Het doel van de Rotterdamse Film- en Mediavisie is het stimuleren en ontwikkelen van de Rotterdamse sector door hen een steuntje in de rug te geven. Begin 2022 is teruggeblikt op de uitvoering van de visie: een vijfkoppig team (Rotterdam Film Media Office) draagt zorg voor meer dan duizend draaidagen per jaar, de beste lokale omroep van Nederland, meerdere vip-trajecten (bijzonder vergunningstraject) en een film- en mediasector die zich snel en positief ontwikkelt.
In 2022 wordt de uitvoering gecontinueerd. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de geconstateerde beperkingen en hiaten, zoals het ontbreken van een financieringsmogelijkheid voor (middel)lange producties.
De Bibliotheek Rotterdam is ook tijdens de laatste lockdown die van start ging op 19 december 2021, opengebleven. Op 25 februari 2022 zijn alle voor de bibliotheek geldende coronamaatregelen afgeschaft. Dat is niet alleen positief voor de informatiefunctie van de bibliotheek maar ook voor de sociale en maatschappelijke functie ervan. Voor veel Rotterdammers is Bibliotheek Rotterdam een vertrouwde plek om te lezen, leren, ontspannen of elkaar te ontmoeten.
In juli 2022 wordt het winnende schetsontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek bekend gemaakt. Het winnende ontwerpteam krijgt dan tot medio 2023 de tijd om de schets uit te werken tot een voorlopig ontwerp. Naar verwachting zal Rotterdam bij uitvoering van het ontwerp rond 2029 beschikken over een nieuwe Centrale Bibliotheek die klaar is voor de toekomst, een visitekaartje is voor de stad, een huiskamer voor alle Rotterdammers en een voorbeeld voor de bibliotheekwereld. Tijdens de verbouwing, vanaf 2025 tot en met de oplevering in 2029 wordt de bibliotheek tijdelijk gehuisvest aan de Librijesteeg.
Ontwikkelingen 2023-2026
Rotterdamse Cultuurvisie
In de Rotterdamse Cultuurvisie; Cultuur ondersteunt de veranderingen in de stad geeft de gemeente de uitgangspunten aan voor het cultuurbeleid op langere termijn. Centraal in het beleid staan inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit. Rotterdam staat voor een culturele sector waarin voor iedere Rotterdammer zonder onderscheid een plek is, als bezoeker, als personeel of als maker. Nieuw aanbod en nieuwe genres krijgen de ruimte. Intensieve samenwerking en wederzijdse verbondenheid zijn kernbegrippen. De thema’s voor het cultuurbeleid voor de langere termijn zijn leidend in de beleidsnota’s, -kaders en -regelingen op het gebied van cultuur in de komende jaren, zoals het beleidskader voor de Bibliotheek, het architectuurbeleid, de popvisie, het Cultuurplan en de regelingen voor projectsubsidies.
Cultuurplan 2021-2024
Met het Cultuurplan ligt vast welke culturele organisaties in de jaren 2021-2024 kunnen rekenen op een jaarlijkse subsidie van de gemeente. Naast de artistieke betekenis van de aanvragers is hun bijdrage aan de drie beleidsspeerpunten inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit een belangrijk criterium bij de beoordeling van hun plannen voor de periode 2021-2024.
Herstel en transitie na de coronacrisis
In het voorjaar van 2021 deed de Denktank New Deal Cultuur Rotterdam aanbevelingen aan het gemeentebestuur en de cultuursector om de sector overeind te houden (noodsteun zo lang het nodig was) en na het einde van de coronapandemie zo snel mogelijk te laten herstarten en een transitie mogelijk te maken naar meer weerbaarheid, wendbaarheid en veerkracht dan voor corona. Het herstartprogramma is vrijwel afgerond met een stedelijke campagne om publiek weer te attenderen op de culturele activiteiten in de stad. De voorbereiding van het transitieprogramma is gestart en krijgt nog voor de zomer een kick-off.
De Denktank is een initiatief uit de cultuursector zelf. De gemeente heeft dit initiatief omarmd en ondersteund. Mariëtte Hamer, tot begin 2022 voorzitter van de SER, was bereid het voorzitterschap op zich te nemen. Voor de uitvoering van de aanbevelingen heeft het college van burgemeester en wethouders in 2021 € 6,3 miljoen uitgetrokken. De na aftrek van uitgaven voor noodsteun en herstart resterende middelen (naar verwachting ongeveer € 3 miljoen) zullen worden ingezet voor de transitie van de sector.
Film, Media en Bibliotheek
Op basis van de in 2019 vastgestelde Film- en Mediavisie zet de gemeente ook in 2022 in op het versterken van het Rotterdamse film- en mediaklimaat. Met het oog op samenhang in het stelsel van ondersteuningsinstrumenten is een centraal aanspreekpunt ingericht voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van het film- en mediabeleid, het Rotterdam Film and Media Office (RFMO).
In augustus 2022 is de deadline voor het indienen van plannen voor de nieuwe vijfjarige concessieperiode van de Rotterdamse lokale omroep. Volgens de geldende procedure moet de gemeenteraad vervolgens een advies uitbrengen aan het Commissariaat van de Media. In februari 2023 start de nieuwe concessieperiode.
Het voornemen de Centrale Bibliotheek ingrijpend te vernieuwen wordt in 2022 verder uitgewerkt. Het team dat in juli 2022 de prijsvraag voor het schetsontwerp wint, krijgt tot medio 2023 de gelegenheid dit verder uit te werken tot een voorlopig ontwerp. Tijdens de verbouwing, vanaf 2025 tot en met de oplevering in 2029 wordt de bibliotheek tijdelijk gehuisvest aan de Librijesteeg.