Begroting 2024 en Tweede Herziening 2023

Rotterdam: Eén stad

Sustainable development goals Pagina 222

Sustainable development Goals (SDG, Duurzame ontwikkelingsdoelen)

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Ook Rotterdam heeft de SDG’s omarmd en heeft zich aangesloten bij de VNG-campagne ‘Gemeenten 4 Global Goals’. In beleid en plannen zoals het Rotterdams Weerwoord, ‘Uit de Knoop’, Gezond010 en Veilig@Rotterdam zijn doelen en indicatoren opgesteld die een duidelijke relatie hebben met de SDG’s. Ook bedrijven en organisaties in Rotterdam waaronder de Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Unilever en Verstegen spices hebben de SDG’s doorgevoerd in hun bedrijfsvoering.

Crisissen op het gebied van wonen, energie, klimaat en verdeling van de samenleving leggen extra druk op het realiseren van de ambities van onze stad. Het brede welvaartsbegrip en de duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen dienen als gemeenschappelijke stip op de horizon voor alle partijen, in Rotterdam maar ook regionaal en (inter)nationaal, en bieden een gedeelde taal en helpen de krachten van partijen te bundelen. Zo versterken we de samenwerking met onze partners én vergroten we de kansen van Rotterdam om meer Europese subsidies te verwerven om samen te bouwen aan de toekomst van de stad.

Daartoe verschijnt een Rotterdamse rapportage over de duurzame doelen (internationaal heet dat een ‘Voluntary Local Review’ (VLR)): een overzicht dat laat zien hoe Rotterdam ervoor staat op elk van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, wat de aanpak is om de situatie verder te verbeteren en welke inspirerende praktijkvoorbeelden van werken met SDG’s er in de stad te vinden zijn. 

In de strategische verkenning aan de hand van indicatoren die inzicht bieden in de Staat van de Stad legt de gemeente Rotterdam een link naar het brede welvaartsbegrip en de duurzame doelen: we brengen niet alleen de welvaart van de stad in kaart, maar juist ook het welzijn, alles wat mensen van waarde vinden. En dat niet alleen nu en hier, maar ook ‘elders’ en ‘later’. We willen de negatieve consequenties van onze keuzes niet afwentelen op latere generaties of op plekken elders in de wereld. Zo geven we richting aan beleid en uitvoering en vertalen we een abstract en mondiaal verhaal, naar een Rotterdams verhaal met concrete doelen voor de stad.

De paragraaf Sustainable development goals en de begroting van gemeente Rotterdam

In onderstaande dwarsdoorsnede van de begroting treft u een rapportage over SDG’s aan de hand van bestaand en voorgenomen beleid de aandachtspunten in de realisatie daarvan. Bij elke SDG wordt aangegeven in welk begrotingsprogramma het bestaande beleid is beschreven en welke bestaande collegetargets relevant zijn.  

image

Geen armoede (SDG 1) en geen honger (SDG 2)

SDG 1 richt zich op het beëindigen van armoede in alle vormen. Rotterdam gebruikt de definitie van het SCP: armoede is de situatie dat mensen gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden. 

Vanwege de (gevolgen van) de energiecrisis en de stijgende inflatie, zal het aantal Rotterdammers in armoede groeien. Energiearmoede is een belangrijk en snelgroeiend probleem. Met o.a. de Rijksgelden die we ontvingen, is een aantal projecten opgestart (zoals energieklussers) om energiearmoede tegen te gaan.

 In september 2023 is het beleidskader ‘Rotterdam voor Iedereen- samen sterk tegen armoede en schulden’ vastgesteld door de gemeenteraad. De ambitie van het college met dit beleidskader is drieledig:

  • We helpen meer Rotterdammers uit de problematische schulden.
  • We beperken de gevolgen van het leven met financiële problemen door hen te ondersteunen met aanvullende begeleiding en inkomensondersteunende regelingen zolang de schulden bestaan. Wij zetten in op het meer centraal toegankelijk maken van het gemeentelijk hulpaanbod, zowel de inkomensondersteunende voorzieningen als de schulddienstverlening.
  • We zorgen ervoor dat minder Rotterdammers – en dus ook minder kinderen – leven in armoede. Met effectief en preventief beleid doorbreken we de intergenerationele ‘armoedecirkel’, zodat kinderen en jongeren een beter perspectief krijgen om zich gezond, veilig en kansrijk te ontwikkelen.

Deze ambities zijn omgezet in 10 concrete doelen waarmee het college een bijdrage levert aan SDG 1 (geen armoede).

 

Begrotingsprogramma’s: Armoede, schuldhulpverlening, integratie en samenleving, Zorg, welzijn en wijkteams, Sport en recreatie, Energietransitie

Collegetargets:

  • Collegetarget ondersteuning aanpak schulden

 

 

image

Goede gezondheid en welzijn (SDG 3)

Vitale Rotterdammers zijn van grote waarde voor de stad: zij kunnen hun talenten beter ontplooien en zetten zich meer in voor hun stad. Vitaliteit draagt ook bij aan kansengelijkheid. Vitale inwoners doen minder beroep op zorg en ondersteuning. Vanuit het programma Volksgezondheid investeert de gemeente in fysieke en mentale gezondheid van Rotterdammers en ineen gezonde leefomgeving, door inspanningen gericht op:

  • Gezonde leefstijlen door meer bewegen en gezonde voeding, het vroeg herkennen van gezondheidsrisico’s en samenwerking tussen het medisch domein en het sociaal domein
  • Het verbeteren van de leefomgeving met gezonde woningen, bijvoorbeeld door het verwijderen van loden leidingen en het aanpakken van beschimmeling van huizen. De woningvoorraad moet voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit Bestaande Bouw. Met de Aanpak basiskwaliteit wordt bijvoorbeeld schimmelproblematiek voorkomen door de inzet op goede ventilatie. Enkel glas wordt vervangen door dubbel glas waar dat meegenomen kan worden bij onderhoudswerkzaamheden.
  • De verschuiving van het behandelen en genezen van ziektes naar het voorkomen van ziektes.

Rotterdammers kunnen met hun vraag voor hulp en ondersteuning terecht bij de Vraagwijzer, de stedelijke loketten (Centraal Onthaal Volwassenen, Centraal Onthaal Jongeren en Centraal Onthaal Gezinnen) het Jongerenloket of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Rotterdammers krijgen hier informatie en advies of worden doorgeleid naar verdere ondersteuning, hulp of zorg. Rotterdammers weten de Vraagwijzer steeds beter te vinden. Tijdens de open inloop worden meer Rotterdammers gezien en geholpen en ook het aantal afspraken neemt toe. Daarnaast wordt vanuit de Vraagwijzer continu bekeken waar kan worden aangesloten in de wijk, om te voorzien in een laagdrempelige toegang tot ondersteuning en zorg, zoals een spreekuur in een Huis van de Wijk, een stand hebben op een markt of langsgaan bij een bepaald wooncomplex.

De wijkteams helpen momenteel jaarlijks ongeveer 10.000 Rotterdammers met complexe en/of meervoudige problematiek, zoals kwetsbare zwangeren, bankslapers, gedupeerden toeslagenaffaire, slachtoffers van huiselijk geweld, zorgmijders, gezinnen met opvoedondersteuningsvragen en het voorkomen van huisuitzettingen. Door hun centrale plek in het stelsel van Rotterdamse zorg en ondersteuning hebben de wijkteams intensieve contacten met het wijknetwerk en zijn zij in veel gevallen de toegang tot inzet van meer specialistische ondersteuning in de vorm van arrangementen. Soms moeten wijkteams overbruggingszorg leveren doordat er een wachtlijst is bij sommige vormen van andere zorg.We nemen verschillende maatregelen om de wachttijden terug te dringen: wijkteams ondersteunen elkaar door het overnemen van werk. Er is een inzet van extra personeel in de wijkteams. De procedure van aanmelding is verbeterd zodat Rotterdammers sneller op de juiste plek geholpen kunnen worden. Er is meer specialistische jeugdhulp ingekocht. Partners van het wijkteam worden geactiveerd om ook hun rol op te pakken bij het op orde brengen van de basis. Er wordt extra geïnvesteerd in schoolzorgteams zodat het schoolmaatschappelijk werk zelf meer ondersteuningsvragen op school kan oplossen.

Met ouderen en de samenwerkingspartners in de stad hebben we een actieagenda Ouderen opgesteld, die dit najaar voorgelegd zal worden aan de gemeenteraad. Deze actieagenda is de uitwerking van de ambities van dit college en het vervolg op het in december afgeronde uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer. De inzet vanuit de actieagenda voor ouderen komt bovenop de geborgde activiteiten uit het uitvoeringsprogramma. Een belangrijke ambitie is om de meest dementievriendelijke stad van Nederland te worden, daarvoor is een actieplan dementie opgenomen binnen de actieagenda.

Om ouderen in Rotterdam zo prettig mogelijk oud te laten worden wordt gewerkt aan de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats en de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen. Het aantal Thuisplusflats in Rotterdam zal worden uitgebreid door middel van een aanbesteding. Om te komen tot een uitbreiding naar 20 Thuisplusflats in de stad, is een aanbesteding gestart. De aanbestedingsstukken worden naar verwachting in Q3 van dit jaar gepubliceerd. Het streven is dat de nieuwe contracten in 2024 ingaan. Ten aanzien van de nieuwbouw, is in 2022 gestart met de bouw van Simeon en Anna. We hadden verwacht dat we in 2023 konden starten met de bouw van twee (cumulatief met Simeon en Anna drie) complexen, maar omdat voorbereidingen en planontwikkelingen langer duren ligt de startbouw waarschijnlijk in 2024.

Op basis van het wetenschappelijk onderbouwd jeugdbeleid van Rotterdam Groeit wordt geïnvesteerd in de meest relevante factoren voor het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van kinderen en jongeren. De ambitie is de positieve trend van afnemende problematiek (zoals criminaliteit, slechte geboorte-uitkomsten, en schooluitval) door te zetten. Vanuit de subsidies van het Subsidiekader Jeugdpreventie: ‘Versterken en Voorkomen’ is er inzet op kwalitatief hoogwaardige preventieve jeugdinterventies. Dit zijn individuele trajecten en groepstrainingen voor Rotterdamse kinderen, jongeren en ouders om te helpen gezond, veilig en kansrijk te kunnen opgroeien. We streven met het collegetarget jeugdpreventie vanaf 2023 naar gemiddeld 5000 kinderen en jongeren (en/of hun ouders/verzorgers) waarbij een goed onderbouwde of bewezen effectieve preventieve jeugdinterventie is afgerond.  In 2023 waren tot 1 september voor 6.300 deelnemers dergelijke preventieve jeugdinterventies gesubsidieerd.

De Sportnota 2021+ bundelt de ambities op het gebied van sporten en bewegen. Belangrijkste is dat de gemeente stevig inzet op structureel sporten en bewegen als norm. Dat doen we onder andere door toekomstbestendige sportvoorzieningen waarvan multifunctioneel gebruik wordt gemaakt en het versterken en behouden van sportvereningen. De gemeente stimuleert jeugd, mensen met een beperking of achterstand, en ouderen om te sporten of bewegen. De gemeente stimuleert ook de begeleiding van deze Rotterdammers naar het sport- en beweegaanbod bij een sport- of beweegaanbieder. Dat gebeurt door:

  • schoolsportclinics;
  • programma’s op Cruijff Courts en Krajicek Playgrounds;
  • speeltuin-, scouting- en sportverenigingen vitaal, toekomstbestendig en toegankelijk te maken en te houden;
  • living lab voor mensen met een verstandelijke beperking, vanuit het Lokaal Sportakkoord;
  • inzet op combinatiefunctionarissen vanuit de brede regeling combinatiefuncties;
  • schoolsportverenigingen te starten of te ondersteunen;
  • pilots die speciaal gericht zijn op het voortgezet onderwijs, zoals Swapgym en e-sportsactiviteiten.
  • Inzet van sportconsulenten van SportMEE om mensen met een beperking te ondersteunen bij het vinden van een passende sport (financiering vanuit de Sport, Natuur en Recreatie en Publieke Gezondheid, Welzijn en Zorg).

Kunst en cultuur dragen bij aan de veerkracht van de stad en maken de stad aantrekkelijk voor bezoekers en al haar bewoners. We zorgen voor inclusief, divers en passend cultuuraanbod door kunst en cultuur in alle wijken te verstevigen via lokale culturele programmering, de versterking van het publieksbereik van culturele instellingen en het uitvoeren van de Cultuurvisie op Zuid.  

Voor deze SDG is de inzet van een groene en gezond gebouwde omgeving en biodiversiteit ook belangrijk. Vastgoedontwikkeling bij aan het welzijn van de bevolking door attractieve plekken te creëren. Dat draagt ook bij aan kwalitatief goed onderwijs, verduurzaming van de stad en het versterken van de economie. In de bestuurlijk vastgestelde Integrale Huisvestingsplannen (IHP's) staat de planning voor te vervangen gebouwen voor onderwijs, sportvelden en gebouwen, musea, theaters, parkeergarages, fietsparkeren, Huizen in de wijk en de huisvesting van de gemeentelijke dienstverlening en de Wijkhubs. In de gezamenlijke IHP’s is een vernieuwing van ongeveer 25% van de circa 1.100 objecten voor de komende 10 jaar opgenomen. Dit zijn allemaal projecten in de maatschappelijke portefeuille.

Wil je meer weten over biodiversiteit: kijk verder bij SDG 15.

Begrotingsprogramma's: Volksgezondheid, Sport en recreatie, Cultuur, Zorg, welzijn en wijkteams, Bestaande stad en Energietransitie

Collegetargets:

  • Collegetarget toename sportdeelname
  • Collegetarget realisatie woonzorgconcepten
  • Collegetarget jeugdpreventie

 

 

image

Kwaliteitsonderwijs (SDG 4)

We investeren in kansengelijkheid in het onderwijs, zodat alle jonge Rotterdammers het beste uit zichzelf kunnen halen. We besteden bijzondere aandacht aan scholen die extra ondersteuning nodig hebben. Hiermee bieden we kinderen en jongeren gelijke kansen op sociaal-emotionele, cognitieve en psychosociale ontwikkeling. Daarnaast organiseren we zorg, welzijn, sport en cultuur dichtbij of in de school. Door het versterken van de ‘schil’ van partners om de school, verbeteren we de kwaliteit en effectiviteit van het onderwijs en ontzorgen we leraren.

We gaan door met het verkleinen van de kwaliteitsverschillen tussen scholen en de aanpak van het lerarentekort. We werken daarnaast aan passende zorg en ondersteuning voor leerlingen, de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt, dagprogrammering en veiligheid binnen het onderwijs.

Verder voert de gemeente wettelijke taken uit, zoals onderwijshuisvesting, leerlingenvervoer, voor- en vroegschoolse educatie (vve), voorkomen van voortijdig schoolverlaten en onderwijs aan kinderen van statushouders en asielzoekers. Voor voldoende en kwalitatief goede onderwijshuisvesting investeert de gemeente in een sterk en gevarieerd aanbod aan scholen in de buurt en toekomstbestendige schoolgebouwen. Schoolgebouwen en gymzalen met een gezond leefklimaat en schone, groene schoolpleinen zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden.

Met het Rotterdams Scholingsfonds zetten we de eerste stap om om-, her- en bijscholing van Rotterdamse werkzoekenden en kwetsbare werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt te financieren en de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. Door te investeren in scholing worden de baankansen van werkzoekenden duurzaam verbeterd.

We blijven oog houden voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook zij verdienen werk waarin zij optimaal tot hun recht komen, al dan niet met (extra) begeleiding

Begrotingsprogramma: Onderwijs, Sport en recreatie

Collegetargets:

  • Collegetarget Een schil om de School 

 

image

Schoon water en sanitair (SDG 6)

Doel is toegang tot sanitatie voor iedereen en een duurzaam beheer van de waterketen. De gemeentelijke riolering beheren en onderhouden gebeurt zodanig (d.m.v. assetmanagement) dat deze robuust, betrouwbaar en klimaatbestendig is en blijft. De aanpak is in een Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) vastgelegd. Alle assets binnen het stedelijk watersysteem, waaronder de riolering, gemalen, persleidingen en kolken, worden aan de hand van inspecties, risicoanalyses en (rendements)berekeningen gemonitord en indien nodig gereinigd. Daarnaast streven we ernaar om jaarlijks gemiddeld 40 kilometer riool te vervangen. Met de voorgangsrapportages GRP geven we inzicht in behaalde resultaten, waaronder het aantal kilometer vervangen riool.

Rotterdam werkt in de waterketen nauw samen met de waterschappen en Evides aan het stedelijk watersysteem van de toekomst, klimaatbestendig en circulair. Waterschappen dragen formeel zorg voor de kwaliteit en kwantiteit van de binnenwateren, Rijkswaterstaat doet dat voor de Maas.

Via de uitvoeringsagenda Weerwoord bereiden we de stad voor op de gevolgen van extremer weer, zoals hevige regenval. Via klimaatadaptieve projecten, zoals het realiseren van waterbergingen en het aanleggen van meer en biodiverser groen, verminderen we de wateroverlast bij extreem weer en ontlasten we de waterketen.

Begrotingsprogramma: Beheer van de stad

Collegetargets: n.v.t. 

 

image

Betaalbare en duurzame energie (SDG 7)

De doelstelling is dat iedereen toegang heeft tot betaalbare en duurzame energie. De Rotterdamse ambities voor de energietransitie sluiten hier goed op aan. Om deze ambities in goede banen te leiden zijn in het Raadsakkoord Energietransitie twaalf principes vastgesteld die dienen als afwegingskader bij het doorlopen van de energietransitie. De focus ligt hier op een betaalbaar, schoon, adaptief en duurzaam energiesysteem en het tegengaan van energiearmoede.

Als meer processen in de haven en de stad elektrificeren en we steeds meer elektrisch vervoer gebruiken, neemt de vraag naar elektriciteit fors toe. Er is dus veel schone elektriciteit nodig, daarom stellen we ambitieuze doelen voor zonne- en windenergie. In 2026 wil Rotterdam 3,2 km² zonnepanelen hebben gerealiseerd. Inmiddels is daarvan 1,1 km.2 gerealiseerd.

Voor windenergie is het doel dat er in 2025 350 MW windenergie is gerealiseerd, waarvan 300 MW in de haven. Dat laatste is inmiddels gerealiseerd. Met Havenbedrijf Rotterdam wordt verkend hoe voor de toekomst in de haven minimaal 300 MW behouden kan blijven (repowering). Verder zijn in 2023 39 bedrijven geholpen met het realiseren van zon op bedrijfsdaken.

Servicepunt zon heeft in 2023 39 bedrijven geholpen met het realiseren van zon op bedrijfsdaken. Uiterlijk in 2026 moet elke gemeente een Warmteprogramma hebben vastgesteld. De voorbereiding hiervoor is begonnen.

Voor de verduurzaming van de haven en zwaar transport zijn de ontwikkelingen op het gebied van waterstof essentieel. De Gemeentelijke visie op waterstof biedt een helder kader voor de inzet van waterstof.

Begrotingsprogramma: Energietransitie

Collegetargets: n.v.t.

image

Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)

Het verdienvermogen van onze stad wordt vergroot door een inclusieve en duurzame economische groei en waardig werk voor iedereen. Het gaat dan om de juiste omstandigheden zodat bedrijven en ondernemers in Rotterdam hun werk optimaal kunnen doen. Daardoor komen binnen die bedrijven banen beschikbaar voor Rotterdammers en regiobewoners en dragen we bij aan een schone, innovatieve en circulaire Rotterdamse economie.

De gemeente voert gesprekken met regiopartners en het Rijk om het mkb te betrekken bij projecten van het Nationaal Groeifonds. Kansen van de digitale economie worden benut door koplopers te faciliteren en het mkb te helpen mee te komen in de toenemende digitalisering.

Eind maart is het mkb-actieprogramma vastgesteld door het college. Dit actieprogramma heeft als doel om het MKB te ondersteunen om een toekomstgerichte en sociale bedrijfsvoering te realiseren door middel van een optimale gemeentelijke dienstverlening en toekomstbestendig ondernemerschap. Onder de vlag van het MKB actieprogramma zijn er ter versterking van de gemeentelijke dienstverlening in 2023 diverse activiteiten ontplooid. Zo heeft het coronaloket sinds begin 2023 een nieuwe, structurele doorstart gemaakt in de vorm van het Team Ondernemersmaatwerk (TOM). Tussen januari en medio juli hebben zij 42 maatwerkverzoeken van horecaondernemers behandeld. Daarnaast is in juni livechat op Ondernemen010 gelanceerd waar ondernemers rechtstreeks contact kunnen hebben met een medewerker van de gemeente. Nieuw is ook dat sinds dit jaar nieuwe in Rotterdam gevestigde ondernemers een persoonlijke welkomstbrief van de wethouder Economie ontvangen. In het eerste half jaar zijn ruim 1.300 brieven op de mat gevallen bij startende ondernemingen.

Vanuit de subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie is de eerste subsidieaanvraag toegekend. De gemeente levert een bijdrage van € 200.000 aan verbetering van de omgeving en intensiever ruimtegebruik in de Spaanse Polder en aan de doorgroei van een mkb-maakbedrijf. Deze subsidie maakt een private investering van meer dan € 1 mln. in de Spaanse Polder mogelijk.

Op 28 juni is het pand aan de Vierhavenstraat 56/Keileweg 4, ook wel bekend als Keilewerf 1, in het M4H-gebied door een brand volledig verloren gegaan, waarbij 52 creatieve en ambachtelijke makers hun werkplek kwijtraakten. In stad en land zijn er acties op touw gezet om de Keilewerf te helpen. Ook vanuit de gemeente is en wordt de Keilewerf zoveel mogelijk bijgestaan. Een speciaal geformeerd integraal ambtelijk crisisteam staat dagelijks in contact met de oprichters van de Keilewerf B.V. en inventariseert via hen de vragen en behoeften van de gedupeerde ondernemers. Ondernemers kunnen laagdrempelig en direct contact opnemen met een medewerker die op de hoogte is van hun situatie en waar mogelijk wordt er maatwerk geboden.

In het kader van het  MKB actieprogramma is het doel gesteld om 10.000 keer mkb ondernemers van advies of informatie voorzien over bedrijfsvraagstukken. Een tussenstand wordt opgenomen in de jaarrekening.

Verder is het doel 1 miljard aan investeringen uit te lokken in Rotterdamse bedrijven en nieuwe vestigers, zoals start-ups en sociaal ondernemers, die 2.000 banen opleveren. Een tussenstand van deze indicator wordt opgenomen in de jaarrekening.

Doelstelling is om in deze collegeperiode het aantal m2 bedrijfsruimte stabiel te houden. De gemeente onderzoekt de inzet van meer sturingsinstrumenten om de beschikbaarheid van bedrijfsruimte te garanderen. Sturingselementen zijn bijvoorbeeld inzet van wet- en regelgeving en van subsidies. Uit voorlopige prognoses blijkt de voorraad bedrijfsruimte stabiel en met een lichte stijging ligt het collegetarget op koers. Echter, op basis van een aantal grote gebiedsontwikkelingen wordt een forse afname in verwacht de komende jaren. Dit is vooral het gevolg van de transformatie naar wonen van enkele binnenstedelijke bedrijventerreinen waarbij sprake is van beperkte vervanging ter plekke of compensatiemogelijkheden elders in de stad.

Grote culturele werkgevers dragen de sector, maar ook de kleinschaligere organisaties en de innovatiekracht van de creatieve industrie verdienen onze aandacht. We zien veel dwarsverbanden tussen cultuur en andere domeinen. Kunstenaars, ontwerpers en makers vormen veelal het vliegwiel onder economische groei. Daarom investeren we in deze zzp’ers, zoals door uitvoering van New Deals, maken we ons hard voor betaalbare werkruimte en vragen we werkgevers om eerlijke beloningen te bieden. De nieuw gevormde Creatieve Coalitie Rotterdam is in dat licht onze gesprekspartner.

Voor iedereen die nu aan de kant zit, blijft er ergens in onze stad werk liggen. Dat is wat de personeelstekorten praktisch betekenen. Werk is van grote waarde, want het zorgt dat deze dingen wél gebeuren en dat de mensen die het werk doen een beter leven krijgen. Daarom: iedereen die kan, aan het werk. Het allerbelangrijkste wat we nodig hebben om de grote bijstandsafhankelijkheid te verminderen, is het geloof dat het daadwerkelijk anders kan. We slagen hier alleen in als werkzoekenden, gemeente, sociaal ondernemers, werkgevers, onderwijspartners én andere partners het gezamenlijk doen. We moeten er rekening mee houden dat iedere Rotterdammer anders is. We kijken goed naar wie wat op welk moment nodig heeft om een stap te zetten richting werk.

Via het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR) ondersteunt de gemeente zowel het mkb als grotere ondernemingen bij personele vraagstukken. Momenteel zijn er meer vacatures dan beschikbaar personeel. De gemeente stimuleert daarom werkgevers om op een pragmatische manier personeel te werven, bijvoorbeeld door meer te kijken naar competenties dan formele kwalificaties. Daarnaast brengt de gemeente werkgevers en werkzoekenden op diverse manieren bij elkaar en maakt informatie over elkaar inzichtelijk. De focus ligt daarbij op maatschappelijk cruciale beroepen en de drie grote transities waar onze regio momenteel mee te maken heeft: digitalisering, energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Rotterdammers die praktische belemmeringen ervaren om stappen te zetten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid, participatie en het vinden van werk, kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Dat gebeurt bij voorkeur in combinatie met op werk en leren gerichte activiteiten. Maar ook is er inzet op de beheersing van de Nederlandse taal, op het voorkomen van schulden en op beschikbare kinderopvang.

Zo nodig krijgen Rotterdammers in een kwetsbare situatie specifieke ondersteuning bij hun ontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld over werkzoekenden met een specifieke belemmering, werkzoekenden uit bepaalde leeftijdscategorieën of met een bepaalde verblijfsstatus. Het gaat om: Rotterdammers met fysieke en/of psychische problematiek, jongeren, Rotterdammers met een licht verstandelijke beperking, ouderen, langdurig werklozen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, statushouders en niet-uitkeringsgerechtigden.

Om Rotterdammers met een arbeidsbeperking en/of langdurig werklozen aan het werk te helpen, zet Rotterdam Inclusief onder andere in op detachering van medewerkers met een SW- of Nieuw Beschut-indicatie bij reguliere werkgevers. Rotterdam Inclusief biedt hen zo nodig jobcoaching. Werknemers die door een arbeidsbeperking niet bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen, biedt Rotterdam Inclusief werk in een beschutte omgeving. Ook is er inzet op simpel switchen, supported employment en zichtbare aanwezigheid op Zuid.

Om meer Rotterdammers te laten werken, intensiveert de gemeente de inzet van loonkostensubsidie, het aanbieden van aanvullende voorzieningen als jobcoaching, werkplekaanpassingen en vervoer, en het realiseren van - al dan niet gemeentelijke - garantiebanen.

We stimuleren werkgevers om meer aangepast werk te creëren voor onze doelgroep. Dat doen we door middel van het stimuleren van de beweging richting de impacteconomie, de Rotterdamse werkgelegenheidsparagraaf en social return. De kans op passende matches tussen werkzoekenden en werkgevers wordt verrgroot door instrumenten als jobcarving, jobcreatie en open hiring. Het WSPR adviseert werkgevers hoe zij deze instrumenten kunnen toepassen.

In regionale samenwerking zijn al meerdere geslaagde programma’s en projecten opgezet. Alle partners hebben de ambitie uitgesproken om de komende jaren meer mensen uit de regio te helpen om ontwikkelstappen te zetten en duurzaam werk te vinden en te behouden. Om dat te kunnen doen, starten we met het Rijnmonds Arbeidsmarktperspectieffonds, komt er een Regionaal Werkcentrum en neemt de gemeente Rotterdam deel aan andere samenwerkingsinitiatieven.

Begrotingsprogramma's: Werk en inkomen, Economische Ontwikkeling, Energietransitie, Sport en recreatie, Cultuur

Collegetargets:

  • Collegetarget naar 30.000 bijstandsgerechtigden
  • Collegetarget handhaven bedrijfsruimte

 Zie ook SDG’s 5 en 10.

image

Innovatie en duurzame infrastructuur (SDG 9)

Doel is het verbeteren van mobiliteit en infrastructuur in de stad. Realisatie gebeurt bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers. Zo kunnen zij op steeds meer plekken veilig en efficiënt bewegen door de stad. Tegelijkertijd levert dit milieuwinst op: als meer mensen fietsen en lopen is er minder geluids- en stankoverlast voor omwonenden. Dat komt hun gezondheid ten goede. Met de aanleg van een nieuwe oeververbinding wordt de beschikbaarheid van ov verbeterd.. Deze verbinding kan ook  de filedruk verlagen. Verbeterde bereikbaarheid maakt de economische positie van Rotterdam aantrekkelijker.

Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid is tot augustus 1 locatie uitgevoerd, 3 locaties zijn momenteel in uitvoering en van 4 locaties wordt de uitvoering later dit jaar momenteel voorbereid. In juni is de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak vastgesteld door het college zodat de gemeente strenger kan optreden tegen notoire veelplegers in het verkeer.

De goede groei van de stad wordt ondersteund door een betrouwbare en duurzame (digitale) infrastructuur, het bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisering én van digitale innovatie. Ook het stimuleren van innovatie voor duurzame ontwikkelingen, het verduurzamen van de haven en de circulaire economie dragen hieraan bij.

Om deze ondersteuning te bieden wordt breed ingezet Zo ondersteune we de aanleg van een excellente digitale infrastructuur door operationele samenwerkingsafspraken te maken met aanbieders voor de aanleg van glasvezel, door bewoners en bedrijven te informeren en lobbyactiviteiten uit te voeren ten aanzien van wet- en regelgeving. Innovatie wordt gestimuleerd door subsidieverlening, zoals het verlenen van subsidie in 2023 voor tot nu toe 4 energieprojecten wat het totaal van de  subsidieregeling Smart Energy Systems (SES) op 31 projecten brengt. Of de subsidie die is verleend aan een Rotterdamse mkb-onderneming die een innovatieve verwerkingsinstallatie voor textiel ontwikkelt. In mei is door de gemeente een eerder toegezegde investering van €2,6 miljoen aan het regionale innovatiefonds UNIIQ geëffectueerd. Hiermee worden kansrijke innovatieve bedrijven ondersteund die bijdragen aan slimme energieoplossingen en een toekomstbestendige economie. Voor het versnellen van de energietransitie in de haven en het opvangen en de effecten op huidige banen en toekomstige werkgelegenheid is ruim €60 mln beschikbaar uit het Just Transition Fund (JTF)-programma voor de regio Groot-Rijnmond. In januari is de eerste 41 miljoen opengesteld. Dit bedrag is gecommitteerd aan 29 projecten. De eerste zes projecten hebben inmiddels een positief besluit ontvangen. In augustus is een nieuwe JTF-openstelling gestart (€0,5 miljoen) waarin onderwijsinstellingen pakketten van scholingsvouchers kunnen aanvragen voor het opleiden van mensen voor banen in de energietransitie en de haven.

Voor verduurzaming van stadslogistiek is met bouwbedrijven de Samenwerkingsovereenkomst Duurzame Bouwlogistiek Katendrecht Pols Noord ondertekend. Ook werken we aan de voorbereiding van het verkeersbesluit zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's, hierover vindt in het najaar 2023 besluitvorming plaats. Op het gebied van walstroom realiseert de gemeente tot en met 2026 walstroomaansluiting aan publieke kades in de stad. Met het Havenbedrijf Rotterdam komen er afspraken over walstroom voor de zeevaart. Op dit vlak wordt samengewerkt met Antwerpen en Hamburg. Verder is vermeldingswaardig:

De impact van de materialen in onze fysieke infrastructuur, zoals wegen, bruggen en viaducten is enorm. Daar dient zich de kans aan om bij ontwerp, beheer en vervangingsopgaven efficiënter om te gaan met materialen. Een circulaire openbare ruimte draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact van één van onze grootste eigen assets in de stad.

Begrotingsprogramma's: Stedelijke ontwikkeling, Economische ontwikkeling, Beheer van de stad, Energietransitie

Collegetargets:

  • Collegetarget verbeteren verkeersveiligheid

 

image

Ongelijkheid verminderen (SDG 10), gendergelijkheid (SDG 5),

Rotterdam is een internationale stad. We leven samen en besturen samen, met oog voor elkaars belangen, zorgen en prioriteit. En dus moet iedere Rotterdammer moet mee kunnen doen aan de samenleving en onbelemmerd diens potentieel kunnen bereiken.

Gelijkwaardigheid houdt in dan je gelijke kansen hebt en daarnaast veilig, vrij en gerespecteerd jezelf kunt zijn. Wie in Rotterdam woont is Rotterdammer en hoort erbij. Centraal staat onze gedeelde identiteit als Rotterdammer met respect voor de verschillen. Of die ander nu wit, van kleur, zwart, LHBTIQA+, gelovig of niet is. En ongeacht verschillen in geslacht, gender, afkomst, chronische ziekte, lichamelijke beperking of leeftijd. Je bent pas vrij en gelijkwaardig als ook de ander vrij en gelijkwaardig is.

Voor veel Rotterdammers wankelt dit fundament. Verschillende maatschappelijke problemen komen bij hen samen: schulden, geen werk en een laag of onzeker inkomen. En het vraagt om een gezamenlijke, overstijgende aanpak in het onderwijs, bij het tegengaan van discriminatie op de arbeids- en woningmarkt, bij de mogelijkheden om mee te kunnen doen met een betaalde baan en bij het tegengaan van armoede en schulden.

Doelstelling is dat Rotterdammers zelfredzaam zijn en hun eigen talenten en die van hun sociale omgeving weten te benutten. Het is belangrijk dat mensen meedoen en dat we samen met alle Rotterdammers werken aan een ontspannen samenleving, met de Nederlandse waarden waaronder vrijheid en gelijkwaardigheid als fundament en beheersing en kennis van de Nederlandse taal als fundament.

Taal is één van de basisvaardigheden voor meer zelfredzaamheid. Vanuit het beleidskader taal “Vaardig Verder” wordt hierop ingezet vanuit verschillende sporen: Taal en gezondheid, Taal en werk, Taal en geld en Taal en ontwikkeling. De gemeente wil de taalbeheersing van Rotterdammers met een integrale aanpak verbeteren zodat zij zich in hun dagelijks leven beter kunnen redden op de genoemde gebieden. We lopen op koers voor wat betreft de afgesproken trajecten voor 2024.

Het actieprogramma ‘Relax. Dit is Rotterdam’ omvat de visie, doelstellingen en actiepunten voor het stimuleren van de acceptatie van diversiteit in de Rotterdamse samenleving en het bevorderen van de inburgering van nieuwkomers. Het actieplan Rotterdam tegen racisme dat volgde op Black Lives Matter is gestoeld op drie principes: erkennen, eigenaarschap en educatie. De Rotterdamse Aanpak Statushouders 2.0 omvat alle basiscomponenten voor succesvolle participatie in de samenleving: huisvesting, zorg, leren, taal, (waar nodig) opleiding en toeleiding naar werk. De aanpak legt de nadruk op het voorzien van een eigen inkomen en meedoen in de Rotterdamse samenleving.

In het kader van gendergelijkheid (SDG 5), eerlijk werk (SDG 8) en ongelijkheid verminderen (SDG 10) zet de gemeente in op de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt. Op initiatief van de gemeenteraad is 010-Inclusief opgericht, een onafhankelijk netwerk van Rotterdamse werkgevers die elkaar inspireren met kennisworkshops en best practices over diversiteit en inclusie in werving en selectie en in de werkcultuur. De gemeente ondersteunt dit door de inzet van Diversiteit in Bedrijf (een organisatie van de SER) die onder meer extra werkgevers bij het netwerk betrekt en hen helpt om een plan van aanpak op te stellen.

Eind 2022 en begin 2023 stonden in het teken van stadsgesprekken Samenleven. 500 Rotterdammers spraken met elkaar en met ambtenaren over discriminatie, gelijkwaardigheid en inburgering. In het tweede kwartaal van 2023 is op basis hiervan het actieplan “Samenleven in één stad” opgesteld. Deze is op 20 juni gepresenteerd en besproken met deelnemers van de stadsgesprekken en aan de volgende adviesraden voorgelegd: de Brede Raad 010, adviesraad Antiracisme & Inclusie en Burgerpanel Rotterdam. De collegereactie is in voorbereiding en een geactualiseerde versie van het actieplan wordt in oktober naar de raad gestuurd. Intussen lopen alle activiteiten door die discriminatie tegengaan en inclusie bevorderen. In maart is de antidiscriminatiecampagne ‘Zie het. Zeg het. Meld het’ groter dan voorheen ingezet.

Cultuur draagt nadrukkelijk bij aan het sociale weefsel van de stad. Het verbreden van de toegang tot cultuur is wat ons betreft de sleutel tot kansengelijkheid. Ons beleid op cultuureducatie bevordert dat kinderen en jongeren beschikken over de benodigde 21ste-eeuwse vaardigheden om volwaardig te kunnen deelnemen aan de Rotterdamse samenleving. We doen dat door een aanbod te ontwikkelen voor activiteiten op school en in de vrije tijd. Scholen, instellingen en wijkorganisaties spelen hierbij een belangrijke rol.

Met een veilig sportklimaat zetten we actief in op een sociaal en pedagogisch veilig klimaat om te sporten en bewegen voor iedereen ongeacht geslacht, geaardheid of herkomst. Ook stimuleren we een meer gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in diverse onderdelen van de sportinfrastructuur.

Op 1 januari 2022 trad de Wet inburgering in werking. De gemeente is sindsdien verantwoordelijk voor de begeleiding en biedt inburgeraars een programma inburgering aan op allerlei aspecten, zoals wonen, geld, participatie, leren en werken. Alle inburgeraars krijgen een inburgeringstraject op maat. Zo kunnen zij snel meedoen aan de Rotterdamse samenleving.

Binnen de opgave valt de taakstelling; de rijksoverheid bepaalt elk half jaar aan hoeveel statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - gemeenten een woning en begeleiding bij de inburgering moeten bieden. De taakstelling voor 2023 is 1.795 te huisvesten statushouders. Hiervan zijn reeds 752 statushouders (tot en met juli) gehuisvest.

Begrotingsprogramma's: Armoede, schuldhulpverlening, integratie en samenleving, Zorg, welzijn en wijkteams, Sport en recreatie, Cultuur

Collegetargets: n.v.t.

 

image

Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11)

Doel is realisatie van veerkrachtige wijken met een toekomstbestendige woningvoorraad voor alle Rotterdammers. Hiervoor hebben in maart 2023 het Rijk, Provincie Zuid-Holland, de regiogemeenten en de corporaties de regionale realisatieagenda (Woondeal) ondertekend. De gemeente herziet de Woonvisie, deze wordt uitgewerkt in een koers voor de lange termijn en een uitvoeringsprogramma dat de nadruk legt op de uitvoering in de komende vijf jaar. In aanloop naar de nieuwe Woonvisie heeft de gemeenteraad in februari 2023 het Woonakkoord vastgesteld, dat tien uitgangspunten bevat als belangrijke input daarvoor.

Iedere Rotterdammer moet toegang hebben tot een woning die past bij zijn/haar inkomen. Dit wordt gestimuleerd door nieuwe woningen te bouwen in verschillende prijssegmenten en bijvoorbeeld afspraken te maken met woningbouwcorporaties. Zo wordt ongewild vertrek van starters, ouderen of sociale stijgers uit de stad voorkomen. 

Voor de realisatie van onze  ambities is in juni 2023 met corporaties en marktpartijen een Doorbouwakkoord gesloten om de bouw zo goed mogelijk op stoom te houden. Het college zet zich met het Doorbouwakkoord maximaal in op de realisatie van betaalbare woningen conform de collegedoelstelling. Daarvoor is recent een bedrag van € 25 mln. opgenomen in de begroting. Ook de inzet van de € 25 mln. voor betaalbare woningbouw zal hieraan bijdragen. Tot en met juli 2023 zijn 4.469 woningen gerealiseerd, waarvan ongeveer 19% in het sociale segment, 24% in het middensegment en 57% in het hogere segment.

Om de bestaande woningvoorraad in Rotterdam voldoende beschikbaar te houden voor eigen bewoning en de particuliere woningvoorraad betaalbaar te houden is de gemeente marktmeester door opkoopbescherming toe te passen en te handhaven. Daarbij wordt  het programma 'Goed Huren en Verhuren' doorgezet.

Er loopt veel voor en in de gebouwde omgeving van Rotterdam. Van advies & ondersteuning voor VvE’s, tot energieklussers en bestaande en nieuwe gebiedsaanpakken op het gebied van isolatie en aardgasvrij. We gaan door met de inzet op NPRZ Wonen (incl. inzet activeren VvE’s t.b.v. aanpak basiskwaliteit panden), de funderingsaanpak en de kennisontwikkeling van de woningvoorraad en welke acties ervoor nodig zijn. Ook gaan we door met verdere verduurzaming van de portefeuille vastgoed en gemeentelijke vastgoed via vervanging van panden of het opstellen van duurzame ontwikkelingsplannen (MJOP).. Het streven is om in 2027 de totale portefeuille van een geactualiseerde Duurzame MJOP te hebben voorzien. Met woningcorporaties zijn de nieuwe prestatieafspraken aanstaande, die bijdragen aan verduurzaming van woningen voor Rotterdammers.

Door het maatschappelijk vastgoed te ontwikkelen, te beheren en te verkopen als rentmeester wordt een bijdrage geleverd aan Vitale Wijken. Ook door het beheer en de verkoop van commercieel vastgoed wordt hieraan een bijdrage geleverd.

Ook de samenwerking met partijen in de stad door verschillende subsidieregelingen, regionale afspraken en akkoorden met de industrie (klimaatakkoord, klimaatdeals) draagt bij aan een duurzame en veerkrachtige stad. Zo werken we mee aan de Rijksprogramma’s (NOVEX Zuidelijke Randstad en Haven, MIRT-verkenning Oude Lijn en nieuwe Stadsbrug) in het kader van een goede ruimtelijke ordening in aanloop naar de nieuwe Nota Ruimte van het Rijk.Doelstelling is de stad (nog) meer inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam te maken. Belangrijk daarvoor is een leefomgeving die uitnodigt tot ontmoeten, sporten en recreëren en bijdraagt aan een aantrekkelijk en toekomstbestendig werk- en leefklimaat. Vergroening van de buitenruimte draagt daaraan bij, maar ook een schonere stad. Er wordt ingezet op vermindering van naastplaatsingen en zwerfafval in de 20 slechtst scorende wijken. Doelstelling voor 2023 is een score van  81,5% niveau B of hoger. De realisatie medio 2023 is 79,98% niveau B of hoger. De verwachting is dat we de doelstelling voor het verwijderen van huisvuil naast containers gaan behalen. In 2024 worden aanvullende maatregelen uitgevoerd om het target op zwerfafval te behalen. Dit zijn onder andere wijkgerichte maatregelen, zoals extra publieksvoorlichting, meer knijperkasten, werving van meer containeradopties, promotie van het gebruik van schoonmaakpakketten, “zakken-vullen”-acties, enz.

Ook de transities naar een energie-efficiënte, klimaatadaptieve, biodiverse, circulaire en maatschappelijk betrokken stad dragen bij aan een robuuste en veerkrachtige openbare ruimte. Steeds meer Rotterdammers sporten en bewegen in de openbare ruimte. Door de openbare ruimte niet alleen prettig in te richten voor functionele verplaatsingen, maar ook voor recreatieve en sportieve activiteiten, creëren we een stad die uitnodigt tot sport en bewegen. We verkennen de rol van sport in de openbare ruimte en onderzoeken de mogelijkheden van een programma ‘beweegvriendelijke stad’. We werken aan een nieuwe uitvoeringsagenda voor de urban sports. En net als voor binnen- en buitensport wordt een passende norm voor sporten in de openbare ruimte opgesteld. Deze voegen we toe aan de referentiewaarden.Voor cultuur is de doelstelling optimale voorzieningen te bieden voor de presentatie van een breed, artistiek hoogwaardig aanbod voor een divers publiek met ruimte voor nieuw talent.

Rotterdam ontwikkelt zich door als een klimaatadaptieve deltastad met een robuust stedelijk (bodem)watersysteem. Onze onder de zeespiegel gelegen stad blijft een aantrekkelijke en veilige plaats waarbij we zoveel mogelijk bestand zijn tegen extreme weersinvloeden en de sponswerking van de stad herstellen. Met het programma Rotterdams Weerwoord is een beweging in gang gezet om samen met de Rotterdammers de stad aan te passen op klimaatverandering. Daarnaast wordt een actieve aanpak gericht op een betere luchtkwaliteit met het oog op gezondheid en het verminderen van geluidsoverlast uitgevoerd.

De gemeente heeft de ambitie om Rotterdammers nog meer en beter te betrekken bij ontwikkelingen en maatregelen die hun leefomgeving raken. Dat gebeurt door de uitvoering van wijkactieplannen, advies vragen aan de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités, het organiseren van gebiedsconferenties en Tour-de-wijken, het stadsbreed inzetten van participatie-instrumenten en het subsidiëren van bewonersinitiatieven. Bijvoorbeeld het programma Rotterdam Circulair werkt aan de circulaire wijkaanpak, om juist samen met partners uit de wijk in actie te komen en ‘circulair doen’ leuk, makkelijk en toegankelijk te maken. Een ander voorbeeld is het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 waar de gemeente Rotterdam, bewoners en allerlei partners in de wijk intensief samenwerken aan grote verbeteringen (programma Resilient Rotterdam).

Begrotingsprogramma’s: Bestaande stad, Energietransitie, Stedelijke ontwikkeling en Volksgezondheid

Collegetargets:

  • Collegetarget woningbouw
  • Collegetarget verminderen naastplaatsingen en zwerfafval

 

image

Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)

Doelstelling is een transitie naar een nieuwe economie voor Rotterdam: digitaal, circulair en gebruik makend van duurzaam opgewekte energie. De vijf transitiepaden uit de Roadmap Next Economy (RNE) geven richting aan een aantal samenhangende en elkaar versterkende (systeem)doorbraken op het gebied van digitalisering, energietransitie, circulaire economie en onderwijs en inclusieve samenleving.

In de beleidsnota “Van Zooi naar Mooi” en de grondstoffennota worden maatregelen benoemd waarmee Rotterdam de transitie naar de circulaire economie gaat maken.  De Grondstoffennota 2023-2026 is vastgesteld. Hierin worden nieuwe maatregelen vastgelegd en nieuwe doelstellingen worden geformuleerd,waarbij reductie van de hoeveelheid restafval per inwoner opnieuw het uitgangspunt is. Doel voor de hoeveelheid restafval per inwoner is 240 kg per jaar in 2026.Voor 2022 was dat 264 kg; voor 2023 verwachten we een kleine daling.

In 2050 wil Rotterdam volledig circulair zijn. Circulaire economie is een middel om de negatieve effecten van onze manier van produceren en consumeren terug te dringen en meer waarde toe te voegen voor mens, milieu en economie. Het programma Rotterdam Circulair focust zich ook hierop.

Door de inzet op een circulair havenindustrieel complex (HIC) en op de circulaire en duurzame economie wordt verantwoorde productie bevorderd.

De samenwerking met partijen in de stad door verschillende subsidieregelingen, regionale afspraken en akkoorden met de industrie (klimaatakkoord, klimaatdeals) leidt tot meer verantwoorde productie en consumptie.

Begrotingsprogramma’s: Beheer van de stad, Economische ontwikkeling, Energietransitie

Collegetargets: n.v.t.

 

image

Klimaatactie (SDG 13)

Het stimuleren van innovatie voor duurzame ontwikkelingen, het verduurzamen van de haven en de circulaire economie, gekoppeld aan samenwerking met partijen in de stad, regionale afspraken en akkoorden met de industrie (klimaatakkoord, klimaatdeals) dragen allemaal bij aan Klimaatactie.  Dit wordt versterkt doordat het vergezeld gaat van brede communicatie en informatie richting Rotterdammers.

Via de aanpak Basiskwaliteit wordt een bijdrage geleverd aan verduurzamen van vastgoed en daarmee ook (in)direct op klimaatactie (energiezuiniger maken van woningen). Eigenhuiscoaches worden ingezet om te helpen. VvE eigenaren worden ondersteund bij verduurzaming in de vorm van een passend financieringsarrangement bestaande uit subsidie, een lening faciliteit en een gratis Groen Meerjarenonderhoudsplan (Groen MJOP). In een Groen MJOP staan de onderhouds- en verduurzamingsopgaven van de VvE voor de komende 15 jaren beschreven.

Er wordt gestuurd op verduurzaming van gemeentelijke bezittingen om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en met vergroening en waterberging aan de leefbaarheid in vitale wijken. Met deze aanpak wordt de toekomstbestendigheid van de gemeentelijke objecten geborgd. Onder verduurzaming valt in dit verband niet alleen energiezuinig of neutraal, maar ook circulair qua materiaal gebruik en aangepast aan klimaatveranderingen.

Daar waar nog mogelijk stelt de gemeente daken van haar panden ter beschikking voor het plaatsen van 17.000 zonnepanelen en worden de mogelijkheden voor groene daken en wateropvang bezien. Via de Integrale Huisvesting Plannen (IHP's) wordt zorggedragen voor vervanging van maatschappelijke panden aan het einde van hun levensduur.

De rapportage van de Milieudienst Rijnmond van september 2023 laat zien dat de jarenlange stijging van de Rotterdamse CO2-uitstoot is omgebogen naar een gestaag dalende trend. Het aandeel van de stad in de totale Rotterdamse CO2-uitstoot is 2,8 Mton in 2022. In 1990 was deze stedelijke uitstoot nog 3,4 Mton. We kunnen dus spreken van een CO2-uitstoot reductie van -18* in de stad ten opzichte van 1990. Deze reductie is hoger dan de verwachte -10%. De hoge gasprijzen, waardoor het aardgasverbruik sterk is verminderd, is hier een verklaring voor. Het is nog de vraag in hoeverre deze verminderde afname in stand blijft nu de gasprijzen weer wat zijn gedaald.

De bijdrage van de concernhuisvestigingsplannen aan de CO2 ambities van de gemeente, wordt met behulp van de CO2 prestatieladder bijgehouden. Omdat de gemeente van veel huurders geen inzicht heeft in het daadwerkelijke energieverbruik, worden voor de energieprestaties van de gebouwen de energielabels bijgehouden. Bij op te leveren nieuwbouw en grote renovaties wordt de BREEAM- (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) of GPR-score geregistreerd. De CO2 prestatieladder staat al online op Energie - Duurzaam 010.

Begrotingsprogramma’s: Energietransitie, Bestaande stad en Beheer van de stad

Indicatoren: 

Collegetargets:

  • collegetarget CO2 reductie

 

image

Leven op het land (SDG 14) en leven in het water (SDG 15)

Rotterdam heeft aantrekkingskracht als stad en groeit. Steeds meer mensen willen hier (blijven) wonen. Er is aandacht voor bestaande ecosystemen en biodiversiteit bij de bouw van nieuwe projecten. Met zeven groene stadsprojecten wordt de openbare ruimte aantrekkelijker voor flora, fauna en bewoners. Bij de aanbesteding van nieuwe projecten is er aandacht in het ontwerp voor bijvoorbeeld regenwater vasthouden of vleermuizen laten schuilen. Zo trekt Rotterdam niet alleen meer mensen maar ook natuur aan.

Met het programma Energietransitie in de gebouwde omgeving wordt gewerkt aan duurzame en toekomstbestendige wijken, woningen en gebouwen. Het doel? Geen fossiele energie in de woningvoorraad per 2050.  Ook beperken we overlast: rioolvervanging en energietransitie trekken daarom zoveel mogelijk samen op.

Doel is meer groen in de stad. Achtergrond van deze doelstelling is de meerwaarde die een groene aantrekkelijke leefomgeving biedt voor het vestigingsklimaat en de gezondheid van mensen en de bijdrage die groen levert aan verbetering van het klimaat en de biodiversiteit. Zeker in relatie tot de ambitiesmet de bouw van woningen, is het toevoegen van groene ruimte noodzakelijk. Op 20 juni 2023 heeft het college het actieplan Rotterdam gaat voor groen 2023-2026 naar de gemeenteraad gestuurd. 

In 2023 werkt de gemeente verder aan de versterking/herinrichting van de groenblauwe verbindingen Rotterdamse Rotte, Steilrand, Heemraadssingel - Van Aerssenlaan en het Rondje Bruggen Nieuwe Maas. Het is de bedoeling dat de investeringen en resultaten nog deze collegeperiode zichtbaar zijn.

Hoek van Holland ligt tegen het stikstof gevoelige Natura 2000-gebied. Hiervoor wordt via het NPLG een herstelprogramma uitgewerkt.

Begrotingsprogramma's: Stedelijke ontwikkeling, Energietransitie en Beheer van de stad

Collegetargets:

  • Collegetarget 20 ha meer groen

 

image

Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten (SDG 16)

Mondiale crises, een groter wordende kloof en het groeiende wantrouwen. De wereld is de laatste jaren sterk in verandering. Door globalisering en digitalisering hebben gebeurtenissen, waar ook ter wereld invloed op de (subjectieve) veiligheid in onze stad. Veilige wijken vormen de basis voor een positief sociaal leefklimaat en economische groei in Rotterdam.  SDG 16 is daarom een speerpunt van gemeente Rotterdam, zoals we ook zien in het eerste hoofdstuk van het coalitieakkoord Eén stad, dat gaat over veilig, schoon en groen.

Bouwen aan een veilig Rotterdam, een multiculturele metropool met wereldhaven, doen we door met elkaar vooruit te kijken en door de randvoorwaarde veiligheid te borgen bij het realiseren van andere grootstedelijke opgaven.  Samen en in goede balans tussen preventie en repressie tijdig inspelen op de (nieuwe) uitdagingen van morgen! De komende periode staan de volgende 5 opgaven centraal:

 1.            Wijkveiligheid en veiligheidsbeleving

2.            Ondermijnende criminaliteit in stad en haven

3.            Cyberweerbaarheid van stad en inwoners (tot 1-1-2024)

4.            Polarisatie, radicalisering en extremisme

5.            Jeugdoverlast en -criminaliteit

Dit zijn de grote opgaven die om structurele inzet vragen van gemeente en partners. Voor iedere veiligheidsopgave bouwen we de benodigde flexibiliteit in om onderweg te observeren, luisteren en bij te sturen waar nodig.

We vinden het belangrijk dat Rotterdammers de gemeente zien en ervaren als betrouwbaar en toegankelijk in het bieden van dienstverlening en ondersteuning. Als organisatie streven we ernaar om zoveel mogelijk een afspiegeling te zijn van de bevolking zodat herkenbaarheid groter wordt. We zetten in op participatie van Rotterdammers zodat we beter kunnen inspelen op wat er nodig is in de wijk. Eind 2023 is het streven om 36 Wijkhubs te openen waar bewoners terecht kunnen met vragen of problemen. Inmiddels zijn er al 26 Wijkhubs geopend in de stad.

Op 16 maart 2022 zijn er 39 wijkraden gekomen met gekozen vertegenwoordigers. Zij vormen een belangrijke spil in een nieuwe samenwerking met de wijk: de wijkraad verbindt, onderhoudt en activeert het netwerk in de wijk en vertegenwoordigt dit netwerk richting de gemeenteraad en het college. Samen met het toegewijde team van ambtenaren in de wijk (onder leiding van de wijkmanager) en het wijknetwerk (bewoners, ondernemers en partners) heeft iedere wijkraad vormgegeven aan wijkakkoord. Dit wijkakkoord bestaat uit twee onderdelen: (1) afspraken over de zeggenschap en hoe we de inspraak organiseren op stedelijk beleid dat landt in de wijk; (2) een wijkplan, met een lange termijnvisie (wijkvisie) en korte termijn acties (jaaractieplan). Op 6 juli 2023 zijn de wijkplannen voor 2023 vastgesteld door de raad. Er wordt hard gewerkt om de acties die hier in staan tot uitvoering te brengen. In september begint ook het wijkwethouderschap, waarbij iedere wethouder vast aanspreekpunt wordt voor een wijk om nog beter in contact te staan met bewoners.

Vanaf 2022 hebben bewoners een stem gekregen in welke initiatieven uit de wijk geld krijgen via participatieplatform Mijn Rotterdam. In 2023 wordt Mijn Rotterdam door ontwikkeld, om een toegankelijk, transparant en open platform te zijn waarbij er open gecommuniceerd wordt over gemeentelijk beleid op wijkniveau. Zo worden de vastgestelde wijkakkoorden en de voortgang van de jaaractieplannen op Mijn Rotterdam geplaatst. Er zijn daarnaast inmiddels 446 bewonersinitiatieven ingediend door actieve bewoners en de wijkraden hebben in 36 wijken Mijn Rotterdam gebruikt om input vanuit de wijk op te halen voor hun wijkakkoord.
 

Begrotingsprogramma: Veiligheid, Dienstverlening, Bestuur, Overhead en Belastingen, Sport en recreatie

Collegetargets:

  • Collegetarget veilig
  • Collegetarget tevredenheid concerndienstverlening
  • Collegetarget Wijk aan Zet

 

image

Partnerschappen om de doelen te bereiken (SDG 17)

Samenwerken gebeurt al sinds vele tientallen jaren in diverse nationale en internationale samenwerkingsverbanden op de in voorgaande hoofdstukken aan de orde gekomen beleidsterreinen. Rotterdam is geen eiland: samenwerking is onmisbaar om de beleidsdoelstellingen en doorbraken te realiseren. Daarom wordt beleid gezamenlijk of in samenspraak met veel verschillende bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden gemaakt. Ook de uitvoering vindt vaak samen plaats. 

Zo wordt binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid ingezet op verdere verbetering van het onderwijs, het ondersteunen van werkzoekenden en het verminderen van het aantal mensen in de bijstand, voor meer cultuuraanbod en het verbeteren van de woningvoorraad, zodat sociale stijgers ook op Zuid blijven wonen.

In het kader van het Rotterdams Klimaatakkoord zijn in de beginperiode aan de klimaattafels 49 deals gesloten voor de aanpak van de klimaatverandering en energietransitie en er komen nog steeds nieuwe deals bij. Met maatschappelijke instellingen wordt gewerkt aan de aanpak van armoede en eenzaamheid, enzovoorts. In de collegeperiode wordt ingezet op het versnellen van acties in de stad. Hiervoor moeten netwerken en nieuwe doelgroepen en sectoren gemobiliseerd om uitgedaagd en aangejaagd worden om meer meters te maken in de energie- en grondstoffentransitie. De Rotterdamse Klimaataanjagers helpen hierbij en de kaders hiervoor zijn eind 2022 vastgesteld en met de gemeenteraad besproken.

In 2024 vindt het Rotterdams Burgerberaad klimaat plaats, waar 130 gelote Rotterdammers zich gedurende een periode van ongeveer een half jaar gaan buigen over de probleemstelling hoe we als stad meer kunnen doen om de klimaatdoelen te kunnen halen.

We starten ook met het maken van een Rotterdams Zorgakkoord in navolging van het landelijke zorgakkoord. Bij het stimuleren van jeugd, mensen met een beperking of achterstand, en ouderen om te sporten of bewegen wordt veel samengewerkt met partners zoals Sportbedrijf Rotterdam, Johan Cruijff Foundation, Krajicek Foundation, speeltuin-, scouting- en sportverenigingen, Rotterdam Sportsupport, partners in het living lab voor mensen met een verstandelijke beperking, Sport MEE. Ook werken we samen met niet-sportpartners zoals scholen, welzijn, publieke gezondheid, zorg, Stichting Natuurstad, Blijdorp, en bedrijfsleven.

Op regionaal niveau wordt o.a. samengewerkt op milieugebied (DCMR), werkgelegenheid (de Arbeidsmarktregio) , Veiligheid (VRR, veiligheidshuis), openbaar vervoer en economisch vestigingsklimaat (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), groene ruimte (recreatiegebieden), jeugd, (jeugdhulp Rotterdam Rijnmond) en gezondheid (GGD Rotterdam Rijnmond).

Op hoger schaalniveau vindt de samenwerking plaats o.a. in G4 verband en als lid van de VNG en de VZHG (Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten). Internationale samenwerking zit in de genen van onze havenstad. Rotterdam heeft al jaren een actief internationaal programma en onderhoudt wereldwijd contacten en relaties en behartigt daarbij onze belangen. Onder andere bij de Europese Unie. Rotterdam volgt de beleidsontwikkelingen over de rol en het belang van de SDG’s voor het Europees beleid op, zoals vertaald in de reflectiepaper over een duurzaam Europa van de EU-commissie (juni 2019), en de Green Deal van de nieuwe EU-commissie (2020-2027)) en past ze toe in haar eigen beleidsontwikkelingen. Verder werken we samen met zuster- en partnersteden, in netwerken als Eurocities (ontstaan in 1986 in Rotterdam), het Comite van de Regio’s, ICLEI, Global Resilient Cities, C40, U20 , EFUS (veiligheid) en TDA (transport decarbonisation alliance). Naast bestuurlijke inzet is Rotterdam ook op ambtelijk niveau (internationaal) actief en wordt Rotterdam als koploper op tal van terreinen (mobiliteit, klimaatadaptatie) gezien en gewaardeerd.