Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Een gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving is van groot belang. Gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheden en mogelijkheden om daarop te sturen. Daarom is in 2018 beleid op het gebied van lucht, geluid, bodem en externe veiligheid voorbereid.
Luchtkwaliteit
Voor luchtkwaliteit zijn concrete collegedoelstellingen geformuleerd. Om deze doelstellingen te realiseren is in de Koersnota Schone Lucht 2015–2018 een maatregelenpakket vastgelegd. De koersnota is vooral gericht op het verminderen van de uitstoot van wegverkeer.
Uit de evaluatie blijkt dat de doelstelling voor roet is gerealiseerd. Ook is een aanmerkelijke reductie in de uitstoot van stikstofoxiden door het wegverkeer gerealiseerd.
In 2018 is nieuw beleid voor verdere verbetering van de luchtkwaliteit voorbereid. Zonder deze nieuwe maatregelen zal er in 2020 sprake zijn van een flinke overschrijding van de EU-norm voor NO2. Het rijk heeft de Rotterdamse problematiek onderkend en een extra bijdrage van € 6,5 mln aan cofinanciering toegekend. Hiermee kunnen de nieuwe maatregelen worden gerealiseerd.
In het najaar van 2018 is samen met het Rijk, provincies en gemeenten gestart met het opstellen van het Schone Lucht Akkoord. Dit akkoord gaat over de verbetering van de luchtkwaliteit en wordt in 2019 aan de Tweede Kamer aangeboden
Geluid
Op basis van de in 2017 vastgestelde EU-geluidbelastingkaarten is gewerkt aan de totstandkoming van het wettelijk verplichte Actieplan Geluid.
In samenwerking met de provincie en het Havenbedrijf Rotterdam is gestart met een tweejarig programma om het geluidmanagementsysteem voor industrielawaai in de haven te actualiseren. De huidige versie dateert van 1990.
Bodemsanering
De aanbevelingen en onderzoeksvragen van de herziening van het bodembeleid zijn in 2018 uitgevoerd. Ze krijgen een plek in de Koersnota Bodem. De aanpak van met lood verontreinigde locaties maakt daarvan deel uit.
De sanering van de voormalige gasfabriek aan de Keileweg is gestart. Dit is een van de laatste grote saneringen uit het programma Aanpak Rotterdamse Gasfabrieken.
Eind 2018 heeft het college besloten te starten met de gebiedsgerichte aanpak van bodem en grondwater in de Botlek.
Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)
De DCMR voert de taken op gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving uit. Het DCMR Werkplan 2018 is conform de gemaakte afspraken uitgevoerd. Eind 2018 is het DCMR Werkplan 2019 door het college vastgesteld.
Energietransitie
De energietransitie biedt kansen om een van de belangrijkste factoren die impact heeft op de milieuthema’s, namelijk mobiliteit, te verduurzamen.
Omgevingswet
De Omgevingswet vervangt vrijwel alle relevante wetgeving voor ruimtelijke plannen en vergunningverlening. Hiermee beoogt de wetgever een integrale en gebiedsgerichte aanpak van de leefomgeving beter te ondersteunen. De Omgevingswet wordt in 2021 van kracht. Milieu is een relevant onderdeel van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan.
De mogelijkheden die de Omgevingswet biedt op het gebied van Omgevingsveiligheid zijn verkend. Deze verkenning is complex en vraagt inzet vanuit verschillende disciplines. In 2018 zijn de bouwstenen opgesteld die moeten leiden tot het nieuwe vast te stellen beleid.
De Omgevingswet vraagt om een integrale aanpak in de vorm van een Omgevingsvisie. De Rotterdamse Milieu-agenda is daarom niet als apart product opgesteld. In het document Verkenning Omgevingsvisie Rotterdam is wel de essentie van de milieu-agenda opgenomen.
In 2018 zijn pilots uitgevoerd die stappen zetten naar een gebiedsgerichte uitwerking als input voor het Omgevingsplan.