Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Nota Rotterdam Schone Stad
De schooncijfers voldoen aan het in het collegeprogramma gewenste schoonniveau van een vier gemiddeld in alle wijken: eind 2018 was het schoonniveau 4,41. In 2018 zijn de maatregelen uit de Nota voortgezet en is ingezet op verlenging van het schoonbeeld. Het gaat om een combinatie van verschillende maatregelen. In de buitenruimte zijn aanpassingen gedaan: extra afvalbakken en extra grote afvalbakken geplaatst, bovengrondse en halfverdiepte containers vervangen door ondergrondse containers en extra inzamelcontainers in de 5 grote parken. In straten waar veel bijplaatsingen (bijgeplaatst vuil in de omgeving van containers) zijn, is gericht ingezet met het extra verwijderen van de bijplaatsingen en publieksvoorlichting. In straten en op pleinen die snel vervuilen zijn snel schoon teams ingezet. Ook is ingezet op communicatie om bewoners te betrekken bij het schoonhouden van de straat en op maatregelen om bewoners te stimuleren het juiste te doen. Door het handhavingsteam
schoon is gericht gehandhaafd op onder meer dumping van zwerafval en bijplaatsingen. In het schoonhouden van de stad worden ook de bewoners betrokken, door onder meer projecten op basisscholen, Schoonmaakbendes van Opzoomer Mee en Nieuwjaarsvegen en de mogelijkheid te bieden om containers te adopteren. Eind 2018 waren er 810 containeradoptanten in Rotterdam.
Graffiti op particuliere panden
De gemeente verwijdert de graffiti op gemeentelijke objecten. Discriminerende graffiti wordt op zowel gemeentelijk als particulier eigendom met spoed verwijderd (binnen 24 uur). In 2017 en 2018 is een pilot uitgevoerd, waarbij particuliere eigenaren op basis van de Woningwet werden aangeschreven met het verzoek op eigen kosten de graffiti op hun pand te (laten) verwijderen. Er diende daarbij sprake te zijn van een welstandsexces. Deze pilot is in 2018 geevalueerd. Het blijkt dat het lastig is om vast te stellen wat een kunstuiting of vandalisme is en dat het moeilijk is om de eisen van welstand te objectiveren. Daarbij is de ambtelijke inzet in relatie tot het beperkte resultaat te hoog om dit initiatief te continueren.
Legale graffitimuur
In 2017 is de eerste legale graffitimuur van Rotterdam in gebruik genomen. Graffitikunstenaars kunnen de muur in Rotterdam reserveren via een app. Door dit te doen hebben zij toestemming om op die locatie hun kunstwerk te maken. De gemeente hoopte dat door legale ruimte beschikbaar te stellen, de overlast door illegale graffiti zou afnemen. Deze legale graffitimuur heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De overlast door graffiti is niet afgenomen en de kosten voor het verwijderen van graffiti zijn niet verminderd. Daarom is er in 2018 geen tweede legale muur geplaatst.
Datagestuurd reinigen
Datagestuurd reinigen gebeurt door middel van een door de gemeente Rotterdam ontwikkelde app waarmee de buitenruimte dagelijks door medewerkers geïnspecteerd wordt. Zo is het schoonniveau van alle wijken bepaald en is vastgesteld op welke plaatsen de vervuiling het meest voorkomt en waar de inzet van medewerkers en middelen het hardst nodig is. Circa 3500 schouwpunten verspreid door heel de stad geven inzicht in de vervuiling en deze data wordt slim gecombineerd met data over de inzet van de mensen en middelen n de oppervlaktegegevens. De inzet van medewerkers en machines is aangepast aan het vervuilingsprofiel van de wijk en resulteert in een flexibele inzet. In 2018 is de schouwapp verder ontwikkeld waardoor deze beter aansluit op de meetmethode van de CROW en waardoor nog specifieker op onderwerp de inzet kan worden bepaald. Daarnaast is het Datagestuurd Reinigen landelijk opgepakt en door grote interesse zijn er op meerdere congressen presentaties gegeven, en zijn interviews gegeven voor publicaties in vakbladen.
Evenementen
In de stad vinden jaarlijks circa 1.600 kleinere evenementen op buurtniveau en circa 70 grotere evenementen plaats. Stadsbeheer is bij alle evenementen betrokken als adviseur en als regisseur voor de schoonmaak na afloop van het evenement. Ook in 2018 heeft Stadsbeheer een actieve bijdrage geleverd aan het schoonmaken van de stad na grote evenementen, zoals de Rotterdam Marathon, Koningsdag, Rotterdam Unlimited en tal van andere evenementen. Op verschillende evenementen is in samenwerking met de organisaties van deze evenementen het bezoekend publiek bekend gemaakt met de hoeveelheid geproduceerd afval per evenement en de verschillende afvalstromen die hierin te onderscheiden zijn. Met speciale afvaleilanden worden de bezoekers bewuster van het scheiden van afval. Verder is ervaring opgedaan met plastic bekers waar statiegeld op geheven wordt. Dit zorgt voor aanzienlijk minder zwerfvuil in de vorm van plastic bekers.
Participatie
In 2018 heeft Stadsbeheer enthousiast meegewerkt aan gerichte schoonmaakacties in verschillende buurten. Buurtinitiatieven zijn omarmd en daar waar gevraagd ondersteund. Opzoomer Mee en de SnoepRoute aanpak zijn hier prominente voorbeelden. Naast het schoonkrijgen en het schoonhouden en het reduceren van afval richt de participatie zich ook op het creëren van bewustzijn bij de jeugd en jongeren. Dat gebeurt door gericht aandacht te vragen voor de vier R'en van Duurzaamheid: Reduceren, Reflecteren, Recyclen en Repareren. Dit wordt in 2019 voortgezet.
Gladheidsbestrijding
De bereikbaarheid van en de doorstroming in de stad is belangrijk . Om de bereikbaarheid en doorstroming ook in de wintermaanden te waarborgen, speelt het Stadsbeheer een belangrijke rol in de gladheidsbestrijding. Medewerkers zijn ingezet om strooiwerkzaamheden uit te voeren op doorgaande wegen en fietspaden. Het afgelopen jaar zijn de medewerkers 21 keer uitgerukt voor gladheidsbestrijding.