Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Ondersteuning Duurzame initiatieven van Rotterdammers
De belangstelling voor de subsidieregeling CityLab010 was weer groot. Bij het CityLab010-thema ‘Duurzaam en Bereikbare stad’ hebben we meerdere projectaanvragen financieel ondersteund. Voorbeelden zijn Blue Vespa en Schoon Schip. Blue Vespa vervangt de benzinemotor van oude scooters door een elektromotor. Schoon Schip richt zich op schone scheepvaart. Het ontwikkelt een aandrijvingssysteem op basis van waterstofdrager ammoniak.
Droge voeten en veerkracht
De waterbuffer bij het Spartastadion in Spangen en het Berkelplein zijn als waterplein opgeleverd. Inmiddels zijn zo’n 700 studenten van de Hogeschool Rotterdam actief op het gebied van resilience. In oktober gaven wethouder Bonte en minister Van Nieuwenhuizen formeel het startschot voor het ontwikkelen van het drijvend kantoor voor het Global Centre on Adaptation. Het wereldwijde stedennetwerk 100 Resilient Cities kondigde aan dat het in juli 2019 zijn tweejaarlijkse Summit in Rotterdam houdt.
Energiebesparing
Veel aandacht is besteed aan het informeren, activeren en faciliteren van bewoners op het gebied van energie besparen. Zo is in Ommoord een tijdelijke pop-up store geopend. Eind 2018 gingen de deuren open van de eerste Duurzaamheidswinkel. Zo’n 500 huishoudens hebben in 2018 hun woning aangepakt met het aanbrengen van onder andere vloer-, gevel-, dakisolatie, HR++ glas en zonnepanelen. Gemeente en corporaties tekenden prestatieafspraken over energiebesparende maatregelen in 2019. Particuliere verhuurders en VvE’s kunnen sinds 2018 gebruik maken van een Elena-subsidie als zij 35% CO2 besparen door hun pand aan te pakken. De verwachting is dat VvE's in de nieuwe collegeperiode investeren in de verduurzaming van de woningvoorraad. In een convenant is afgesproken dat nieuwe woningbouwprojecten in de stad aardgasvrij zullen zijn.
Duurzame energieopwekking
Er zijn 4 nieuwe windparken in Rotterdam voorbereid. Er komt een windturbine met het grootste vermogen ter wereld (12 megawatt) op de locatie SIF op de Tweede Maasvlakte. De omgevingsvergunning daarvoor is definitief afgegeven. Verder is de tender van de grootschalige windenergieontwikkeling op de Tweede Maasvlakte (ongeveer 100 megawatt) gepubliceerd.
Daarnaast is de komst van diverse zonneparken verder voorbereid. Energiecoöperatie Blijstroom heeft een tweede dak belegd met zonnepanelen die gehuurd worden door omwonenden. Met Ahoy hebben we concrete afspraken gemaakt om 3.000 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ahoy krijgt zodoende het grootste zonnedak van Rotterdam. In de Spaanse Polder is een begin gemaakt met de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken.
Sterke en innovatieve economie
De gemeente draagt bij aan de energietransitie in de haven. We werken aan een breed plan van aanpak. Daarin combineren we duurzaamheid en het benutten van economische kansen.
De gemeente geeft het goede voorbeeld (gemeentelijk vastgoed, duurzaam inkopen).
We hebben de plaatsing van 4.250 zonnepanelen op gemeentelijke panden voorbereid. In 2019 worden er 2.500 zonnepanelen geplaatst. In 2020 nog eens 1.750. We hebben de zonnepanelen duurzaam ingekocht. Dat betekent dat wij de duurzaamheidsprestaties zwaar lieten meewegen in de gunningsprocedure. Wij hebben bijvoorbeeld een contract afgesloten met transportdiensten waarbij de leverancier het transport emissievrij uitvoert. Dat doen wij in het kader van onze inkoopdoelstelling ‘in 2025 100% emissievrije belevering’.