Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Inspraak en participatie
Mede dankzij de steeds groter wordende community van CityLab010 bestaande uit initiatiefnemers, experts van de gemeente en partners uit de stad is ook dit jaar CityLab010 weer verder doorontwikkeld tot een platform voor verbinding en co-creatie. Laagdrempeligheid stond hierbij voorop. In 2018 hebben 67 initiatieven financiële ondersteuning gekregen.
In 2018 heeft de aanpak van Right 2 Challenge zich verder geprofessionaliseerd. De interne structuur is verstevigd en in plaats van af te wachten tot een challenge ingebracht wordt, zijn ambtenaren actief betrokken bij het uitwerken van het plan. Er zijn tot nu toe tien challenges toegekend.
In 2018 is een bijdrage geleverd aan het vormgeven van inspraak en participatie rondom een aantal grotere transities en projecten, waaronder de Omgevingswet, de Energietransitie en het project Feyenoord City/Ontwikkeling Stadionpark.
De beweging van gebied naar wijk is ook doorgevoerd in de vorming van beleid voor de komende jaren. Bij de vaststelling van de begroting 2019 zijn ook de 48 wijkagenda’s vastgesteld. Hierin staan op wijkniveau de 5 ER-doelen voor de komende vier jaar in opgesteld. Aan de hand van de wijkagenda’s worden er ambtelijk jaarlijkse wijkactieplannen opgesteld om zo uitvoering te geven aan de gestelde doelen.
Het college heeft de ambitie om 90% van de adviezen van gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomité’s van een terugkoppeling te voorzien. In 2018 is deze ambitie – net als in eerdere jaren - niet gerealiseerd. Met het oog hierop is een nieuwe functie ontwikkeld binnen de applicatie Notubiz, die wethouders en hun staven beter in staat stelt om te bewaken dat de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomité’s een terugkoppeling ontvangen. De verwachting is dat met deze maatregel het terugkoppelingspercentage zal stijgen.
Verkiezingen
De verkiezingsdag van maart vormde het middelpunt. In het eerste kwartaal hebben we aandacht besteed aan de kandidaatstelling met de campagne ‘kom op voor je wijk’. Op 21 maart 2018 hebben we 374 stembureaus geopend waar er gekozen kon worden voor de gemeenteraad, 12 verschillende gebiedscommissies en 14 verschillende wijkraden. Daarnaast werd in alle stembureaus het landelijke raadgevend referendum WiV afgenomen. De weken na de verkiezingsdag zijn er zes wijkcomités geloot en hiermee was de lokale volksvertegenwoordiging rond.
Stadsarchief
Net als in voorgaande jaren fungeerde het Stadsarchief ook in 2018 veelvuldig als vraagbaak en bron van informatie over de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Het droeg actief bij aan tal van herdenkingen, evenementen, publicaties, radio- en televisieprogramma’s en tentoonstellingen, waaronder een kleine expositie van unieke kleurendia's uit de periode 1936-1945 in samenwerking met Museum Rotterdam. Verder verschafte het archief onderdak aan historici van het NIOD en het KITLV, die in opdracht van de gemeenteraad onderzoek doen naar respectievelijk het Joods rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog en het Rotterdamse koloniale- en slavernijverleden. Een mijlpaal in 2018 was de toevoeging van 1,2 miljoen inschrijvingen uit het bevolkingsregister aan de personenzoekmachine. Daarmee zijn alle Rotterdamse registers uit de periode 1850-1930 digitaal doorzoekbaar. Vermeldenswaardig is daarnaast de digitalisering van ruim 7000 glasnegatieven uit het archief van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) van 1903 tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Indrukwekkend was de overdracht van de gedigitaliseerde muziek van het Rotterdamse platenlabel Morabeza aan de president van Kaapverdië onder toeziend oog van koning Willem-Alexander.