Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Rotterdam Circulair
In 2018 is onderzoek gedaan naar de verschillende grondstofstromen in Rotterdam en de stand van zaken als het gaat om circulariteit in onze stad. Daarbij is tevens een analyse gemaakt van de impact van de circulaire ambities op de economie. Op basis van haalbaarheid, impact en invloed op de werkgelegenheid zijn vier sleutelsectoren benoemd waar de grootste circulaire en economische kansen liggen voor de gemeente in de komende jaren. Die sleutelsectoren zijn: bouw, consumptiegoederen, groene stromen en zorg. De resultaten van dit onderzoek zijn in juni 2018 aangeboden aan de gemeenteraad. Voortbouwend op dit onderzoek is in 2018 in co-creatie met ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders een vierjarenprogramma opgesteld. De vaststelling van dit programma is beoogd in het eerste kwartaal 2019.
In 2018 startte de campagne van Zooi naar Mooi die moet zorgen voor een vergroting van het circulaire handelen bij de Rotterdammers. Uit de nulmeting in april en een tweede meting in september blijkt dat het bewustzijn van circulariteit en daar naar handelen is toegenomen.
Studenten en de jeugd hebben speciale aandacht. Er is een challenge onder studenten uitgeschreven en in december is de Circulaire gouden bokaal uitgereikt. Met BlueCity is een samenwerkingsverband ondertekend. Gezamenlijk zijn twee challenges uitgeschreven om innovativiteit uit te dagen.
Binnen de gemeentelijke organisatie zijn belangrijke stappen genomen. Zo wordt circulariteit in diverse inkooptrajecten en het assetmanagement meegenomen. Ook wordt geëxperimenteerd met waardebehoud van objecten en materialen in alle levensfasen. Bij gebiedsontwikkeling van onder meer Rotterdam Central District, Nieuw Kralingen, M4H gebied en Reyeroord is circulariteit toegepast. In de Omgevingsvisie wordt circulariteit als een van de vier belangrijkste pijlers benoemd en in de toolkit Rotterdamse Stijl zijn producten opgenomen die 100% hoogwaardig kunnen worden hergebruikt.
Op regionaal niveau is het convenant Circulair Beton ondertekend. Rotterdam is lid van de Citydeal Circulaire Stad. Rotterdam Circulair presenteerde zich in 2018 tijdens de Innovation Expo op het RDM-terrein.
Beleidsnota Huishoudelijk Afval 2013–2018
Het Rotterdams afvalbeleid heeft tot doel de hoeveelheid huishoudelijk afval die verbrand wordt terug te dringen en het afvalscheidingspercentage verder te verhogen.
De doelstelling minimaal 12% minder huishoudelijk restafval in 2018 (t.o.v. 2011) is ruim gehaald met 14%. De totale hoeveelheid restafval is gedaald van ruim 220.000 ton naar 189.000 ton. Rekening houdend met het toegenomen aantal inwoners komt dit resultaat zelfs op 18% (van 362 kg per inwoner naar 296 kg per inwoner).
Het materiaalhergebruik was in 2018 30,4%. Daarmee is de doelstelling van 32,2% niet behaald. De oorzaak hiervan is voornamelijk de invoering van de gft-inzameling die later in het jaar heeft plaatsgevonden. Gft is in nieuwe wijken in 2017 en 2018 in het najaar geïntroduceerd, zodat inwoners kunnen wennen aan gft scheiden bij lagere temperaturen. Dit levert minder kilo’s op in het jaar van invoering.
In 2018 is 101.000 ton vermeden afvalverbranding gerealiseerd. Die is opgebouwd uit 26.000 ton via de milieuparken, 43.000 ton gescheiden fijn huishoudelijk afval, 14.000 ton gescheiden grof huishoudelijk afval en 18.000 ton minder huishoudelijk afval. Daarmee is ruim meer dan de doelstelling van 89.000 ton afvalverbranding vermeden in 2018.
De aan de afvalstoffenheffing toe te rekenen kosten voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval waren in 2018 59,2 miljoen; 6,8% lager dan in 2011. Daarmee is de doelstelling van een daling van minimaal 4% ten opzichte van 2011 ruim behaald.
De resultaten zijn in belangrijke mate het gevolg van de maatregelen die in 2018 zijn genomen.
Groente-, fruit- en tuinafval (gft)
In 2018 is de uitrol van gescheiden inzameling van gft verder voortgezet met de introductie in Hoek van Holland, Pernis, Pendrecht, Zuidwijk en Lombardijen. Eind 2017 startte de gft-inzameling al in Hillegersberg-Schiebroek en Het Lage Land. In 2018 is daar een geheel jaar gft ingezameld. In 2018 heeft dit 20% meer gft opgeleverd in vergelijking met 2017.
In juni 2018 startte een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar afvalscheidingsgedrag in de hoogbouw. Rotterdam is mede-initiatiefnemer samen met zeven grote gemeenten en onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aan de hand van het gft wordt het afvalscheidingsgedrag van hoogbouwbewoners gemeten. Gedurende het onderzoek worden verschillende interventies doorgevoerd en wordt het effect van deze interventies op het afvalscheidingsgedrag gemeten. De proef loopt door in 2019.
Oud papier en karton (OPK)
Het aantal containers met een grotere inwerpopening voor OPK is in 2018 verder uitgebreid. Hierdoor wordt het makkelijker voor Rotterdammers om grotere formaten in de container te werpen zoals kartonnen dozen van internetbestellingen. Daarnaast is in 2018 een circulaire aanbesteding voor OPK afgerond: OPK uit Rotterdam wordt in Nederland weer verwerkt tot karton.
Als gevolg van de verdere digitalisering wordt minder papier gebruikt. In 2018 is er 2% minder papier ingezameld dan in 2017. Ook in het restafval wordt minder papier aangetroffen.
Glas
In 2018 zijn op verscheidene plekken extra glascontainers geplaatst om het scheiden laagdrempeliger te maken. Daarnaast zijn er in samenwerking met Nedvang proeven uitgevoerd. In IJsselmonde is (op plekken waar meerdere restafvalcontainers stonden) een restafvalcontainer vervangen voor een glascontainer. De eerste ervaringen laten nog geen grote effecten zien. In 2018 werd mede dankzij intensieve communicatie naar bewoners 3% meer glas ingezameld in vergelijking met 2017.
Plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD)
In 2018 in 6% meer PMD gescheiden ingezameld. In maart 2018 werd bekend dat AVR plastic verpakkingsafval en drankenkartons gaat nascheiden uit het restafval. In 2018 is al aangevangen met nascheiding van een klein deel van het restafval. Medio 2019 wordt al het restafval uit Rotterdam nagescheiden op PMD.