Beleid
Stand van zaken beleidsvoornemens 2018
In begroting 2018 is een aantal beleidsvoornemens op het gebied van lokale lasten voor 2018 geformuleerd. Voor deze en enkele andere belangrijke beleidsitems wordt de stand van zaken per ultimo 2018 hieronder geschetst.
Invoering digitale aanslag
Ook in 2018 is de oplegging van de combi-aanslag voor gemeentelijke heffingen voor alle burgers die dit bij Mijn Overheid hebben aangegeven volledig via de berichtenbox verlopen. Het proces verloopt technisch inmiddels soepel. Er is een stijging waar te nemen in het percentage van de aanslagen wat langs deze weg kan worden opgelegd maar dit gaat geleidelijk. Aan de verzending via de berichtenbox zijn overigens inmiddels ook externe kosten verbonden, waardoor het kostenvoordeel ten opzichte van verzending per post nog steeds bestaat, maar wel kleiner wordt. In 2018 heeft vooronderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheid om aanslagen parkeernaheffingen via de berichtenbox te verzenden. Afhankelijk van de overige plannen voor digitalisering en de prioritering daarin wordt dit eventueel in 2019 verder ingericht. Wij volgen nauwlettend de ontwikkelingen bij de Rijksbelastingdienst op dit terrein. Vooralsnog is daar geen beweging waarneembaar om de berichtenbox ook in te zetten voor documenten in het invorderingsproces, zoals kosteloze herinneringen en aanmaningen. Een bijkomend voordeel van gebruik van de berichtenbox is dat het risico op een datalek door een onjuist adres wordt voorkomen.
Meervoudig gebruik van gegevens basisregistraties
Rotterdam heeft klantgerichtheid hoog in het vaandel staan en is continu bezig met nieuwe ontwikkelingen. Eén daarvan is dat burgers en ondernemers niet steeds dezelfde gegevens hoeven aan te leveren bij de verschillende afdelingen binnen de gemeente. In plaats daarvan moet de gemeentelijke organisatie deze gegevens intern delen. Voor de gegevens uit de BasisRegistratie Personen (BRP) is dat al geruime tijd het geval. Daarnaast zijn verschillende koppelingen in ontwikkeling:
- koppeling BAG-WOZ: dit betreft de koppeling van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen met de WOZ-administratie. Rotterdam gaat voor de waardebepaling van onroerende objecten uit van de BAG-gegevens. Door deze koppeling ontstaat er zicht op gegevens die dubbel worden vastgelegd of afwijkende waardes hebben. In het project “gezamenlijk aanpak BAG WOZ” wordt gewerkt aan harmonisatie en synchronisatie van deze samenhangende registraties. Dit project loopt in ieder geval nog door in heel 2019
- koppeling NHR: dit is de aansluiting van gemeentelijke gegevens op de Basisregistratie Bedrijven in de vorm van het Nationaal Handelsregister dat is ondergebracht bij de Kamer van Koophandel. Het gaat hierbij om de gegevens van bedrijven. We ontvangen gegevens uit deze registratie en gebruiken deze binnengemeentelijk, ook al is de wijze waarop nog niet optimaal
- koppeling BRK: dit gaat om de aansluiting op de BasisRegistratie Kadaster, voor de eigendomsgegevens van onroerend goed. Ook hier is een koppeling gerealiseerd. De ontvangen gegevens worden deels geautomatiseerd verwerkt en vergen ook handmatige verrijking
E-dienstverlening en Mijn Loket
De digitale dienstverlening rond lokale heffingen via Mijn Loket is inmiddels nagenoeg compleet: voor alle belangrijke aspecten van de aanslag, zoals betalen, automatische incasso, bezwaar maken, kwijtschelding en betalingsregelingen aanvragen, kan digitaal via Mijn Loket plaatsvinden. 75% van de kwijtscheldingsverzoeken wordt volledig via Mijn Loket afgehandeld, inclusief de inkomens- en vermogenstoets. Voor het aanvragen van een betalingsregeling ligt dat percentage zelfs nog iets hoger. Het opvragen van een taxatieverslag via Mijn Loket is voor woningen al geruime tijd mogelijk. De overheid wil de taxatieverslagen echter ook via Mijn Overheid toegankelijk maken. In 2018 is daarvoor een randvoorwaarde ingevuld door de gebruikte verslagen te harmoniseren en op eenduidige wijze technisch tot stand te laten komen. In 2019 wordt de fase van aansluiting op Mijn Overheid afgerond, zodat naast de waarde (via het WOZ-loket) ook het taxatieverslag (via Mijn Overheid) landelijk beschikbaar komt.
Verruiming lokaal belastinggebied
In het regeerakkoord heeft de hervorming van het gemeentelijk belastinggebied geen prioriteit. In de huidige kabinetsperiode zal deze hervorming niet plaatsvinden.
Afschaffing precariobelasting nutsnetwerken
Op 22 juni 2016 heeft de toenmalige minister Plasterk het wetsvoorstel tot afschaffing van de precariobelasting voor nutsnetwerken ingediend. Op 21 maart 2017 heeft ook De Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel inclusief het amendement Veldman en Fokke waardoor de duur van de overgangstermijn voor gemeenten voor de afschaffing van de precariobelasting voor nutsnetwerken wordt beperkt (van 10 naar 5 jaar). Voor gemeenten die op 10 februari 2016, de datum waarop minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het wetsvoorstel voor afschaffing van de precariobelasting heeft aangekondigd, een verordening met tarief hadden vastgesteld voor precariobelasting op kabels en leidingen geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2022. Onder de overgangsregeling kan een gemeente maximaal heffen naar het tarief zoals dat gold op 10 februari 2016. Voor gemeenten die onder de overgangsregeling vallen, maar na de peildatum het tarief hebben verhoogd, betekent dit dat zij vanaf 1 juli 2017 hun tarief moeten verlagen naar maximaal het tarief van 10 februari 2016. Vanaf 2022 hebben wij te maken met een verlies van opbrengst van circa € 13,5 mln.
Opstellen kadernota lokale lasten 2018-20122
Op 11 november 2018 is de kadernota lokale lasten 2018-2022 door de raad vastgesteld. Hiermee is invulling gegeven aan het beleid op het gebied van lokale heffingen. Dit beleidskader geeft antwoord op vragen als: welke lokale lasten worden in Rotterdam geheven, op grond waarvan, wie betalen deze lasten, wat zijn de opbrengsten; en welke beleidsuitgangspunten gelden hierbij? Daarmee heeft de raad de kaders voor het door het college te voeren lokale lastenbeleid voor de komende jaren vastgesteld. En daarover legt het college periodiek verantwoording af richting raad.