dan 108 | Streefwaarde | >108 | >108 | ||||
Realisatie | 108 | 110 | |||||
Collegetarget 13b: De gemiddelde score van de 18 wijken die in 2018 lager dan 100 scoren op de Veiligheidsindex, moet in 2022 zijn verbeterd. | Streefwaarde | >88 | >88 | ||||
Realisatie | 88 | 92 | |||||
Collegetarget 13c: De 5 laagst scorende wijken op de Veiligheidsindex van 2018 laten in 2022 een stijging van 5 punten op de Veiligheidsindex binnen het wijkprofiel zien | |||||||
Tarwewijk | Streefwaarde | 76 | 78 | ||||
Realisatie | 73 | 85 | |||||
Hillesluis | Streefwaarde | 80 | 82 | ||||
Realisatie | 77 | 95 | |||||
Bloemhof | Streefwaarde | 87 | 89 | ||||
Realisatie | 84 | 83 | |||||
Carnisse | Streefwaarde | 89 | 91 | ||||
Realisatie | 86 | 81 | |||||
Oude Westen | Streefwaarde | 90 | 92 | ||||
Realisatie | 87 | 87 |
Overzicht van baten en lasten Openbare orde en veiligheid - Veiligheid | Oorspr. Begroting 2019 | Bijgestelde Begroting 2019 | Realisatie 2019 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 2.052 | 2.300 | 2.503 | 203 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 700 | 800 | 708 | -92 | |
Overige opbrengsten derden | 1.352 | 1.500 | 1.795 | 295 | |
Overige baten | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 37.676 | 35.268 | 36.089 | 821 |
|
Apparaatslasten | 17.860 | 17.626 | 18.459 | 833 | |
Inhuur | 0 | 525 | 778 | 253 | |
Overige apparaatslasten | 122 | 110 | 262 | 152 | |
Personeel | 17.738 | 16.992 | 17.419 | 428 | |
Interne resultaat | 34 | 434 | 839 | 405 | |
Interne resultaat | 34 | 434 | 839 | 405 | |
Programmalasten | 19.782 | 17.208 | 16.790 | -418 | |
Financieringslasten | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 10.760 | 8.490 | 8.425 | -65 | |
Kapitaallasten | 475 | 18 | 18 | 0 | |
Overige programmalasten | 0 | 0 | 5 | 5 | |
Salariskosten WSW en WIW | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sociale uitkeringen | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 8.547 | 8.700 | 8.341 | -359 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -35.624 | -32.969 | -33.586 | -618 | |
Saldo voor reserveringen | -35.624 | -32.969 | -33.586 | -618 | |
Reserves | 0 | 450 | 361 | -89 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 450 | 361 | -89 | |
Vrijval Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -35.624 | -32.519 | -33.225 | -707 |
Overzicht afwijkingen | Afwijking baten | Afwijking lasten | Afwijking reserves | Afwijking saldo |
---|---|---|---|---|
1. Baten | 203 | 0 | 0 | 203 |
2. Personeelslasten | 0 | 580 | 0 | -580 |
3. Inhuur | 0 | 253 | 0 | -253 |
4. Diverse materiële lasten | 0 | -342 | 0 | 342 |
5. Ecologisch vuurwerk | 0 | 69 | 0 | -69 |
6. Extra camera's landbouwbuurt | 0 | 350 | 0 | -350 |
7. Diverse afwijkingen | 0 | -89 | -89 | 0 |
Totaal afwijkingen | 203 | 821 | -89 | -707 |
1. Baten
De baten waren in 2019 hoger dan begroot. De leges voor horecavergunningen en evenementen zijn lager uitgevallen dan verwacht (€ 200). Tegelijkertijd waren andere baten (zoals detacheringen, bijdragen voor ziekte en zwangerschappen en diverse bijdragen vanuit het Rijk) hoger dan begroot.
2. Personeelslasten
Er is bij Veilig sprake van een overbezetting op personeel en ook een overschrijding op overige personeelslasten zoals studie en reis- en verblijfkosten. Tegenover deze overschrijding staan deels extra baten en verder een onderschrijding op programmalasten, onder andere bij Stadsmariniers.
3. Inhuur
Er is meer uitgegeven aan inhuur dan begroot, dat is vooral het gevolg van een verschuiving van uitbesteed werk naar inhuur.
4. Diverse materiële lasten
Op diverse plaatsen is minder uitgegeven aan materiële zaken, ter compensatie van de overschrijdingen op personeel en inhuur.
5. Ecologisch vuurwerk
Uit milieu-overwegingen is voor het Nationale Vuurwerk extra geld uitgegeven aan ecologisch vuurwerk. Dit was niet begroot.
6. Camera's Landbouwbuurt
Er zijn extra beveiligingscamera's geplaatst in de Landbouwbuurt na klachten uit de omgeving van drugs-, jeugd- en geluidsoverlast. Dit was niet begroot.
7. Diverse afwijkingen
De oplevering van het kunstwerk in Bospolder Tussendijken is vertraagd. Daarom vallen de lasten lager uit (€ 70). Ook is er minder uitgegeven aan de afwikkeling van de sanering van het Van der Gaag terrein (€ 19). Als gevolg hiervan is minder onttrokken aan de reserves Van der Gaag en Kunstwerk Bospolder Tussendijken.
Samen met partners, bewoners en ondernemers werkt het college aan het minimaal handhaven van het huidige veiligheidsniveau en versterking waar het nodig is. De samenleving verandert snel en wordt complexer. Rotterdam is een grote, internationale stad en gebeurtenissen in de wereld hebben in toenemende mate hier hun impact. Dreiging van terrorisme, gevoelde tegenstellingen tussen groepen, verstoringen in de openbare ruimte, incidenten met verwarde personen, ondermijnende criminaliteit, migratiestromen en vuurwapengeweld vormen nieuwe uitdagingen en hebben effect op de veiligheid in de stad en op het gevoel van veiligheid van Rotterdammers. Ontwikkelingen kunnen elkaar bovendien versterken. In combinatie met verregaande digitalisering brengt dit nieuwe risico’s met zich mee.