Beleid
Meervoudig gebruik van gegevens basisregistraties
Rotterdam heeft klantgerichtheid hoog in het vaandel staan en hecht eraan dat burgers en ondernemers niet steeds dezelfde basisgegevens hoeven aan te leveren. In plaats daarvan deelt de gemeentelijke organisatie deze gegevens intern. Voor de gegevens uit de BasisRegistratie Personen (BRP) is dat al geruime tijd het geval. Daarnaast zijn er in 2019 weer flinke stappen gezet in het koppelen van de WOZ-administratie met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. In 2019 is projectmatig gewerkt aan harmonisatie en synchronisatie van deze samenhangende registraties. Dit project loopt nog door in 2020. Daarnaast maakt belastingen gebruik van basisgegevens uit het Nationaal Handelsregister dat is ondergebracht bij de Kamer van Koophandel en de BasisRegistratie Kadaster voor de eigendomsgegevens van onroerend goed. De ontvangen gegevens worden deels geautomatiseerd verwerkt en vergen ook handmatige verrijking.
Ontwikkelingen als gevolg van het klimaatakkoord
Het klimaatakkoord en toenemende politieke en maatschappelijke druk hebben het effect dat de investeringen in - en waarderingen van objecten die gerelateerd zijn aan energievoorziening, in toenemende mate onzeker zijn. In 2019 is de OZB opbrengst hierop aangepast.
E-dienstverlening, Mijn Loket en Berichtenbox
De digitale dienstverlening rond OZB-, ASH- en Rioolheffing via mijn loket is inmiddels nagenoeg compleet: het aanvragen van alle belangrijke aspecten van de aanslag, zoals betalen, automatische incasso, bezwaar maken, kwijtschelding en betalingsregelingen, kan digitaal via Mijn Loket plaatsvinden. 75% van de kwijtscheldingsverzoeken wordt volledig via Mijn Loket afgehandeld, inclusief de inkomens- en vermogenstoets. Voor het aanvragen van een betalingsregeling ligt dat percentage zelfs nog iets hoger. Het opvragen van een taxatieverslag via Mijn Loket is voor woningen al geruime tijd mogelijk.
Ook in 2019 is de oplegging van de combi-aanslag voor gemeentelijke heffingen, voor alle burgers die dit bij Mijn Overheid hebben aangegeven, volledig via de berichtenbox verlopen. Het proces verloopt technisch soepel. Er is een geleidelijke stijging waar te nemen in het percentage van de aanslagen dat langs deze weg kan worden opgelegd.
In 2019 is mogelijk gemaakt om ook parkeernaheffingen via MijnOverheid te ontvangen. Het proces verloopt technisch soepel. Er is een geleidelijke stijging waar te nemen in het percentage van de aanslagen dat langs deze weg kan worden opgelegd. Een bijkomend voordeel van gebruik van de berichtenbox is dat het risico op een datalek door de bezorging op een onjuist adres wordt voorkomen.
Tevens is in 2019 de mogelijkheid gecreëerd voor het doorgeven van een vrijstelling voor Bedrijfsreinigingsrecht via E-Suite. Dit zorgt ervoor dat er geen aanslag gestuurd wordt en dus geen bezwaar nodig is wegens de afsluiting van een contract elders.
Afschaffing precariobelasting nutsnetwerken
Op 22 juni 2016 heeft de toenmalige minister Plasterk het wetsvoorstel tot afschaffing van de precariobelasting voor nutsnetwerken ingediend. Op 21 maart 2017 heeft ook De Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel inclusief het amendement Veldman en Fokke waardoor de duur van de overgangstermijn voor gemeenten wordt beperkt (van 10 naar 5 jaar). Voor gemeenten die op 10 februari 2016, de datum waarop minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het wetsvoorstel heeft aangekondigd, een verordening met tarief hadden vastgesteld voor precariobelasting op kabels en leidingen geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2022. Onder de overgangsregeling kan een gemeente maximaal heffen naar het tarief zoals dat gold op 10 februari 2016. Dit is het geval voor Rotterdam. Voor gemeenten die onder de overgangsregeling vallen, maar na de peildatum het tarief hebben verhoogd, betekent dit dat zij vanaf 1 juli 2017 hun tarief moeten verlagen naar maximaal het tarief van 10 februari 2016. Vanaf 2022 hebben wij te maken met een verlies van opbrengst van circa € 13,5 mln.