Begroting 2024 en Tweede Herziening 2023

Rotterdam: Eén stad

Doel: Verstedelijken en verbinden Pagina 58

Doel: Verstedelijken en verbinden

Wat willen we bereiken?

Rotterdam werkt met vereende krachten aan de bouwopgave van de stad. Een belangrijk onderdeel daarvan is een efficiënt proces van vergunningverlening. Dat betreft niet alleen de bouwgerelateerde vergunningverlening. Maar ook de vergunningverlening met een raakvlak met het fysieke domein, zoals vergunningen voor standplaatsen, Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV), woningvorming en -splitsing. Ook dragen we zorg voor actuele kaders en voldoende participatie.  

Daarmee faciliteren we de bouwopgave, de ruimtelijke ordening en bewaken we de ruimtelijke kwaliteit. Zo dragen we bij aan:  

  • goede groei van de stad
  • een toekomstbestendige stad  
  • leefbare wijken 

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Faciliteren bouwopgave 
    Het college blijft zich deze collegeperiode inspannen voor een hoge bouwproductie. Participatie bij de totstandkoming van plannen wordt gestimuleerd. Met als doel een zo groot mogelijk draagvlak en het verminderen van het aantal bezwaar- en beroepsprocedures. Met de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (beide per 1 januari 2024) ontstaan belangrijke wijzigingen in de vergunningverlening. De Wkb is gericht op privatisering van toezicht op de bouwproductie. De gemeente blijft echter bestuurlijk verantwoordelijk voor het beoordelen, toezicht en ingrijpen wanneer dat nodig is. 

  • Bewaken ruimtelijke kwaliteit
    • Integratie huidige welstandbeleid in het kader van de invoering Omgevingswet per 1 januari 2024 

    • Actualisatie Welstandsnota in verband met invoering Omgevingswet 

    • Verduurzaming van erfgoed: verruiming mogelijkheden tot het plaatsen van zonnepanelen op erfgoed 

  • Faciliteren ruimtelijke ordening

    De bestemmingsplannen vormen het planologische-juridische kader van de stad. Op grond van wettelijke voorschriften dienen deze bestemmingsplannen actueel te zijn. Daarnaast passen we deze bestemmingsplannen aan naar aanleiding van concrete initiatieven en politieke wensen.   

    Een van de onderdelen van de transitie is het omzetten van de huidige gebieds- en projectbestemmingsplannen naar hét Omgevingsplan voor heel Rotterdam. Op het moment van de inwerkingtreding van de Omgevingswet vormen de geldende bestemmingsplannen, tijdens de transitiefase, het tijdelijke omgevingsplan. Het omgevingsplan is breder. De ruimtelijk relevante zaken worden vastgelegd, maar ook de regels voor de fysieke leefomgeving. Het deel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor het kappen van bomen bijvoorbeeld wordt straks opgenomen in het omgevingsplan.  

    Het grondgebied van Rotterdam is nu opgedeeld in ongeveer 150 bestemmingsplannen. Deze worden opgedeeld in 39 gebieden, die omgezet moeten worden naar één omgevingsplan. Hiervoor is een planning gemaakt, die niet in beton gegoten is. Voor deze omzetting (transitiefase) hebben we tot eind 2030 de tijd. In de transitiefase werken we zoveel mogelijk beleidsneutraal.

Indicator Realisatie
2021
Realisatie
2022
Realisatie
2023
Raming
2024
Raming
2025
Raming
2026
Raming
2027
Omzetten gemiddeld aantal gebieden per jaar
naar omgevingsplannen 
N.v.t. N.v.t. N.v.t. 6 6 6 6