Toelichting indicatoren
Toelichting Inspectie kinderopvanglocaties:
* Als gevolg van de coronasituatie hebben de inspecties in de tweede helft van 2021 op een aangepaste manier plaatsgevonden.
Gezond010: het akkoord
In januari 2020 heeft de raad Gezond010: het akkoord vastgesteld, de Rotterdamse uitwerking van het landelijk preventieakkoord plus het gezondheidsbeleid 2020-2024. 2022 is het derde jaar van het akkoord. 2022 staat in het teken van de doorontwikkeling van het beleid op basis van de resultaten tot nog toe en de veranderingen als gevolg van COVID-19. Tijden de pandemie hebben een nieuwe kwetsbaarheden blootgelegd, de mentale gezondheid van jongeren kwam onder druk te staan. Laagdrempelige preventieve (online) ondersteuning bij mentale gezondheid heeft hierdoor een vlucht genomen en er is veel meer aandacht gekomen voor het belang van mentale gezondheid. In 2022 blijven we inzetten op ondersteuning van de mentale gezondheid met partners en met behulp van het landelijke preventieakkoord mentale gezondheid.
2022 staat ook in het teken van preventie van zorg. Met het 1% Wmo Preventiebudget wordt financieel en organisatorisch de basis gelegd voor een stevigere plek van preventie in het zorglandschap. Met de Rotterdamse inkoopstrategie Wmo-maatwerkondersteuning is tussen 2022 en 2026 jaarlijks 1% van het Wmo budget gereserveerd voor preventieve aanpakken waarvan verwacht wordt dat het duurdere vormen van zorg kan voorkomen.
In 2022 starten de nieuwe aanbieders van welzijn. Ook bij welzijnspartners zal het van belang van preventie van zorg en verbeteren van leefstijl blijvend onder de aandacht worden gebracht onder andere in de samenwerking rond de wijkpreventieketen en de diverse interventies zoals Welzijn op Recept, Gecombineerde Leefstijlinterventie, de gezondheidstrajecten tegenprestatie kandidaten het VGZ preventiepakket.
In 2022:
Collectieve preventie en publieke gezondheid
De coronapandemie heeft het belang van de publieke gezondheid en een gezonde leefstijl onderstreept. Voor bereikbare, betaalbare en kwalitatief goede ondersteuning en zorg voor alle inwoners van Rotterdam-Rijnmond ook in de toekomst, is investeren in collectieve preventie van belang. De GGD zet daarom in op:
Programma-organisatie GGD/GHOR
De GGD en GHOR Rotterdam-Rijnmond zijn sinds januari 2020 actief in de monitoring en bestrijding rondom het coronavirus. Medio 2020 is daartoe een duurzaam en tijdelijk programma corona naast de bestaande organisatie gevormd die de werkzaamheden rondom corona uitvoert. Dit programma is ontstaan vanuit de samenwerking tussen regiogemeenten, GGD, GHOR en de VRR en is opgericht om de periode te overbruggen van de pandemische fase van Corona naar een endemische fase. De reguliere GGD-organisatie heeft daarmee haar handen vrij voor continuering van de niet-corona gerelateerde activiteiten.
Het Programma Corona GGD-GHOR houdt zich bezig met:
De regio Rotterdam-Rijnmond kent één van de laagste vaccinatiegraden in Nederland vanwege de samenstelling van de bevolking. Daarom is in de zomer 2021 de vaccinatiecampagne gericht op specifieke, nog onvoldoende bereikte, doelgroepen en op fijnmazig vaccineren om zo alle inwoners zo goed mogelijk te informeren en de kans te geven een vaccin te halen. Samen met diverse zorgpartners en sleutelpersonen en – organisaties in de wijken is het gelukt om de vaccinatiegraad in bepaalde wijken belangrijk te verhogen. Desalniettemin blijft de vaccinatiegraad in onze regio nog achter, wat vraagt om een langduriger inzet van de fijnmazige aanpak.
Sinds juni 2020 wordt er, na testen voor doelgroepen, grootschalig getest in de GGD-teststraten. In de loop van het najaar 2021 is de capaciteit voor het testen afgeschaald en is o.a. aan de hand van data bepaald waar extra testcapaciteit nodig is. Ook het testlandschap is fijnmazig, risicogericht en schaalbaar ingericht. In Q4 van 2021 liep de testvraag door de toename aan besmettingen enorm op waardoor de testcapaciteit weer succesvol en tijdig is opgeschaald. Bron en contactonderzoek (BCO) was initieel gericht op alle positief geteste personen maar vindt sinds begin 2022 steekproefsgewijs plaats en zal toenemend toegespitst worden op de meest kwetsbaren en op advisering bij uitbraken.
GGD
Het reguliere GGD-werk zoals gezondheid en milieu, TBC-bestrijding, reizigerszorg, technische hygiëne zorg, toezicht kinderopvang en het Centrum Seksuele Gezondheid loopt door. De reguliere meldingen en uitbraken van infectieziekten (hepatitis B, meningokokken) krijgen hernieuwd aandacht. De afgelopen periode is er een toename in het aantal schurftbesmettingen. Waarom is nog niet helemaal duidelijk.
Tijdens de coronapandemie kwamen minder uitbraken voor van andere infecties – behalve schurft - door verhoogde aandacht en verbeterde uitvoering van infectiepreventie, de media-aandacht voor handhygiëne en door social distancing.
Kinderen gezond, veilig en kansrijk op laten groeien tot zelfstandige, zelfredzame en participerende burgers
Hoe doen we dat? Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Voor de bevordering van de gezondheid en het veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren voert CJG Rijnmond de wettelijke basistaak jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit.
Vanwege de coronamaatregelen hebben de afspraken over de uitvoering van deze basistaak JGZ onder druk gestaan. Gelukkig biedt het loslaten van de coronamaatregelen ruimte om de dienstverlening weer als vanouds op te pakken en tegelijkertijd de positieve effecten van bijvoorbeeld het gecreëerde digitale aanbod in te blijven zetten om het bereik te vergroten. De basistaak richt zich op alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Het bereik op de doelgroep 4-18 lag gedurende de coronamaatregelen in 2020 en 2021 ruim beneden het afgesproken minimum van 95%. De lockdowns en schoolsluitingen van 2020 en 2021 zijn belemmerend geweest voor het bereiken van de schoolgaande jeugd. CJG Rijnmond heeft gedurende de Coronatijd in afstemming met de gemeente prioriteit gelegd bij de doelgroep 0-4 jaar en alle kinderen en hun gezinnen die door CJG worden aangemerkt als aandachtkinderen en risicokinderen (in deze uitsnede zit ook de doelgroep kwetsbare kinderen ikv de coronamaatregelen). Dit betekende dat de meeste consulten 0-4 jaar gewoon zijn doorgaan, soms in aangepaste (digitale) vorm en dat de consulten 4-18 plaatsvonden aan de hand van risicosignalen van ouders zelf, scholen en netwerkpartners. Zodra het mogelijk was door heropening van de scholen, heeft het CJG ingezet het bereik van de doelgroep 4-18 jaar via de aanwezigheid van de JGZ op scholen en de reguliere contactmomenten JGZ voor groep 2, groep 7 en VO2. Echter, soms bleek dat het nodig was voor het CJG om op een andere manier te werken. Niet op alle scholen was fysieke aanwezigheid mogelijk en niet alle scholen gaven in deze situatie prioriteit aan het meewerken aan de vragenlijsten van de JGZ. CJG Rijnmond bleef wel altijd voor alle scholen beschikbaar rondom zorgleerlingen in de vorm van overleg en afstemming of een extra contactmoment. In doelgroep schoolgaande kinderen zijn dus niet alle kinderen in beeld gebracht maar wel de meest kwetsbare. Na het loslaten van de coronamaatregelen heeft het CJG haar dienstverlening weer zoveel mogelijk herpakt en zijn de contactmomenten grotendeels hervat op de oorspronkelijke manier. Toch lopen zij voor de doelgroep 4-18 soms nog aan tegen de belemmering aan dat niet alle scholen direct tijd en ruimte hebben gemaakt voor de aanwezigheid van het CJG. Vanuit de gemeente is specifieke aandacht gevraagd voor het op orde krijgen van het bereik van de schoolgaande jeugd. Onder andere met het ontwikkelen van een pilot voor een contactmoment op 9-jarige leeftijd laat het CJG zien dat zij werken aan mogelijkheden om het bereik 4-18 te vergroten. In 2022 zullen wij samen met het CJG het bereik monitoren en wanneer nodig vragen wij in afstemming aanpassing van het aanbod of mogelijkheden tot verhoging van het bereik van deze doelgroep.
CJG
Door de Coronamaatregelen heeft het CJG sinds 2020 haar dienstverlening in aangepaste vorm moeten uitvoeren. De nadruk is hierbij komen te liggen op het zoveel mogelijk voldoen aan het Landelijk Professioneel Kader en de wettelijke taken en de doelgroep 0-4 jaar. Ook heeft het CJG zich ingezet voor de kwetsbare kinderen en gezinnen. De dienstverlening is noodgedwongen aangepast aan de omstandigheden en de coronamaatregelen bieden inzicht in voor welke activiteiten fysiek contact nodig is en welke activiteiten (ook) op een andere manier of op een ander moment aangeboden kunnen worden. Deze gewijzigde dienstverlening moet nog nader worden geëvalueerd en de ervaringen en resultaten van de evaluatie zullen meegenomen worden in de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. Om het bereik JGZ ondanks Corona te kunnen blijven realiseren werden een aantal prestaties uit het aanvullende pakket opnieuw niet of beperkt worden uitgevoerd in 2021. De focus in 2021 lag onverminderd op de contactmomenten en vaccinaties voor de doelgroep 0-4 jaar en de extra consulten voor alle kinderen en hun gezinnen die door CJG worden aangemerkt als aandachts- en risicokinderen én de kinderen en gezinnen waarover risicosignalen zijn van ouders, scholen en netwerkpartners. Voor de tweede helft van 2021 en voor 2022 heeft het CJG in afstemming met de gemeente een aanpak ontwikkeld om de basis voor de doelgroep 0-18 jaar weer op orde te krijgen en worden afspraken gemaakt aangaande de haalbaarheid van het aanvullende pakket. Deze afspraken worden momenteel gemonitord. Op dit moment is de verwachting dat aangepaste afspraken binnen de bestaande begroting kunnen worden gemaakt, door eventuele verschuivingen binnen de budgetten.
Vaccinatiegraad voor kinderziektes
De vaccinatiedagen voor de vaccinaties vanaf 9 jaar zijn in 2020 vanwege Corona afgezegd en werden in eerste instantie verplaatst naar het najaar. Door het voortduren van de Corona maatregelen is ervoor gekozen individuele afspraken te maken om kinderen en jongeren te vaccineren, ook voor de MenACWY-vaccinatie voor 14-jarigen. In het jaar 2021 heeft CJG Rijnmond deze individuele afspraken voortgezet, maar zijn ook weer grootschalige vaccinatiemomenten ingezet, welke in 2022 worden voortgezet. De opkomst was bij het eerste moment in 2021 nog tegenvallend, waardoor het CJG de mogelijkheid heeft aangeboden om de gemiste vaccinatie in te halen op een individueel moment. Intussen worden de vaccinaties voor de kinderen vanaf 4 jaar weer grootschalig aangeboden, terwijl er tegelijkertijd een pilot loopt voor een individueel contactmoment op 9-jarige leeftijd gecombineerd met de betreffende vaccinaties. Hierdoor richten de vaccinatiedagen zich specifiek op de oudere jeugd. De vaccinatiegraad bij de jonge kinderen lag in 2021 voor alle vaccinaties rond de 90%. Voor de oudere kinderen lag de vaccinatiegraad lager, op ruim 79%, met als uitzondering HPV. Hoewel dit percentage gestegen is ten opzichte van eerdere jaren, heeft de HPV-vaccinatie met bijna 45% het laagste bereik. Hiermee blijft Rotterdam achter op de gemiddelde vaccinatiegraad voor de HPV in de regio Rijnmond (52,5 %) en landelijk (63,1%). De gemiddelde totale vaccinatiegraad is in 2021 iets afgenomen ten opzichte van de gemiddelde vaccinatiegraad in 2020, namelijk van 85,2% in 2020 naar 83,6% in 2021. Het CJG beoogt door middel van gerichte aandacht voor de doelgroepen die moeilijk worden bereikt, de vaccinatiegraad te verhogen. Zij doen dit door hun professionals verder te trainen, door te werken met een planbelbureau om mensen te herinneren aan hun afspraken en door cultuur-sensitief te werken. Hiermee zetten zij zich niet alleen in voor niet-westerse gezinnen, maar ook voor gezinnen die op basis van hun geloofs- of levensovertuiging twijfels hebben over vaccineren.
Waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen
In het eerste kwartaal van 2022 hadden kinderopvangorganisaties nog steeds te maken met de effecten van het coronavirus, er was veel uitval van personeel door ziekte en quarantaine en sommige groepen of locaties moesten tijdelijk hun deuren sluiten.
Ook op dit moment is het personeelstekort nog aanzienlijk. De Rotterdamse Denktank Personeelstekort Kinderopvang heeft recent een advies uitgebracht aan de sectorkamer Jonge Kind over mogelijke maatregelen voor de aanpak van het probleem op korte en middellange termijn. Aan dit advies zal in 2022 verdere uitvoering worden gegeven.
De GGD heeft vanaf het begin van het jaar het toezicht op de kwaliteit van de voorzieningen ‘als vanouds’ kunnen uitvoeren, met enige beperkingen vanwege corona (per toezichthouder maximaal één locatiebezoek per dag). De uitvoering van de inspecties in de regio ligt op schema, gericht op het voldoen aan de wettelijke norm om 100% van de locaties jaarlijks te inspecteren en op het inspecteren van 20% van het gastouderbestand (wettelijke eis is 5%).
In een regionale werkgroep van gemeenten en GGD wordt de invoering van flexibel toezicht (meer ruimte voor maatwerk, wettelijk verplicht per 1-1-2024) voorbereid door in 2022 in enkele gemeenten en bij enkele houders pilots met flexibel toezicht uit te voeren.
Ook het verdiepend toezicht dat de GGD op verzoek van de gemeente uitvoert is opgestart. Naar verwachting zullen in 2022 ruim 60 locaties een locatiebezoek krijgen waarbij de uitvoering van de voorschoolse educatie onderwerp van gesprek is.
Toezicht Kinderopvang
Goede kinderopvang die voor de jongste inwoners van de stad een belangrijke basis is voor hun verdere ontwikkeling door toezicht op en handhaving van de kwaliteit van kinderopvangvoorzieningen in Rotterdam.
Voorkomen en versterken
Uitvoeren wettelijke taak bestrijding infectieziekten inclusief bestrijding bijzonder resistente micro-organismen
Het bestrijden van infectieziekten bij kwetsbare mensen door verspreiding als gevolg van overplaatsingen tussen ziekenhuizen en
zorginstellingen. Bij deze groep heeft de infectie relatief vaak ernstige complicaties tot gevolg. Daarnaast is de inzet gericht op het tegengaan van resistentie tegen antibiotica bij micro-organismen.
Preventie op de kaart
De urgentie om te investeren in gezondheid is groter dan ooit. COVID-19 heeft ons er opnieuw op gewezen hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een gezond leven. Ons doel is om preventie een stevige plek te geven in de hele stad. We gaan een goede infrastructuur voor preventie neerzetten. Hiervoor dient de samenwerking tussen het medische- en sociale domein verbeterd worden, en dienen beschikbare (leefstijl)interventies geïmplementeerd worden. We beginnen in 2022 in drie gebieden en breiden gefaseerd uit naar de overige delen van de stad.
GGD 3.0
We gaan voor een robuuste en slagvaardige GGD-organisatie voor Rotterdam en de regio Rijnmond, die ook in geval van crisis in staat is de publieke gezondheid te beschermen en te bevorderen. Door kennis- en datagedreven te werken kan de GGD gezondheidsrisico’s signaleren, opvolgen, bestrijden en voorspellen. Waar nodig bestrijdt de GGD ziekten, maar de focus ligt op het voorkómen van ziekte door een gezonde leefstijl in een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving.
Coronabestrijding
In 2022 zijn we ook nog bezig met de bestrijding van corona. Afhankelijk van landelijke ontwikkelingen wordt ingezet op het opsporen van het virus, het bestrijden van uitbraken,
het beschermen van kwetsbare groepen, locaties en gebeurtenissen en zorg continuïteit.
Gezond010: het akkoord
De kern van onze inzet vanuit de gemeente is:
Tegelijkertijd houden we als gemeente de basis op orde en voeren onze wettelijke publieke gezondheidstaken excellent uit. Zoals investeren in gezonde lucht, vaccinatiegraad op peil brengen/houden en infectieziekten bestrijden.
Toezicht Kinderopvang
Uitvoering van de gemeentelijke taken op grond van de wet Kinderopvang, namelijk:
Voorkomen en versterken
Met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) legt de gemeente een sterke basis. Het CJG heeft kinderen van 0-18 jaar in beeld om tijdig afwijkingen te signaleren. Het CJG onderzoekt, monitort, adviseert en vaccineert en voert hiermee haar wettelijke taak uit. De CJG kerntaken begeleiden, adviseren en voorlichten, afstemmen van zorg, het aansluiten van de formele netwerken en beleidsadvisering, ondersteunen hierbij.
De JGZ uitgevoerd door het CJG is een belangrijke pijler voor het preventieve jeugdbeleid. De JGZ heeft alle kinderen in beeld, zodat afwijkingen in de normale ontwikkeling tijdig kunnen worden gesignaleerd. Afhankelijk van de ernst van het signaal (mede bepaald op basis van een taxatie van de eigen kracht van het kind en het gezin) ontvangen kinderen en hun ouders extra begeleiding en advies. Dit is een voorziening die door de professionals van het CJG in het wijknetwerk wordt geleverd, nabij en op maat. Wanneer er een ander type ondersteuning nodig is, of zorg, vindt daarover afstemming plaats in het netwerk en vindt - indien er sprake is van problematiek op verschillende leefdomeinen – een doorverwijzing plaats naar het wijkteam. De gemeente is in gesprek met het CJG om het bereik van alle kinderen en dan met name voor de doelgroep 4-18 jaar blijvend te behalen en we kijken naar mogelijkheden om de signalerende en toeleidende rol van het CJG in het veld van de kinderopvang en het onderwijs te kunnen vergroten.
Naast de basisvoorziening JGZ (signalering en monitoring, informatie en voorlichting, begeleiding en advies) is CJG vanuit haar expertiserol m.b.t. jeugdgezondheid en opvoeden en opgroeien het aanspreekpunt voor preventieve partners opvoeden en opgroeien in het wijknetwerk Daarnaast heeft zij een belangrijke rol in het bevorderen van het pedagogisch klimaat in de wijk en het samen met de gemeente tot stand brengen van een sluitend en passend aanbod opvoedondersteuning in de gebieden. Hiervoor wordt de beleidsadviesfunctie van de JGZ en de specifiek voor Rotterdam ontwikkelde netwerkregiefunctie ingezet.
Rijksvaccinatieprogramma: Het realiseren van een dekkingsgraad van 95% op de vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2019 bij de gemeenten neergelegd. Het Rijksvaccinatieprogramma wordt integraal uitgevoerd door de uitvoeringsorganisaties JGZ. CJG Rijnmond is de uitvoeringsorganisatie JGZ in de regio. De vaccinaties maken onderdeel uit van het kader verantwoorde zorg (het vroegere contactmomentenschema) en het bereik van de JGZ. Net als bij het basispakket JGZ wordt de uitvoering van het RVP gezamenlijk gefinancierd door de gemeenten die deel uitmaken van de Raad voor het Publiek Belang van het CJG (deze regio gelijk aan de GGD regio minus Capelle a/d IJssel). Voor een bescherming tegen infectieziektes wordt uitgegaan van een minimale vaccinatiegraad van 95%. Samen met het ministerie en RIVM worden door de gemeenten maatregelen ingezet om de vaccinatiegraad op peil te houden.
Bestrijding bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
De regio Rotterdam Rijnmond draagt bij aan landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen. Rotterdam-Rijnmond vormt met de regio’s Zuid-Holland Zuid en Zeeland een regionaal zorgnetwerk om aan de hand van 11 VWS doelstellingen te werken aan bestrijding van antibioticaresistentie. Er is van dit netwerk subsidie ontvangen om MUIZ door te ontwikkelen, en meer doelgroepen zoals gehandicaptenzorg en thuiszorg, aan te laten sluiten. Inmiddels wordt MUIZ verder landelijk uitgerold. Een aantal andere GGD’en is aangesloten of heeft concrete belangstelling hiertoe getoond. De GGD Rotterdam-Rijnmond ondersteunt dit, tegen betaling. Tegelijkertijd is besloten dat op termijn de centrale aansturing van MUIZ bij GGD-GHOR wordt belegd. Momenteel wordt onderzocht hoe de overdracht moet worden vormgegeven.
Programma Corona GGD-GHOR
Het Programma Corona GGD-GHOR wordt (afhankelijk van landelijke ontwikkelingen) in de 2e helft van 2022 afgebouwd en wordt een uitvoeringsorganisatie die gericht is op testen, traceren en vaccineren. Voor de andere onderdelen van de programma-organisatie is door het Programma Transitie een plan uitgewerkt om deze zo veel mogelijk te borgen binnen de reguliere GGD en GHOR-organisaties. Binnen het Programma Transitie zijn de volgende drie projecten:
We hebben inmiddels geleerd dat het coronavirus ons kan blijven verrassen en onder ons zal blijven. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig. Hier wordt regionaal en landelijk aan gewerkt.
.
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Inspectie kinderopvanglocaties / tijdig besluiten aanvragen register/ handhaving op rapporten met overtredingen | Streefwaarde | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |
Realisatie | 97% | 100% | 60% | 100% | |||
Aantal rapporten inspectie kinderopvanglocaties met overtredingen | Streefwaarde | 45% | 45% | 40% | 35% | 30% | |
Realisatie | 27% | 22% | 42% | ||||
Toelichting Inspectie kinderopvanglocaties:
* Als gevolg van de coronasituatie hebben de inspecties in de tweede helft van 2021 op een aangepaste manier plaatsgevonden.
Overzicht van baten en lasten Volksgezondheid | Realisatie 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | Raming 2026 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 177.625 | 57.667 | 13.679 | 13.645 | 13.645 | 13.645 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 175.113 | 54.482 | 9.976 | 9.942 | 9.942 | 9.942 | |
Overige opbrengsten derden | 2.512 | 3.185 | 3.703 | 3.703 | 3.703 | 3.703 | |
Lasten exclusief reserves | 209.839 | 92.549 | 41.929 | 41.924 | 41.910 | 41.910 |
|
Apparaatslasten | 122.721 | 39.529 | 16.641 | 16.641 | 16.643 | 16.643 | |
Inhuur | 99.076 | 21.325 | 226 | 226 | 226 | 226 | |
Overige apparaatslasten | 653 | 463 | 468 | 468 | 470 | 470 | |
Personeel | 22.992 | 17.742 | 15.946 | 15.946 | 15.946 | 15.946 | |
Intern resultaat | 4.179 | 343 | 134 | 134 | 134 | 134 | |
Intern resultaat | 4.179 | 343 | 134 | 134 | 134 | 134 | |
Programmalasten | 82.939 | 52.676 | 25.154 | 25.149 | 25.133 | 25.133 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 56.317 | 24.303 | 4.236 | 4.225 | 4.225 | 4.225 | |
Kapitaallasten | 19 | 18 | 18 | 18 | 0 | 0 | |
Overige programmalasten | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sociale uitkeringen | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 26.592 | 28.355 | 20.900 | 20.906 | 20.908 | 20.908 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -32.214 | -34.882 | -28.250 | -28.279 | -28.265 | -28.265 | |
Saldo voor reserveringen | -32.214 | -34.882 | -28.250 | -28.279 | -28.265 | -28.265 | |
Reserves | 1.565 | 399 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 1.565 | 399 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -30.649 | -34.484 | -28.250 | -28.279 | -28.265 | -28.265 |
Bijstellingen Volksgezondheid | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | Raming 2026 |
||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Oorspronkelijke begroting 2022 | -33.054 | -32.876 | -32.860 | -32.850 | -32.850 | ||
Bijstellingen Eerste Herziening 2022 | -1.430 | 4.626 | 4.581 | 4.584 | 4.584 | ||
Bijdrage Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginovatie (ZonMW) | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Rijksbijdrage Aanvullende seksuele gezondheid | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Rijksbijdrage Preventieakkoord | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | -1.430 | 4.626 | 4.581 | 4.584 | 4.584 | |
Begroting na wijzigingen | -34.484 | -28.250 | -28.279 | -28.265 | -28.265 |
Bijdrage Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginovatie (ZonMW)
Voor de uitwerking van Vitaal Ouder worden is de bijdrage van ZonMW in 2022 € 61 ontvangen. Zowel de baat als de lasten zijn verwerkt.
Rijksbijdrage Aanvullende seksuele gezondheid
Voor de uitvoering van aanvullende seksuele gezondheid is een rijksbijdrage in 2022 van € 370 ontvangen. Zowel de baat als de lasten zijn verwerkt.
Rijksbijdrage Preventieakkoord
Voor de uitvoering van het Preventieakkoord is een rijksbijdrage in 2022 van € 200 ontvangen. Zowel de baten als de lasten zijn verwerkt.
Technische wijzigingen
In taakveld Volksgezondheid zijn er diverse technische wijzigingen geweest. Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven. De grootste wijzigingen zijn:
Beleidskaders
De gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, in om de gezondheid te beschermen.
Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Dit doet de gemeente samen met tal van partners. Onder dit taakveld vallen de taken van de GGD op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg van de Centra Jeugd en Gezin, en de gemeentelijke gezondheidspreventie.
Het taakveld omvat de taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is met betrekking tot de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg en de gezondheidsbevordering.