Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan
Spelen
De speelvisie ‘Kom op naar buiten’ is verder uitgevoerd en toegepast in de projecten. De visie staat voor meer variatie, aantrekkelijker verblijf en voldoende vrije ruimte. De eerste ‘samen speelplekken’ met kinderen en volwassenen met en zonder beperking zijn gerealiseerd, zoals de Esther Vergeer court aan het Dokhavenpark. Daarnaast zijn afgelopen jaar 4 interactieve speelplekken ontwikkeld om het spel actief te stimuleren en daarnaast andere spel en sportprikkels te geven.
Ook jeugdparticipatie is dit jaar verder doorontwikkeld. Zo is met kinderen uit de Vogelbuurt in Rozenburg tijdens een speurtocht informatie opgehaald waarom zij ergens wel en niet spelen. Op basis hiervan sluiten de plekken beter aan bij de behoefte.
Groen en Bomen
Beheer aanpak openbaar groen
De Beheeraanpak Openbaar Groen is bij nieuwe inrichtingen en aanpassingen van groenstroken altijd het kader. Daarnaast is de beheeraanpak de leidraad voor het periodiek onderhoud aan het openbare groen in de stad. Het maaibeleid is hierop aangepast. Met name in de gebieden met een beoogd natuurlijk beheerbeeld wordt gras minder vaak en gevarieerder gemaaid. Daardoor is er in de natuurlijke gebieden sprake van meer diversiteit in de aanwezige plantensoorten. Dit heeft een positief effect op het aantal en de soorten vlinders en bijen. Zo is de proef in IJsselmonde en Charlois met gefaseerd maaien voortgezet om de lange termijneffecten te monitoren. Bij deze methode slaan de maaiers delen gras over die uitwijkplaatsen worden voor flora en fauna. De effecten komen in de monitor van bureau Stadsnatuur. Bij de sortimentskeuze van nieuwe groenvakken wordt grotere variatie nagestreefd om zo de biodiversiteit te bevorderen.
Op orde houden van het bomenbestand
Om het bomenbestand in stand te houden zijn diverse maatregelen uitgevoerd:
- snoeien en onderhoud van bomen
- vervanging van zieke of onveilige bomen (wettelijke zorgplicht)
- bestrijding van boomziekten en -plagen, zoals de iepziekte, bloedingsziekte bij kastanjes en de eikenprocessierups
Elk jaar wordt een derde van de bomen geïnspecteerd op levensverwachting. Vanuit de gegevens die dit oplevert bepaalt de gemeente nóg gerichter de onderhoudsbehoefte waar het gaat om periodieke handelingen, zoals snoeien, groeiplaatsverbeteringen of het bepalen van bomen voor vervanging. Op de website www.rotterdam.nl/groen staan de bomen die zijn verwijderd of vervangen. Voor vervanging van gerooide bomen zijn extra middelen beschikbaar gesteld. Zo blijft het bomenbestand op orde.
Aanpak van exoten, de Japanse Duizendknoop
Voor het beheersen van de Japanse duizendknoop is er in samenwerking met Bureau Stadsnatuur en Gemeentelijk Havenbedrijf een kaart ontwikkeld met alle vindplaatsen. Ook heeft een expertmeeting plaats gevonden om te komen tot kennisdeling en meer gezamenlijke aanpak. Stadsbeheer heeft vooralsnog gekozen voor het beheersen van deze invasieve exoot (niet bestrijden) en is gestart met apart maaibeheer van Japanse duizendknoop op graslocaties om verdere verspreiding te voorkomen.
Weersinvloeden op het groen en de bomen
Het jaar 2018 kenmerkte zich door een extreem lange droogteperiode. Bomen, gazons en ander kwetsbaar groen hebben extra water gekregen om uitval zoveel mogelijk te voorkomen. Schade is indien mogelijk hersteld. Er zal de komende jaren bij het groenbeheer meer rekening gehouden worden met extreme klimaateffecten als langdurige droogteperioden, hoge temperaturen en overvloedige regenval.
Mede door het veranderende klimaat krijgen we in toenemende mate te maken met (nieuwe) ziekten en plagen. Er is een forse toename geconstateerd van aantastingen door de Eikenprocessierups en de Buxusmot. De huidige bestrijdingsaanpak is geëvalueerd en de werkwijze wordt hier zo nodig op aangepast.
Evenementenproof maken van Parken
In verband met het intensieve gebruik van parken voor evenementen (Roel Langerakpark, Zuiderpark, Het Park en het Kralingse bos) zijn ook in 2018 extra middelen ingezet om deze parken geschikter te maken en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Het evenementenveld van het Roel Langerakpark is verstevigd. Daarnaast zijn in het Kralingse Bos en het Roel Langerakpark waterpunten en een riool aangelegd. Ook het evenementenveld in het Zuiderpark is voorzien van een riool en een bluswaterleiding.
Duikers
Er is een eerste start gemaakt met het vervangen van een aantal duikers, sommige duikers zijn vervangen door bruggen. Het vervangen van duikers gaat ook in nauwe samenwerking met de waterschappen. Het aanvalsplan en de vervangingsopgave hieruit is gezamenlijk nader onderzocht. Naast het technische aspect is gekeken naar het functioneren van de duiker en de eisen naar de toekomst toe. In 2019 wordt op basis van voorgaande een voorstel voor een vervangingsprogramma gemaakt.
Beschoeiingen
Beschoeiingen met het risico een potentieel gevaarlijke situatie te zijn, zijn correctief vervangen. Dit is conform hetgeen gesteld in de Nota Kapitaalgoederen (2015-2018).
Baggeren
Het meerjarig programma baggeren gebeurt in samenwerking met de waterschappen. Zo is het complex te baggeren traject voor de Ringvaartweg opgestart.
Begraven en Cremeren
De doelstelling van de begraafplaatsen is om voldoende begraafcapaciteit te bieden verspreid over de stad, voor nu en in de toekomst en voor de diverse culturele en etnische groeperingen in de stad Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat uit van een kostendekkende exploitatie op de primaire lijkbezorging, deze wordt normaliter gerealiseerd bij 3.000 uitvaarten. In het jaar 2018 zijn 2.996 uitvaarten gerealiseerd. Gemeentelijk crematorium Hofwijk is 2 weken gesloten in het vierde kwartaal, wegens een grote storing aan de crematieovens. Daarnaast ervaren de gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria concurrentie van nieuwe crematoria en de modernisering van diverse crematoria en uitvaartcentra in de omgeving van Rotterdam.
Archeologie Rotterdam (BOOR)
In 2018 heeft Archeologie Rotterdam (BOOR) zich beziggehouden met het uitvoeren van wettelijke taken voor de gemeente Rotterdam. Het gaat daarbij om het toetsen van bouwplannen en ruimtelijke plannen, opstellen van Programma’s van Eisen, beoordelen van rapportages en opstellen van bestemmingsplanparagrafen. Vooruitlopend op de implementatie van de Omgevingswet is gewerkt aan het actualiseren van de Archeologische Waarden- en Beleidskaart Rotterdam. De Rotterdamse Onderzoeksagenda Archeologie (ROA) is in 2018 gereedgekomen en beschrijft het huidige kennispeil en geeft actuele onderzoeksvragen. Het beheer van digitale data en documentatie is voortgezet. Dit geldt ook voor het fysieke depot voor bodemvondsten (eigendom van de gemeente Rotterdam). Er zijn behalve 17 booronderzoeken ook 3 opgravingen verricht (16de-eeuwse stadswal op de bouwlocatie Bright en twee scheepswrakken op de Maasvlakte).
Ondergrond
Om de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad optimaal te houden, verleent de gemeente beschikkingen voor kabels en leidingen. Er zijn ruim 2200 beschikkingen geweest en ongeveer 15.000 meldingen voor kleine ruimtelijke ingravingen. Hiermee ordent de gemeente het gebruik van de ondergrond en levert ze een bijdrage aan de openbare orde en veiligheid. Bij de aanvraag van de vergunning stelt de gemeente nadere eisen aan de gegevens die de aanvrager moet geven. Er worden nadere voorwaarden gesteld bij de uitvoering van werken in het openbare beheergebied van de gemeente Rotterdam en het erfpachtgebied van het Havenbedrijf Rotterdam. Door de herstellende economische situatie is het volume aan werkzaamheden drastisch aan het toenemen. Samenwerking met de diverse netbeheerders heeft op meerdere vlakken plaatsgevonden. Deels om betere afstemming van plannen vorm te geven, maar ook om uitval als gevolg van graafschade te voorkomen.
Het opsporen en ruimen van niet geëxplodeerde munitie uit de 2e WO wordt conform het vigerende beleid uitgevoerd. In 2017 en 2018 hebben zich geen grote ruimingen voorgedaan. De ruiming van enkele projecten waar wel de aanwezigheid van bommen verwacht wordt is in de deze jaren verder voorbereid. Het gaat om de locatie Claes de Vrieselaan, Arkema (Vondelingeplaat),Beneluxbom (Beneluxplein) en de Lloydkade.