Ontwikkelingen
Digitaliseringsagenda
De Digitaliseringsagenda (DA) bestaat uit verschillende projecten en programma’s die door alle clusters gezamenlijk zijn uitgekozen om te komen tot gebruiksvriendelijke, efficiënte en eigentijdse dienstverlening en innovatieve projecten mogelijk te maken. De inzet vindt plaats langs twee lijnen: (1) Solide basis (een veilig en betrouwbaar netwerk en goede ICT-faciliteiten inclusief goede gebruikersondersteuning) en (2) Differentiatie en innovatieve projecten die het mogelijk maken om op een moderne en efficiënte manier te werken. De solide basis is randvoorwaardelijk voor de innovatieve projecten. Naast de in deze paragraaf nader toegelichte projecten zijn in de Digitaliseringsagenda een aantal cluster-specifieke projecten opgenomen, bijvoorbeeld het vervolg op het programma Innovatie bij Werk & Inkomen (Edison) en de Omgevingswet bij Stedelijke Ontwikkeling. Om de slagingskans van de digitale transformatie in onze organisatie te vergroten is het van belang om naast de huidige inzet in bestaande projecten en programma’s, aanvullende ondersteuning te organiseren die zich richt op het van begeleiden van mensen en het ophalen van de vraagstukken om op maat oplossingen te bieden. Ook in 2021 wordt verder uitvoering gegeven aan de projecten en programma’s uit de Digitaliseringsagenda. Omdat de ontwikkelingen op het vlak van digitalisering snel gaan en daarnaast ook de actualiteit soms tot herprioritering leidt, is de Digitaliseringsagenda geen statisch document. Medio 2020 bestaat de DA uit 9 projecten en programma’s. In 2021 vindt een herijking plaats voor het DA-portfolio van vanaf 2022.
Informatiegestuurd / Datagedreven werken
Het programma datagedreven werken (DGW) creëert de randvoorwaarden die de transitie van Rotterdam naar een datagedreven gemeente versnellen en vergemakkelijken. In 2020 zijn met behulp van specifieke casussen van de clusters veel nieuwe data- en analyseproducten gerealiseerd. Daarnaast is fors geïnvesteerd in voorzieningen binnen de gemeente die met elkaar het concept van de Datafabriek vormgeven. Het platform, dat datagedreven werken mogelijk maakt, is geïmplementeerd en in beheer genomen. Ook is gestart met het opzetten van een concernbreed opleidingsplan. Dit zorgt ervoor dat alle collega’s beschikken over de juiste kennis, vaardigheden en houding om datagedreven te kunnen werken voor de gemeente Rotterdam. Eind 2020 wordt de concernbrede datastrategie opgeleverd. Het jaar 2021 staat in het teken van de transitie van werkwijzen, methoden, technieken en houding en gedrag die datagedreven werken van leiding en medewerkers vraagt. Ook in 2021 voert DGW naar verwachting ca. 30 cases uit voor de clusters (25 in 2020). Vanuit het programma is ook aandacht voor zogenoemde ‘slimme toepassingen’ zoals de voorspellende datafunctie en geïntegreerde informatieproducten.
Rapid Application Development Platform (RAD)
De steeds sterker gevoelde behoefte binnen Rotterdam om op een snelle, kwalitatieve manier (vooral mobiele) applicaties te ontwikkelen wordt ingevuld met de generieke voorziening ‘RAD platform’. Op deze laagdrempelige, flexibele en snelle manier zijn sinds januari 2018 voor de clusters al ruim tachtig apps ontwikkeld, waarbij hergebruik van bouwblokken nagestreefd wordt. De grote betrokkenheid van de gebruikers bij het bouwen leidt tot snelle acceptatie en grote tevredenheid. In de Corona-crisis zijn in korte tijd vier apps gemaakt die hebben bijdragen aan een efficiënter werkproces.